Paulo Coelho va înfiinţa un muzeu virtual în Elveţia
https://www.ziarulmetropolis.ro/paulo-coelho-va-infiinta-un-muzeu-virtual-in-elvetia/

Scriitorul brazilian Paulo Coelho şi soţia sa, artista Christina Oiticica, au anunţat că vor înfiinţa o fundaţie, pe care o vor inaugura în curând la Geneva, în Elveţia, alături de un muzeu virtual, a dezvăluit duminică săptămânalul Epoca.

Un articol de Petre Ivan|12 ianuarie 2015

Paulo Coelho, muzeu virtual / Colecţia acestui muzeu este alcătuită din 80.000 de documente – scrisori, manuscrise, contracte cu diverse edituri din lumea întreagă şi textele unor cântece pe care le-a compus, dar şi câteva mii de fotografii, cadouri de la admiratori şi afişe de la lansările romanelor sale, care au fost traduse în 80 de limbi -, care au ajuns săptămâna trecută din Brazilia.

În sediul fundaţiei, amenajat la parterul unui imobil rezidenţial din Geneva, se află deja masa din apartamentul pe care cuplul în deţine în cartierul Copacabana din Rio de Janeiro, pe care Paulo Coelho a scris primul său bestseller, „Pelerin la Compostela” în 1987.

„În epocă, pe măsură ce scria, îmi arăta cartea. Astăzi, el scrie romanul în întregime şi mi-l arată la sfârşit. Sunt prima cititoare a lui”, a dezvăluit Christina Oiticica, pentru publicaţia Epoca.

Fundaţia, care va organiza expoziţii tematice, îşi va deschide porţile în primul semestru din acest an. De asemenea, Paulo Coelho va digitaliza întrega sa colecţie şi o va expune într-un muzeu virtual, pe care l-a intitulat „Nuvem” („Nor”).

Voi expune absolut totul în «Nuvem», va fi un fel de muzeu virtual, pentru ca toţi cititorii mei, din toate ţările, să poată să aibă acces la această colecţie. Restrângerea colecţiei la un spaţiu îngrădit de ziduri fizice ar însemna ceva prea limitat. Nu vrea ca oamenii să fie obligaţi să vină în Elveţia sau în altă parte pentru a mă întâlni. «Nuvem» democratizează această întâlnire – Paulo Coelho

Paulo Coelho s-a născut la Rio de Janeiro, în 1947. Este unul dintre cei mai de succes romancieri ai lumii, cărţile sale au fost traduse în 80 de limbipaulo coelho şi editate în peste 170 de ţări, atingând, până în prezent, vânzări de peste 165 de milioane de exemplare în întreaga lume, iar în Romania, de peste un milion de exemplare.

Înainte de a deveni un „fenomen literar”, a fost un hippie rebel, apoi autor dramatic, director de teatru, jurnalist şi poet. În 1986 a făcut pelerinajul la Santiago de Compostela, eveniment care i-a marcat viaţa şi cariera.

În 2009, a intrat în Guinness Book ca autorul celei mai traduse cărţi (romanul „Alchimistul”). Acestuia i s-au decernat 115 premii şi distincţii internaţionale, iar în 2007 a fost numit ambasador al păcii pentru Naţiunile Unite. Este membru al Academiei de Litere Braziliene din 2002.

Foto: Paulo Coelho – facebook.com/paulocoelho

29
/01
/21

Noi titluri semnate de nume de prim rang ale literaturii universale – clasici, laureați Nobel, voci actuale ale literaturii de pretutindeni – sînt aduse și cititorilor români, în traduceri de excepție, apărute sau în curs de apariție în prestigioasa colecție „Biblioteca Polirom”.

28
/01
/21

Născut pe 28 ianuarie 1936, scriitorul albanez Ismail Kadare împlinește astăzi 85 de ani, ocazie cu care vă oferim un amplu fragment din cea mai nouă carte a sa disponibilă în limba română – volumul de memorii „Dimineți la Café Rostand” (Editura Humanitas Fiction, 2021, colecția „Raftul Denisei”, traducere de Marius Dobrescu).

25
/01
/21

CARTE DE CINEMA Diversele evoluţii ale tehnologiei audiovizuale din ultimii ani au adus o formă inedită de comentariu despre cinema – eseul-video. Criticul Irina Trocan i-a dedicat o substanţială carte, „Audiovizualul în opoziţie” (2020), în care discută de asemenea şi cinema-ul eseu.

24
/01
/21

Vă invităm într-o călătorie la nivel înalt în America, prin intermediul primului volum din „Pământul făgăduinței” (Editura Litera, 2020), autobiografia președintelui Barack Obama (2009-2017), laureat al Premiului Nobel pentru Pace (2009).

22
/01
/21

Puține dintre scriitoarele care s-au impus în ultimii ani ajung să fie citite și în limba română. În rafturile librăriilor de la noi găsim doar câteva dintre nenumărate cărți demne de atenție din lumea întreagă.

22
/01
/21

Institutul Francez din România organizează și anul acesta ediţia locală a Nopţilor Lecturii, la Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timişoara, sărbătorind astfel lectura în toate formele ei, prin organizarea de întâlniri cu scriitori, mese rotunde, ateliere de lectură în franceză şi română pentru cei mici, jocuri, lecturi muzicale, concursuri etc.

18
/01
/21

Anansi de la Editura Pandora M, cea mai nouă colecție românească dedicată literaturii universale, începe în forță acest an. Șase titluri noi vor poposi în librăriile fizice și online din întreaga țară în primele două luni ale lui 2021 din cele aproape 40 aflate în plan pentru noul an.

18
/01
/21

Anul 2021 a început pentru cu o dublă premieră: cunoscutul scriitor Iv cel Naiv se alătură listei de autori români a editurii și va publica primul său roman, anunță Editura Trei. Cartea va fi disponibilă în librării la sfârșitul lunii februarie.