Paul Auster și Arundhati Roy, printre scriitori nominalizați la Man Booker Prize 2017
https://www.ziarulmetropolis.ro/paul-auster-si-arundhati-roy-printre-scriitori-nominalizati-la-man-booker-prize-2017/

Scriitorul american Paul Auster şi autoarea indiană Arundhati Roy figurează printre cei nominalizaţi la Man Booker Prize 2017, cea din urmă pentru romanul său „The Ministry of Utmost Happiness”, scrisă la 20 de ani după ce a câştigat acest prestigios premiu literar cu primul său roman

Un articol de Petre Ivan|30 iulie 2017

În total 13 scriitori candidează la acest premiu dotat cu 50.000 de lire (56.215 de euro), care va fi decernat la 17 octombrie. Dintr-un total de 144 de candidați au fost nominalizați 7 autori și 6 scriitoare, dintre care doar 6 vor ajunge pe lista scurtă, care va fi anunțată la 13 septembrie.

The Man Booker Prize, acordat în fiecare an celui mai bun roman scris în limba engleză și publicat în Marea Britanie, este diferit de Man Booker International Prize, acordat celui mai bun roman tradus în limba engleză, și care recompensează atât autorul cât și traducătorul operei.

Man Booker International Prize 2017 a fost acordat în iunie scriitorului israelian David Grossman și traducătoarei Jessica Cohen pentru cartea „A Horse Walks Into a Bar”.

Paul Auster

Autoarea indiană Arundhati Roy, care a câștigat Man Booker Prize în 1997 cu romanul său „The God of Small Things” devenit ‘bestseller’ internațional și care s-a publicat în peste 30 de țări, declarase la un moment dat că va mai scrie o carte doar când „va avea ceva de spus”.

La ediția de anul acesta a fost nominalizat și scriitorul american Paul Auster, laureat al premiului Príncipe de Asturias de las Letras în 2006, cu noua sa carte ‘4 3 2 1’, primul său roman lansat după o pauză de șapte ani.

Alți scriitori americani nominalizați sunt Colson Whitehead, George Saunders și Emily Fridlund, la un an după ce compatriotul lor, Paul Beatty, a câștigat premiul cu romanul său ‘The Sellout’, fiind primul american laureat în 48 de ani de decernare a Man Booker Prize.

Pe lista candidaților figurează de asemenea scriitorii irlandezi Sebastian Barry, pentru ‘Days Without End’, și Mike McCormack pentru ‘Solar Bones’, alături de pakistanezii Mohsin Hamid, pentru ‘Exit West’, și Kamila Shamsie, pentru ‘Home Fire’. Lista este completată de patru autori britanici: Fiona Mozley, Jon McGregor, Ali Smith și Zadie Smith.

Președinta juriului, Lola Young, a declarat că cele 13 cărți nominalizate „ilustrează un spectru divers nu doar prin vocile și stilurile lietare ci și al protagoniștilor”.

Foto: Paul Auster – facebook

26
/06
/16

Luni, 27 iunie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, va avea loc o întâlnire cu Aurora Liiceanu, prilejuită de apariția celui mai recent volum al său la Editura Polirom: „Ea şi El. Biografia unei relaţii”. Alături de autoare, vor fi prezente Virginia Costeschi, Alina Purcaru, Eli Bădică.

25
/06
/16

Miercuri, 29 iunie, ora 19.00 va avea loc la Librăria Humanitas Cişmigiu o seară dedicată romanului „Calea Idei Brown” de Ricardo Piglia, una din cele mai importante voci ale literaturii hispano-americane contemporane. La eveniment vor participa Tania Radu, critic literar, Ioana Bâldea Constantinescu, scriitoare şi jurnalist cultural şi Alina Cantacuzino, traducătoarea romanului.

21
/06
/16

"2084 e mai dur decât Supunere, descriind un adevărat totalitarism religios.” - Michel Houellebecq. Miercuri, 22 iunie, ora 19.00, iubitorii de carte sunt aşteptaţi la Librăria Humanitas Cişmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38) pentru o seară dedicată romanului "2084. Sfârşitul lumii", de Boualem Sansal, distins cu Marele Premiu al Academiei Franceze în 2015.

10
/06
/16

„Evul Mediu a rămas, dacă nu meseria mea, hobby-ul meu – şi tentaţia constantă –, şi îl văd în toate, transpărând în lucrurile de care mă ocup, care nu par medievale şi totuşi sunt.” (Umberto Eco)

06
/06
/16

Cea de a XI-a ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest, desfășurată în perioada 1 - 5 iunie la Romexpo, și-a închis porțile, organizatorii și reprezentanții editurilor raportând vânzări mai mari decât la ediția din 2015 a târgului.

03
/06
/16

Cartea „Naufragii”,  de Akira Yoshimura (Humanitas Fiction, 2016) este dintre acele întâmplări rare cu forţa de a deveni o bornă. Viaţa cititorului se împarte firesc: înainte şi după „Naufragii”.

03
/06
/16

Unul dintre cele mai așteptate momente ale ediţiei din acest an a Bookfest îl constituie masa rotundă dedicată lui Amos Oz, cel mai important prozator și eseist contemporan israelian, ale cărui cărți au fost traduse cu succes în seria de autor de la Editura Humanitas Fiction. Evenimentul va avea loc astăzi, de la ora 18.00, la Scena AGORA.

01
/06
/16

La cele peste 30 de evenimente Humanitas din cadrul Bookfest (1-5 iunie), desfăşurate la standul editurii, la standul Israelului - ţara invitată de onoare, şi la Scena Agora, vor vorbi Ana Blandiana, Fania Oz- Salzberger, Lucian Boia, Andrei Pleşu, Mircea Cărtărescu, Gabriel Liiceanu, Teodor Baconschi, Ioana Pârvulescu, Horia-Roman Patapievici, Vladimir Tismăneanu, Radu Paraschivescu, Tania Radu, Dan C. Mihăilescu, Andrei Cornea, Tatiana Niculescu Bran, Radu Vancu, Ciprian Măceşaru, Cosmin Ciotloş, Dan-Liviu Boeriu, Ioan Stanomir.

01
/06
/16

Astăzi, în ziua în care se deschide târgul de carte Bookfest, unde îşi va relansa ultimul roman, Solenoid, scriitorul Mircea Cărtărescu împlineşte 60 de ani. Tot astăzi îşi serbează ziua de naştere şi soţia sa, poeta Ioana Nicolaie.

31
/05
/16

Fotografii, scrisori de la prieteni și iubiți, unele manuscrise inedite, în total 120 de documente, martore ale iubirilor și ale activității scriitorului francez Marcel Proust, au fost scoase la licitație de casa Sotheby's la Paris.

30
/05
/16

Israel, țara invitată de onoare la ediția din acest an a Salonului Internațional de Carte Bookfest (1-5 iunie), le propune iubitorilor de carte să își inventarieze, iar apoi să își lanseze visele. Pornind de la motto-ul ales pentru a promova prezența Israelului la Bookfest – „Never Stop Dreaming” –, organizatorii au ales să construiască standul sub forma unei fabrici de vise: vizitatorii sunt invitați să își aștearnă gândurile pe hârtie, pentru ca apoi, printr-un mecanism secret, acestea să fie lansate în aer.

29
/05
/16

Ziarul Metropolis continuă rubrica „În biblioteca mea”, care vă invită acasă la cei mai importanţi oameni de cultură ai momentului. În intimitatea bibliotecii personale, Iulian Tănase povestește despre textele revelatorii, despre poeziile (proaste) din tinerețe  și despre o buclă a sincronicității cu un anume domn Gwyn.