Patrick Modiano a câştigat premiul Nobel pentru literatură
https://www.ziarulmetropolis.ro/patrick-modiano-a-castigat-premiul-nobel-pentru-literatura/

Premiul Nobel pentru literatură pe anul 2014 a fost acordat scriitorului francez Patrick Modiano, „pentru arta memoriilor, prin care a evocat cele mai greu de înţeles destine umane şi a dezvăluit universul ţărilor aflate sub ocupaţie”, a precizat Comitetul Nobel. Patrick Modiano are 69 de ani şi este cel de-al 11 scriitor de origine franceză care câştigă Premiul Nobel pentru literatură.

Un articol de Petre Ivan|9 octombrie 2014

Născut în 1945, Patrick Modiano este cunoscut pentru romanele sale inspirate din perioada Ocupaţiei – anii în care Franţa a fost stăpânită de Germania nazistă în timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

În limba română au fost traduse două cărţi de Patrick Modiano: Micuţa Bijou si În cafeneaua tineretii pierdute.

Franta are 67 de Nobel-uri şi domină topul ţărilor care au luat cele mai multe premii pentru literatură. Modiano nu e însă faimos peste hotare, dovadă faptul că pe site-ul comitetului Nobel, la un sondaj cu întrebarea „Aţi citit vreodată ceva scris de Patrick Modiano?„, 91% dintre cei chestionaţi au răspuns NU.

Francezul Patrick Modiano, câştigătorul premiului Nobel pentru literatură în 2014

Francezul Patrick Modiano, câştigătorul premiului Nobel pentru literatură în 2014

Patrick Modiano s-a născut în 1945, în Boulogne-Billancourt, dintr-un tată evreu italian şi o mamă belgiancă.

În liceu îl întâlneşte pe Raymond Queneau, care îl introduce în lumea literară şi care îi citeşte manuscrisul primei sale cărţi înainte de publicare, în 1968: La Place de l’Étoile, care a caştigat Premiul „Roger Nimier” şi Premiul Feneon.

Modiano este un scriitor extrem de prolific, publicând, de atunci, câte un roman la un interval de maximum trei ani.

Printre cărţile sale se numără: Le Rond de nuit (1969), Les Boulevards de ceinture (1972, Marele Premiu al Academiei Franceze), Rue des boutiques obscures (Premiul Goncourt), De si braves garçons (1982), Remise de peine (1987), Fleur de ruine (1991), Chien de printemps (1993), La petite bijou (2001, Premiul „Jean Monnet” pentru literatură europeană, oferit de departamentul Charente), Dans le café de la jeunesse perdue (2007).

A obţinut şi premii pentru întreaga operă: Premiul Prince Pierre de Monaco (1984), Marele Premiu pentru Literatură „Paul Morand” (2000), Premiul Mondial „Cino del Luca” (2010), Premiul BnF, Premiul „Marguerite Duras” (2011).

Patrick Modiano a scris şi scenarii de film (Lacombe, Lucien, 1973, Bon Voyage, 2003), precum şi versuri pentru cântece.

Lista câștigătorilor premiului Nobel pentru literatură din ultimii 15 ani:

2014: Patrick Modiano (Franţa)

2013: Alice Munro (Canada)

2012: Mo Yan (China)

2011: Tomas Tranströmer (Suedia)

Herta Müller, câştigătoarea premiului Nobel pentru literatură în anul 2009.

Herta Müller, câştigătoarea premiului Nobel pentru literatură în anul 2009.

2010: Mario Vargas Llosa (Peru/ Spania)

2009: Herta Müller (Germania)

2008: Jean-Marie Gustave Le Clezio (Franţa)

2007: Doris Lessing (Marea Britanie)

2006: Orhan Pamuk (Turcia)

2005: Harold Pinter (Marea Britanie)

2004: Elfriede Jelinek (Austria)

2003: J.M. Coetzee (Africa de Sud)

2002: Imre Kertesz (Ungaria)

2001: V.S. Naipaul (Marea Britanie)

2000: Gao Xingjian (Franţa)

Printre favoriţii la Nobelul din acest an s-a aflat şi scriitorul român Mircea Cărtărescu, cu o cotă de 25 la 1, aceeaşi pe care o aveau Milan Kundera, Thomas Pynchon şi cântăreţului american Bob Dylan.

