PARAZIT, filmul coreean fenomen cu 6 nominalizări la Oscar, în cinematografele Cinema City
https://www.ziarulmetropolis.ro/parazit-filmul-coreean-fenomen-cu-6-nominaliz%c4%83ri-la-oscar-%c3%aen-cinematografele-cinema-city/

Parazit/ Parasite, filmul fenomen al cineastului coreean Bong Joon-Ho, scrie istorie la Oscar, devenind prima producţie din Coreea de Sud nominalizată atât la categoria Cel mai bun film străin, cât şi la categoria Cel mai bun film. A doborât recorduri de box-office în întreaga lume, a câştigat Palme d’Or la Cannes 2019, iar din 31 ianuarie rulează în 26 de cinematografe Cinema City din întreaga ţară, în cadrul unui eveniment dedicat Oscarurilor.

Un articol de Petre Ivan|30 ianuarie 2020

Distribuit pe marile ecrane din România de Independența Film încă din noiembrie 2019, Parazit își continuă circuitul cinematografic printr-o serie de proiecții speciale organizate de Cinema City în 26 de cinematografe din Arad, Bacău, Baia Mare, Brăila, București, Cluj, Constanța, Deva, Drobeta Turnu Severin, Galați, Iași, Piatra Neamț, Pitești, Ploiești, Suceava, Târgu Jiu, Târgu Mureș, Timișoara și Râmnicu Vâlcea.

Programul proiecțiilor este disponibil aici: bit.ly/Parazit_CinemaCity

Scris și regizat de Bong Joon-Ho, reprezentant al noului val sud-coreean, apreciat pentru originalitatea filmelor sale (Mother, Okja sau Snowpiercer), Parazit este o versiune modernă a luptei de clasă, o comedie neagră plină de suspans și “un exemplu superb despre cum o poveste bine spusă, cu personaje vii, poate tăia până la os şi te poate lăsa pe gânduri zile în şir” (Time Magazine).

Familia lui Ki-taek, alcătuită din patru membri, este una unită, dar toți sunt șomeri, cu perspective sumbre în viitorul apropiat. Fiul, Ki-woo, este recomandat de către un prieten, student la o universitate prestigioasă, pentru meditații foarte bine plătite, ceea ce naște speranța unui venit constant. Purtând pe umeri povara așteptărilor familiei, Ki-woo se îndreaptă către casa familiei Park pentru un interviu. Sosit la locuința domnului Park, proprietarul unei companii globale de IT, Ki-woo o întâlnește pe frumoasa Yeon-kyo, tânăra stăpână a casei. Însă, după această primă întâlnire între cele două familii, un șir întreg de situații neprevăzute urmează să se pună în mișcare, din care nimeni nu iese nepătat.

Cele șase nominalizări la Oscar – cel mai bun film, cel mai bun regizor, cel mai bun film străin, cel mai bun scenariu original, cel mai bun design de producție și cel mai bun montaj – au propulsat filmul pe lista scurtă a producțiilor cu șanse de câștig atât la categoria Cel mai bun film străin, cât și la categoria Cel mai bun film, pe care s-au regăsit de-a lungul istoriei Premiilor Oscar doar cinci producții străine.

O miniserie bazată pe lungmetrajul sud-coreean Parazit, premiat cu Palme d’Or, Globul de Aur pentru Cel mai bun film străin și marele premiu al Sindicatului Actorilor Americani (Screen Actors Guild), este pregătită de HBO.

Independenţa Film este casa de distribuţie care promovează filme independente de referință, de nișă sau câștigătoare ale unor premii internaționale prestigioase. Printre filmele distribuite de Independența Film în perioada următoare se regăsesc: Il traditore (r. Marco Bellochio), Sorry We Missed You (r. Ken Loach), La Belle Époque (r. Nicolas Bedos) și Beanpole (r. Kantemir Balagov).

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.