Palatul Pleșa – Neoclasic și țărani. Tabără de arhitectură
https://www.ziarulmetropolis.ro/palatul-plesa-neoclasic-si-tarani-tabara-de-arhitectura/

Asociaţia Sinaptica anunţă începerea taberei de arhitectură din cadrul proiectului cultural ‘Palatul Pleşa – Neoclasic şi ţărani’, realizat în parteneriat cu Consiliul Local Obârşia de Câmp, Mehedinţi, şi Liceul de Artă ‘I.Șt. Paulian’ din Drobeta Turnu-Severin şi cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Un articol de Petre Ivan|3 august 2017

Tabăra de arhitectură este organizată între 1-7 august 2017 și se concentrează asupra unui monument istoric de clasă A situat în mediul rural, Palatul Pleșa.

La tabără participă 15 voluntari, studenți la arhitectură. Aceștia vor realiza igienizarea monumentului istoric, respectiv vor îndepărta gunoaiele adunate în interiorul clădirii și vor acoperi un gol din acoperiș, pentru a preveni degradarea ulterioară a monumentului istoric.

De asemenea, voluntarii vor realiza relevee ale construcției și vor propune proiecte arhitecturale de punere în valoare a acestui edificiu.

Tabăra de arhitectură este urmată de o alta, dedicată, de această dată, artei plastice.

Palatul neoclasic Ghe. Pleșa este un monument istoric de o factură specială, aflat în centrul comunei Obârșia de Câmp, județul Mehedinți. A fost construit la finalul secolului al XX-lea de un boier din localitate, într-o manieră neoclasică, asemănătoare cu palatele de pe Valea Loirei din Franța.

După 1948 a fost folosit ca sediu pentru o Stațiune de Mașini și Tractoare, iar în prezent se află în proprietatea primăriei locale.

Pentru mai multe informații despre proiectul ‘Palatul Pleșa — neoclasic și țărani’ puteți consulta documentul alăturat, site-ul web al Asociației Sinaptica și pagina de Facebook a proiectului.

Foto: Tabără de arhitectură – facebook.com/palatulplesa

30
/01
/24

Universul magic al filmelor de animație pentru copii își deschide porțile pentru publicul cu deficiențe de auz din România. Ochi și urechi, noul proiect pus la cale de Animest, cu sprijinul Fundației Orange, le va oferi spectatorilor o experiență de vizionare adaptată nevoilor lor, accesibilă atât în sala de cinema, cât și în sălile de clasă sau în fața ecranelor de acasă.

29
/01
/24

Marți, 30 ianuarie, la Teatrul Mic, sala Studio (Str. Gabroveni nr 57), are loc premiera piesei „Eu sunt propria mea soție”,  de Doug Wright, în regia Teodorei Petre, cu actorul Gabi Costin. Piesa este un One Man Show Gabi Costin care realizează o performanță incredibilă: interpretează aproape 40 de personaje foarte ușor de urmărit și savurat.

26
/01
/24

Stagiunea curentă a Teatrului Naţional de Operetă şi Musical Ion Dacian include o montare în premieră mondială a musicalului JACK, ÎNTRE DRAGOSTE ŞI NEBUNIE este inspirat de povestea întunecată şi fascinantă a celebrului criminal în serie şi expune o versiune multi-faţetată a acestei istorii ce a cutremurat Anglia victoriană  şi este încă înconjurată de aburii misterului.

26
/01
/24

Teatrul Municipal „Bacovia” lansează apelul de înscrieri pentru ediția a - XXX - a (2024) a evenimentului BACĂU FEST MONODRAME, ce se va desfășura în perioada 9 - 13 mai 2024.

25
/01
/24

La iniţiativa revistei Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, apare în peisajul cultural românesc un nou proiect dedicat profesioniştilor din domeniul artelor spectacolului.

25
/01
/24

Muzica și poveștile se întâlnesc la Teatrelli într-un nou concept de spectacol sonor, creat de Mădălina Pavăl și Alexei Țurcan, împreună cu alți 10 muzicieni talentați. GAZDA redefinește sonoritățile românești și propune spectatorilor un alt mod de a se bucura de muzică – umăr lângă umăr cu artiștii răspândiți prin sala transformată într-o sufragerie, pregătiți să dăruiască povești din culisele creației.

25
/01
/24

Gaep anunță reprezentarea lui Théo Massoulier. Artistul stabilit la Lyon este cunoscut pentru asamblaje în care coexistă elemente minerale, plante și artefacte și care fac trimitere la culturile biologice din laborator sau la mici matrice prebiotice. Recent, el a început să dezvolte o serie de picturi cu basoreliefuri inedite, acționate magnetic. Prima lui expoziție personală la Gaep – și prima din București – se va deschide la finalul lunii februarie.

23
/01
/24

ISTORIA ne ajută să călătorim în trecutul persoanelor, familiilor, comunităților, popoarelor, Lumii întregi. Ea ne învăţă să întelegem o hartă, o haină, o clădire, o ruină, o fotografie, o gravură, un document vechi, o piesă de muzeu sau chiar un tablou. Cine ştie Istorie, va înțelege mai bine comunitatea şi lumea în care trăieşte azi!

23
/01
/24

Miercuri, 24 ianuarie, ziua în care Unirea Principatelor Române este celebrată la nivel național prin numeroase festivități și manifestări culturale, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București oferă publicului oportunitatea de a descoperi tainele limbajului universal al artei prin intermediul expoziției momentului, „Universul lui Salvador Dalí”, deschisă la Hanul Gabroveni din centrul Capitalei.