Parlamentarii europeni sunt cu ochii pe Timișoara: „Cum putem să ajutăm?“
https://www.ziarulmetropolis.ro/parlamentarii-europeni-sunt-cu-ochii-pe-timisoara-cum-putem-sa-ajutam/

La începutul lunii, ca într-un city break în care au devorat tot ce se putea în materie de artă contemporană, mai mulţi membri ai Comisiei pentru Cultură şi Educaţie (CULT) din Parlamentul European au văzut tot ce are de oferit Timişoara în prezent, în muzee, săli de spectacol şi spaţii neconvenţionale. Expresia redundantă, care a fost rostită de mai mulţi parlamentari europeni a fost: „Cum putem să ajutăm“?

Un articol de Dan Boicea|10 aprilie 2023

Titlul de Capitală Europeană a Culturii obligă Timișoara să fie la înălțime cu proiecte în care să implice diverse comunități și să satisfacă gusturile celor peste 500.000 de vizitatori așteptați anul acesta.

Dar Timișoara nu trăiește doar în prezent, ci e și cu gândul la un viitor în care tot ce se construiește acum, la nivel de infrastructură și de strategie culturală, trebuie să facă orașul să crească, din punct de vedere economic.

O temă importantă dezbătută la conferința de presă organizată pentru a prezenta concluziile vizitei a fost implicarea întregii comunități în programele Capitalei Europene a Culturii și reprezentarea și integrarea minorităților locale.

Proiect pe termen lung

Europarlamentarul Andrey Slabakov a spus că Timișoara se poate mândri cu foarte multe lucruri, nu doar cu faptul că a fost primul oraș cu iluminat public sau că a avut primul tramvai electric, ci și pentru că este un microcosmos al Uniunii Europene, „un oraș multicultural în care toată lumea trăiește în pace“.

„Titlul de Capitală Europeană a Culturii al unui oraș creează punți între oamenii din Uniunea Europeană. Criza, pandemia și războiul sunt temporare dar arta este eternă și sunt sigur că Timișoara va avea mare succes în anul de Capitală Europeană a Culturii.

Andrey Slabakov

Conducătorul delegației a mai afirmat că în Uniunea Europeană vorbim adeseori despre durabilitate și este important ca, la finalul anului 2023, inițiativele pornite anul acesta să continue. „Este important nu doar pentru Timișoara dar și pentru România, și pentru Uniunea Europeană, și din acest motiv este necesar să facem astfel încât cultura să ajungă la fiecare locuitor, nu doar al Timișoarei și nu doar al României.”

Europarlamentarii au avut un tur ghidat la expoziția Victor Brauner

Victor Negrescu a ținut să felicite Asociația Timișoara 2023 pentru implicare și a spus că a observat un mare interes pentru evenimente, din partea artiștilor și a timișorenilor. „Expunerea pe care o are Timișoara e foarte mare și trebuie să profităm de ea“, a spus acesta, amintind ce șansă este pentru oraș de a deveni un important hub regional pe zona de artă contemporană.

Nevoia de diversitate și integrare a comunităților

Europarlamentarul Hannes Heide a susținut că România și Bulgaria merită să fie în Zona Schengen, pentru a permite o dezvoltare regională mai rapidă și cu ajutorul programelor culturale. „Acesta este mesajul meu ca europarlamentar austriac“, a afirmat acesta.

„A fi Capitală Europeană a Culturii este un proces îndelungat, care nu se desfășoară doar pe parcursului anului cu pricina, nu e este un foc de artificii care lasă în urmă numai fum, este un demers de durată. Pentru noi a fost foarte important să venim la Timișoara să vorbim cu organizatorii Capitalei Europene a Culturii, cu reprezentanți ai mediului cultural, cu politicieni, ca să vedem cum cultura poate contribui la dezvoltarea regională. Am vorbit despre implicare, despre infrastructură, despre cultură ca și catalizator iar una dintre concluzii este că și Comisia Europeană ar trebui să ofere mai mulți bani pentru programele din cadrul Capitală Europeană a Culturii pentru că avem obiective importante și e la fel de important ca actorii implicați să fie sprijiniți”  – europarlamentarul Victor Negrescu.

„Succesul titlului de Capitală Europeană a Culturii nu este al vreunei instituții, nici măcar al Asociației Timișoara 2023 care a muncit foarte mult pentru acest program, este al tuturor locuitorilor, al țării întregi.”

Europarlamentarul Vlad-Marius Botoș

Trebuie să se producă reinventarea spiritului Timișoarei, este de părere europarlamentarul Iuliu Winkler. El a vorbit despre implicarea tinerilor și despre implicarea comunităților etnice, pentru că asta înseamnă multiculturalitate și multilingvism. „E nevoie de mai multă cooperare locală, de mai multă empatie între toți actorii locali, pentru ca acest demers început cu Timișoara Capitală Europeană a Culturii să fie unul sustenabil”, a punctat Iuliu Winkler.

Viola Von Cramon-Taubadel: „Am auzit opinii pro și contra și asta înseamnă că e nevoie și de îmbunătățiri. Am văzut expoziția Victor Brauner și artă foarte modernă, am văzut creativitate, dar pentru UE e important ca toate grupurile din societate să facă parte din acest proiect cultural pentru că aceasta este diversitatea. Nu e doar o vorbă. Noi trăim în diversitate în UE“.

Europarlamentarii Andrey Slabakov (conducătorul delegației), Hannes Heide, Viola Von Cramon-Taubadel, Iuliu Winkler, Victor Negrescu și Vlad-Marius Botoș au avut întâlniri cu Lucian Romașcanu, ministrul Culturii, Dominic Fritz, primarul Municipiului Timișoara, Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș și cu echipa Proiectului Cultural Național Timișoara 2023 (atât cu Centrul de Proiecte și o parte din curatorii programului TM2023, cât și cu reprezentanți ai Asociației Timișoara 2023), dar și cu operatorii culturali locali și refugiați ucraineni implicați în activități culturale și au vizitat spații care coagulează comunitățile creative din Timișoara și expozițiile principale ale Programului Cultural Timișoara 2023.

Ce este Comisia Cult

Comisia CULT este responsabilă de toate aspectele culturale ale Uniunii, cum ar fi diseminarea culturii, patrimoniul cultural, diversitatea culturală și lingvistică, precum și educația, politica audiovizuală, politica în domeniul informației și al mass-mediei, aspectele culturale și educative ale societății informaționale, tineretul și sportul.

Programul Cultural Național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” este finanțat de către Municipiul Timișoara, Ministerul Culturii și Consiliul Județean Timiș.

Foto: Seba Tătaru



26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.