Patrick Modiano a câştigat premiul Nobel pentru literatură
https://www.ziarulmetropolis.ro/patrick-modiano-a-castigat-premiul-nobel-pentru-literatura/

Premiul Nobel pentru literatură pe anul 2014 a fost acordat scriitorului francez Patrick Modiano, „pentru arta memoriilor, prin care a evocat cele mai greu de înţeles destine umane şi a dezvăluit universul ţărilor aflate sub ocupaţie”, a precizat Comitetul Nobel. Patrick Modiano are 69 de ani şi este cel de-al 11 scriitor de origine franceză care câştigă Premiul Nobel pentru literatură.

Un articol de Petre Ivan|9 octombrie 2014

Născut în 1945, Patrick Modiano este cunoscut pentru romanele sale inspirate din perioada Ocupaţiei – anii în care Franţa a fost stăpânită de Germania nazistă în timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

În limba română au fost traduse două cărţi de Patrick Modiano: Micuţa Bijou si În cafeneaua tineretii pierdute.

Franta are 67 de Nobel-uri şi domină topul ţărilor care au luat cele mai multe premii pentru literatură. Modiano nu e însă faimos peste hotare, dovadă faptul că pe site-ul comitetului Nobel, la un sondaj cu întrebarea „Aţi citit vreodată ceva scris de Patrick Modiano?„, 91% dintre cei chestionaţi au răspuns NU.

Francezul Patrick Modiano, câştigătorul premiului Nobel pentru literatură în 2014

Francezul Patrick Modiano, câştigătorul premiului Nobel pentru literatură în 2014

Patrick Modiano s-a născut în 1945, în Boulogne-Billancourt, dintr-un tată evreu italian şi o mamă belgiancă.

În liceu îl întâlneşte pe Raymond Queneau, care îl introduce în lumea literară şi care îi citeşte manuscrisul primei sale cărţi înainte de publicare, în 1968: La Place de l’Étoile, care a caştigat Premiul „Roger Nimier” şi Premiul Feneon.

Modiano este un scriitor extrem de prolific, publicând, de atunci, câte un roman la un interval de maximum trei ani.

Printre cărţile sale se numără: Le Rond de nuit (1969), Les Boulevards de ceinture (1972, Marele Premiu al Academiei Franceze), Rue des boutiques obscures (Premiul Goncourt), De si braves garçons (1982), Remise de peine (1987), Fleur de ruine (1991), Chien de printemps (1993), La petite bijou (2001, Premiul „Jean Monnet” pentru literatură europeană, oferit de departamentul Charente), Dans le café de la jeunesse perdue (2007).

A obţinut şi premii pentru întreaga operă: Premiul Prince Pierre de Monaco (1984), Marele Premiu pentru Literatură „Paul Morand” (2000), Premiul Mondial „Cino del Luca” (2010), Premiul BnF, Premiul „Marguerite Duras” (2011).

Patrick Modiano a scris şi scenarii de film (Lacombe, Lucien, 1973, Bon Voyage, 2003), precum şi versuri pentru cântece.

Lista câștigătorilor premiului Nobel pentru literatură din ultimii 15 ani:

2014: Patrick Modiano (Franţa)

2013: Alice Munro (Canada)

2012: Mo Yan (China)

2011: Tomas Tranströmer (Suedia)

Herta Müller, câştigătoarea premiului Nobel pentru literatură în anul 2009.

Herta Müller, câştigătoarea premiului Nobel pentru literatură în anul 2009.

2010: Mario Vargas Llosa (Peru/ Spania)

2009: Herta Müller (Germania)

2008: Jean-Marie Gustave Le Clezio (Franţa)

2007: Doris Lessing (Marea Britanie)

2006: Orhan Pamuk (Turcia)

2005: Harold Pinter (Marea Britanie)

2004: Elfriede Jelinek (Austria)

2003: J.M. Coetzee (Africa de Sud)

2002: Imre Kertesz (Ungaria)

2001: V.S. Naipaul (Marea Britanie)

2000: Gao Xingjian (Franţa)

Printre favoriţii la Nobelul din acest an s-a aflat şi scriitorul român Mircea Cărtărescu, cu o cotă de 25 la 1, aceeaşi pe care o aveau Milan Kundera, Thomas Pynchon şi cântăreţului american Bob Dylan.