Considerat cea mai prestigioasă şi mai intens mediatizată distincţie literară din lume, premiul Nobel aduce la cunoştinţa publicului larg un autor şi opera sa. Trofeul îi aduce acestuia o promovare la scară planetară, renume pe plan internaţional şi câştiguri financiare deloc de neglijat.

Laureaţii premiului Nobel primiesc câte o medalie din aur şi un premiu în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (circa 880.000 de euro).

Foto: Patrick Modiano – wikipedia

12
/07
/21

Ziarul Metropolis vă invită să citiți un fragment din volumul „Malvinița. Așa se scrie dragostea. Epistolar erotic. parCurs de comunicare creativă” de Eugen Istodor, recent publicat la Editura Polirom.

08
/07
/21

Un portret al excepționalei gânditoare de secol XX, Hannah Arendt, schițat de autoarea americană Hannah Jewell în volumul „100 de femei afurisite. O istorie” (Editura Nemira, 2021, colecția „Orion”).

07
/07
/21

Cum evităm problemele financiare în cuplu? Cum ar trebui economisiți și investiți banii familiei pentru a ajunge la echilibru și prosperitate? Curtea Veche Publishing lansează ghidul de bază pentru orice cuplu aflat la început de drum.

07
/07
/21

Joi, 8 iulie, la ora 18.00, pe paginile de Facebook Cărturești (facebook.com/Carturesti) și Polirom (facebook.com/polirom.editura), va avea loc o discuție pornind de la „Eu, Tituba, vrăjitoarea neagră din Salem” de Maryse Condé, romanul laureat al Premiului Noii Academii Suedeze pentru Literatură 2018 & Grand Prix Littéraire de la Femme 1986.

06
/07
/21

Miercuri, 7 iulie, la ora 19.00, pe paginile de Facebook Cărturești (facebook.com/Carturesti) și Polirom (facebook.com/polirom.editura), scriitoarea Simona Antonescu va intra în dialog cu criticul Bogdan Crețu pornind de la romanul „În umbra ei”, apărut recent în colecția „Fiction Ltd.” a Editurii Polirom.

04
/07
/21

Pentru a marca 200 de ani de la nașterea lui Vasile Alecsandri (1821-1890), deținătorul primului premiu internațional pentru literatura română, Muzeul Național al Literaturii Române Iași organizează în 2021 o serie de expoziții, concursuri, ateliere, întâlniri și apariții editoriale speciale.

01
/07
/21

Zilele acestea, a plecat către librăriile din întreaga țară o nouă ediție, revăzută, a Jurnalului lui Franz Kafka, editată în colecția ANANSI World Fiction într-un format grafic deosebit.

28
/06
/21

„Forma lucrurilor. Alfabetul geometriei”, cartea lui Marco Andreatta publicată recent în colecția Știință, spune povestea geometriei, pe care autorul o descrie drept unul dintre cele mai studiate şi sofisticate sisteme ale gândirii filozofice, capabil să furnizeze interpretări ale lumii în care trăim şi tehnicile de care avem nevoie ca să ne putem împlini aşteptările şi dorinţele. Orientarea în spațiu, perceperea unui obiect prin forma sa, minimizarea distanțelor de deplasare – toate acestea sunt înzestrări geometrice de care ne folosim în viața de zi cu zi.

17
/06
/21

Ziarul Metropolis vă prezintă un fragment din romanul „un nor în formă de cămilă” de Alina Nelega, recent apărut la Editura Polirom, în colecția „Fiction Ltd.” (disponibil și în ediție digitală).