Patrick Modiano, două romane dintr-un foc în colecţia „Biblioteca Polirom”
https://www.ziarulmetropolis.ro/patrick-modiano-doua-romane-dintr-un-foc-in-colectia-biblioteca-polirom/

Două dintre romanele scriitorului francez Patrick Modiano, care a câştigat premiul Nobel pentru literatură pe anul 2014, vor fi publicate în colecţia „Biblioteca Polirom”, coordonată de Bogdan – Alexandru Stănescu, fiind disponibile şi în ediţie digitală.

Un articol de Petre Ivan|11 noiembrie 2014

Patrick Modiano / Astfel, două dintre romanele lui Patrick Modiano, „Bulevardele de centură” şi „Călătorie de nuntă”, vor fi publicate în colecţia „Biblioteca Polirom”.

Patrick Modiano completează lista autorilor laureaţi ai premiului Nobel apăruţi până în prezent în „Biblioteca Polirom”: Doris Lessing, Günter Grass, J.M.G. Le Clézio, John Steinbeck, José Saramago, Pearl S. Buck, Tomas Tranströmer, Herta Müller, Orhan Pamuk, Seamus Heaney, Kenzaburō Ōe, Naguib Mahfouz, Camilo José Cela, Elias Canetti, Saul Bellow, Heinrich Böll, Samuel Beckett, Boris Pasternak, E.M. Hemingway, François Mauriac, Elfriede Jelinek.

Bulevardele de centură

În „Bulevardele de centură” (1972) – traducere din limba franceză de Livia Storescu – naratorul, Serge Alexandre, se află în căutarea tatălui, personaj fantomatic care apăruse pentru scurt timp în viaţa lui în adolescenţă şi care încercase să-l omoare, împingîndu-l pe şine într-o staţie de metrou. Au trecut zece ani de atunci.Patrick Modiano

În vremurile tulburi ale Ocupaţiei, Serge îşi regăseşte tatăl în mijlocul unui grup obscur de la hanul Clos-Foucré, dintr-un sat de la marginea pădurii Fontainebleau. Toţi acei indivizi erau implicaţi în publicarea unui jurnal de denunţ şi şantaj. Mai mult decât atât, tatăl poartă un alt nume şi nu-şi recunoaşte presupusul fiu.

Călătorie de nuntă

„Călătorie de nuntă” (1990) – traducere din limba franceză de Elena-Brânduşa Steiciuc – se construieşte în jurul căutării identităţii şi a reconstituirii memoriei, două dintre temele majore ale operei lui Modiano. Ajungând la Milano, Jean B., un realizator de documentare în vârstă de 40 de ani află cu surprindere că o femeie s-a sinucis chiar în hotelul unde s-a instalat el. Intrigat, descoperă că în urmă cu 20 de ani a cunoscut-o nu numai pe femeie, ci şi pe soţul ei şi misterul destinului lor ajunge Patrick Modiano să-l obsedeze.

Hotărăşte să meargă pe urmele acestei perechi care, în timpul războiului, fusese întruna nevoită să se refugieze din faţa ocupanţilor nazişti. Astfel scoate treptat la iveală o viaţă secretă, plină de îndoieli şi incertitudini, petrecută din ascunzătoare în ascunzătoare. Deconstrucţia cronologică a biografiei personajelor, la care Modiano excelează, lasă cititorului plăcerea de-a reface parcursul liniar al existenţei lor.

Patrick Modiano

Patrick Modiano s-a născut în Boulogne-Billancourt, în 1945. În copilărie a fost foarte apropiat de fratele său mai mic, care a murit la doar 10 ani; şocul morţii sale a marcat pentru totdeauna opera viitorului scriitor. După absolvirea liceului, Patrick nu s-a înscris la universitate, alegând să se consacre scrisului.

Succesul a venit îndată după prima carte apărută, „La Place de l’étoile” (1968), dublu premiată. A publicat până în prezent peste 20 de volume, romane şi culegeri de nuvele. Printre distincţiile importante primite se numără şi premiul Goncourt (1978, pentru „Rue des boutiques obscures”).

Foto: Patrick Modiano – facebook

15
/06
/19

Elizabeth Gilbert se întoarce la ficțiune cu o poveste de dragoste aparte, pe fundalul lumii teatrului newyorkez din anii ’40. Spusă într-un ritm alert, din perspectiva unei femei mai în vârstă care privește în urmă la propria tinerețe cu un amestec de bucurie și regret, „Orașul fetelor” explorează teme ca sexualitatea și promiscuitatea feminină, dar și idiosincraziile iubirii adevărate.

12
/06
/19

Vă propunem astăzi un interviu cu un personaj care vine dintr-o zonă culturală mai puțin mediatizată: cultura noastră culinară. Cosmin Dragomir a pus pe picioare editura GastroArt și publică – nici mai mult, nici mai puțin – decât cărți despre istoria bucătăriei noastre.

08
/06
/19

Scrie cărţi care se vând în milioane de exemplare, este tradus în peste 50 de limbi. Are 43 de ani, e istoric, filosof şi autorul celebrelor „Sapiens”, „Homo Deus”, „21 de lecţii pentru secolul XXI”. Scriitorul şi profesorul Yuval Noah Harari este invitatul lui Cătălin Ştefănescu în studioul Garantat 100%. Puteți vedea interviul acordat în exclusivitate Televiziunii Române duminică, 9 iunie, de la 23.00.

31
/05
/19

Cartea „Copiii ghetoului. Numele meu este Adam” (traducere din limba arabă și note de Nicolae Dobrișan) a fost publicată la editura Polirom, în anul 2018 (romanul a fost finalist la Prize for Arabic Fiction, în 2017).

29
/05
/19

METROPOLIS SPECIAL Vă invităm să (re)descoperiți povestea de dragoste dintre Carol al II-lea și Elena Lupescu, așa cum ne-o înfățișează scriitoarea Tatiana Niculescu în cea mai nouă dintre cărțile sale – „Regele și Duduia” (Editura Humanitas, 2019).

29
/05
/19

Editura Vellant aduce la Salonul Internațional de Carte Bookfest, ediția a XIV-a, cărți însemnate: cel mai aclamat roman de debut al anului „Apă Dulce / FRESHWATER” de Akwaeke Emezi, tradus deja în 10 limbi și nominalizat la PEN Awards și Women's Prize for Fiction, „Povești de dragoste și neputință”, proză scurtă semnată de Dan Pleșa, o istorie a operei și una a capitalismului.

28
/05
/19

Sâmbătă, 1 iunie 2019, ora 11:00, la standul Corint Junior, are loc lansarea titlului „Călătorie în timp în compania unui hamster” de Ross Welford, chiar în prezența scriitorului. Evenimentul are loc în cadrul ediției a XIV-a a Salonului Internațional de Carte Bookfest, care se desfășoară la Romexpo, pavilion B2, în perioada 29 mai – 2 iunie.

23
/05
/19

Cartea „Cronica unui negustor de sânge” (traducere din chineză și note de Luminița Bălan) a fost publicată la Editura Humanitas Fiction.