Considerat cea mai prestigioasă şi mai intens mediatizată distincţie literară din lume, premiul Nobel aduce la cunoştinţa publicului larg un autor şi opera sa. Trofeul îi aduce acestuia o promovare la scară planetară, renume pe plan internaţional şi câştiguri financiare deloc de neglijat.

Laureaţii premiului Nobel primiesc câte o medalie din aur şi un premiu în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (circa 880.000 de euro).

Foto: Patrick Modiano – wikipedia

18
/04
/22

Cele mai bune materiale jurnalistice ale anului vor fi premiate în cadrul galei #Superscrieri11 care va avea loc pe 16 mai 2022. Superscrieri este o inițiativă independentă a Fundației Friends For Friends (FFFF.ro ), realizată împreună cu oameni și companii care vor să susțină responsabilitatea în documentarea și transmiterea realității.

18
/04
/22

București, 15 aprilie 2022 – Editura Corint vă invită la dezbaterea pe marginea cărții Capcana lui Tucidide. Mai pot evita Statele Unite și China războiul? de Graham Allison, volum de referință în domeniul relațiilor internaționale, publicat în imprintul Corint Istorie. Evenimentul are loc luni, 18 aprilie, ora 19.00, la librăria Humanitas Cișmigiu.

17
/04
/22

După succesul internațional al romanelor „Tatuatorul de la Auschwitz”, vândut în peste 7 milioane de exemplare, și „Călătoria Cilkăi”, Heather Morris a primit invitația să meargă în Israel pentru a descoperi istoria a trei surori, supraviețuitoare ale lagărului Auschwitz-Birkenau.

13
/04
/22

Nominalizat la prestigiosul Man Booker Prize, „Lumea în flăcări” de  Siri Hustvedt, recent apărut la Editura Polirom, este un roman magistral pe tema percepţiei, prejudecăţilor, dorinţei şi luptei unei femei pentru afirmarea în conştiinţa publică.

11
/04
/22

Editura Polirom anunță apariția unui titlu-eveniment în cadrul prestigioasei sale colecții de traduceri din literatura universală, „Biblioteca Polirom”: „Poemele posibile. Antologie (1966-1975)” de José Saramago, traducere din limba portugheză și note de Simina Popa, volum publicat cu prilejul centenarului nașterii marelui scriitor portughez, laureat al Premiului Nobel pentru literatură (1998).

07
/04
/22

Joi, 7 aprilie, ora 19.30 Editura Humanitas Fiction vă așteaptă în Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) pentru lansarea romanului Ultimii cai din stepă de Maja Lunde recent apărut în traducerea Ivonei Berceanu în colecția „Raftul Denisei“, coordonată de Denisa Comănescu, un nou roman care face parte, alături de bestsellerurile internaționale Istoria albinelor și Istoria apelor, din tetralogia schimbărilor climatice.

06
/04
/22

Odată cu începerea războiului, oamenii și companiile s-au unit pentru a face bine. Donațiile au fost făcute atât în mod direct, cât și prin SMS, în social media ori pe site-urile asociațiilor. Însă există un loc unde, de peste 8 ani, cei care vor să facă fapte bune se întâlnesc cu cei care au nevoie de ajutor.

30
/03
/22

La editura Humanitas Fiction va apărea în curând romanul „Așteptări” de Anna Hope. Aceasta este cea de-a doua carte a autoarei publicată în România, după bestsellerul „Sala de bal”.

23
/03
/22

„Oamenii lui Putin. Cum a recuperat KGB-ul Rusia și apoi a atacat Occidentul” de Catherine Belton este considerată una dintre cele mai actuale investigații despre ascensiunea lui Putin și a sistemul putinist instaurat la Kremlin. Cartea este disponibilă acum și în limba română, la Editura Litera.