Pelicam 2014 – My Name is Salt, marele câştigător
https://www.ziarulmetropolis.ro/pelicam-2014-my-name-is-salt-marele-castigator/

Filmul My Name is Salt (Elveţia / India 2013), povestea a mii de familii din India care trăiesc din sarea pe care o colectează în deşert, este câştigătorul Marelui Premiu al ediţiei a treia de Pelicam – Festivalul Internaţional de Film despre Mediu şi Oameni.

Un articol de Petre Ivan|18 iunie 2014

Juriul, format din regizorul Cristi Puiu, multiplul campion olimpic Ivan Patzaichin și antropologul Michael Stewart, a desemnat câștigătoare povestea celor 8.000 de familii din India care se mută opt luni pe an în deșert unde muncesc din greu pentru a-și câștiga existența.

Ei muncesc în condiții aspre de mediu pentru a colecta sarea care le aduce singurul venit. Povestea simplă, pentru care nici nu e nevoie de multe cuvinte, este pusă pe ecran într-o manieră minunată, a decis juriul. Filmul a câștigat un premiu în valoare de 1.000 de euro oferit de Primăria Tulcea.

La categoria scurt metraje, juriul a decis că filmul Santra and the Talking Trees merită premiul întâi. Santra and the Talking Trees (Finlanda, 2013) este un film despre dificultatea și frumusețea de a-ți găsi propria casă. Filmul combină animația și imagini de arhivă, într-un poem cinematic ce creează o aventură etnografică deosebită. Premiul constă în 500 de euro oferiți de Centrul Cultural al Cinematografiei.

Pelicam 2014Fresh Perspectives a fost categoria jurizată de tineri tulceni coordonați de geologul Georgeta Ionescu. Ei au decis că When You’ve Gone, I’ll Still Be There este câștigătorul. Filmul regizat de Carl A. Fechner spune povestea a trei copii care se luptă pentru o lume mai bună. Primul este Felix, un băiat de 13 ani, care vrea să motiveze copiii din toată lumea să planteze copaci. Premiul constă în 500 de euro oferiți de Administrația Fondului Cultural Național.

La categoria Black Sea Docs câștigător a fost filmul Pipeline, producție ruso-germano-cehă care explorează legăturile dintre oamenii așezați de-a lungul unei conducte de gaz care pornește din vestul Siberiei și ajunge în Germania. Juriul a fost compus din Pedro Fuente, directorul festivalului Ecozine Zaragoza, din rețeaua Green Film Network, din care face parte și Pelicam, antropologul Vintilă Mihăilescu și Octav Gheorghe. Premiul constă în servicii de postproducție în valoare de 3.000 de euro. De asemenea, filmul câștigător este propunerea Pelicam pentru Green Film Network Award 2015 și înseamnă că va fi proiectat în aproximativ 25 de țări din lume.

Pelicam 2014 – peste 30 de filme în premieră națională

Pelicam a adus la Tulcea, pentru al treilea an consecutiv, peste 30 de filme în premieră națională, regizori internaționali premiați, organizații de protecția mediului și a stârnit un interes crescut față de anul trecut în rândul tulcenilor.

“Pelicam este important pentru oraș, în România lumea a cam uitat să meargă la cinema. E importantă dimensiunea educațională, lucrurile o să se așeze, e din ce în ce mai bine. Nu cred că există un film documentar sau de ficțiune care să nu atingă de aproape sau de departe chestiunea asta – mediu, lumea, cosmosul. Sunt impresionat. Sper să devină un festival care să atragă toată Dobrogea și toată România”, a declarat regizorul Cristi Puiu, președintele juriului.

Foto cu Pelicam 2013 – pelicam.ro

26
/09
/16

Regizorul francez Alain Guiraudie, renumit pentru thriller-ul erotic L’Inconnu du lac, este invitatul special al festivalului Les Films de Cannes à Bucarest (14 – 23 octombrie). Cineastul își va prezenta noul film, Rester Vertical, considerat de presa internațională filmul-șoc al ediției de anul acesta a Festivalului de la Cannes.

23
/09
/16

Filmul laureatului premiului Oscar, Ron Howard, Inferno, va deschide cea de-a patra ediție a Dracula Film Festival, care va avea loc anul acesta în perioada 12 – 16 octombrie, la Brașov. Inferno( SUA, 2016), thrillerul bazat pe romanul cu același nume al lui Dan Brown, îi are ca protagoniști pe Tom Hanks, Felicity Jones, iar într-un rol secundar apare celebra actriță româncă Ana Ularu.

