Palatul Pleșa – Neoclasic și țărani. Tabără de arhitectură
https://www.ziarulmetropolis.ro/palatul-plesa-neoclasic-si-tarani-tabara-de-arhitectura/

Asociaţia Sinaptica anunţă începerea taberei de arhitectură din cadrul proiectului cultural ‘Palatul Pleşa – Neoclasic şi ţărani’, realizat în parteneriat cu Consiliul Local Obârşia de Câmp, Mehedinţi, şi Liceul de Artă ‘I.Șt. Paulian’ din Drobeta Turnu-Severin şi cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Un articol de Petre Ivan|3 august 2017

Tabăra de arhitectură este organizată între 1-7 august 2017 și se concentrează asupra unui monument istoric de clasă A situat în mediul rural, Palatul Pleșa.

La tabără participă 15 voluntari, studenți la arhitectură. Aceștia vor realiza igienizarea monumentului istoric, respectiv vor îndepărta gunoaiele adunate în interiorul clădirii și vor acoperi un gol din acoperiș, pentru a preveni degradarea ulterioară a monumentului istoric.

De asemenea, voluntarii vor realiza relevee ale construcției și vor propune proiecte arhitecturale de punere în valoare a acestui edificiu.

Tabăra de arhitectură este urmată de o alta, dedicată, de această dată, artei plastice.

Palatul neoclasic Ghe. Pleșa este un monument istoric de o factură specială, aflat în centrul comunei Obârșia de Câmp, județul Mehedinți. A fost construit la finalul secolului al XX-lea de un boier din localitate, într-o manieră neoclasică, asemănătoare cu palatele de pe Valea Loirei din Franța.

După 1948 a fost folosit ca sediu pentru o Stațiune de Mașini și Tractoare, iar în prezent se află în proprietatea primăriei locale.

Pentru mai multe informații despre proiectul ‘Palatul Pleșa — neoclasic și țărani’ puteți consulta documentul alăturat, site-ul web al Asociației Sinaptica și pagina de Facebook a proiectului.

Foto: Tabără de arhitectură – facebook.com/palatulplesa

03
/11
/23

În perioada 6-19 noiembrie 2023, la sediul ICR Londra va putea fi vizitată expoziția documentară „Circular Catalysts“, program al British Council România, realizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român.

02
/11
/23

Nu pierdeți expoziția de final a celei de-a doua ediții a proiectului ATELIERE DE PRACTICI COLABORATIVE, program de educație non-formală prin artă co-finanțat de Primăria Sectorului 6, prin Centrul Cultural European Sector 6, în cadrul Programului Cultura 2023!

30
/10
/23

Tech Rider's Dilemma, un proiect de cercetare care investighează necesitatea unor noi abordări în producția, expunerea, arhivarea și conservarea lucrărilor new media (și nu numai), prezintă din 1 noiembrie în cadrul Rezidența9 (Str. Ion Luca Caragiale 32), de la ora 19:00, o expoziție new media care ilustrează și aduce în discuție fragilitatea lucrărilor bazate pe tehnologie și nevoia unor metodologii de planificare, arhivare și conservare în acest domeniu.