23
/09
/16

“Ţin minte şi acum prima cronică a filmului „Reconstituirea", semnată de Ecaterina Oproiu. Se numea «George Mihăiţă, un tânăr cu adolescenţa întârziată». N-am rămas tânăr, dar am rămas cu adolescenţa întârziată. Ca dovadă că, iată, am reuşit să studiez, într-un fel, fenomenul adolescentin prin ceea ce am făcut, să mă apropii şi să respir, de multe ori, ca un adolescent.” - George Mihăiţă. Îndrăgitul actor împlineşte astăzi 68 de ani.

23
/09
/16

Astăzi intra în cinematografele româneşti mult aşteptatul thriler al lui Bogdan Mirică, “Câini”, laureat la Cannes cu trofeul FIPRESCI al secţiunii Un Certain Regard, noul film al lui Antoine Fuqua, “The Magnificent Seven / Cei Şapte Magnifici” , animaţia “Storks/Berzele şi producţie istorică “Birkebeinerne/Ultimul Rege”, propunerea Norvegiei la Premiile Oscar 2017.

23
/09
/16

Se protestează în contra imunității înțeleasă ca privilegiu absolut. E o seară importantă în fața Senatului României. Las protestul și fug, cu inima strânsă, către cinematograf. La cinema e filmul “Câini”. Am citit niștre cronici de specialitate și m-am îngrozit: acesta e un thriller și o să mă sperie rău. N-a fost cazul.

21
/09
/16

Actorul american Brad Pitt (52 de ani) a reacționat cu tristețe la cererea de divorț depusă de soția sa, Angelina Jolie (41), și a asigurat că cel mai important în aceste momente este binele copiiilor. Invocând "diferențe ireconciliabile", Jolie a cerut luni divorţul de Brad Pitt si custodia celor 6 copiii ai cuplului, trei biologici și trei adoptați.

20
/09
/16

Documentarul de scurtmetraj „Sfârșitul verii”/„End of Summer”, în regia Alinei Manolache va deschide premiera oficială a filmului „Bondoc”, în această seară, de la ora 20:30 la Cinema Elvira Popescu. „Bondoc”, documentarul semnat Mihai Mincan, Cristian Delcea și Mihai Voinea va rula în cinematografe din 23 septembrie.

20
/09
/16

Festivalul Internațional de Film Transilvania, inițiat la Cluj-Napoca în 2002, se extinde, pentru prima dată, în Republica Moldova. Prima ediție TIFF Chișinău va avea loc între 6 și 9 octombrie 2016, la Cinema Odeon, și va aduce o selecție de filme românești recente, alături de câteva dintre cele mai apreciate producții proiectate la Cluj, în această primăvară.

19
/09
/16

Denzel Washington, Chris Pratt, Ethan Hawke, Vincent D’Onofrio, Byung-Hun Lee, Manuel Garcia-Rulfo, Martin Sensmeier, Haley Bennett, Matt Bomer și Peter Sarsgaard… „Cei șapte magnifici”, în regia lui Antoine Fuqua, este o readaptare modernă a unei povești clasice într-un western de acțiune ce redă povestea a șapte pistolari justițiari care eliberează o comunitate de sub teroarea unor bandiți.

19
/09
/16

Actorul Andy Garcia urmează să îl interpreteze pe sculptorul român Constantin Brâncuşi, în filmul „The Sculptor“. Informaţia a fost confirmată de regizorul Mick Davis, autorul filmului „Modigliani“, filmat în România. Anul trecut, Mick Davis a pus în scenă spectacolul “Paganini” la Teatrul Metropolis din Bucureşti .

18
/09
/16

A fost realizată selecția oficială a festivalului de film documentar românesc, București Docuart Fest 2016, care va avea loc în această toamnă. În cele 3 secțiuni competiționale (principală, studențească și de documentar TV) au fost selectate 25 de titluri. Acestea vor fi aduse bucureștenilor în perioada 27 septembrie - 2 octombrie la Cinemateca Eforie și Cinema Muzeul Țăranului - Studioul Horia Bernea, în cadrul celei de-a 5-a ediții a festivalului documentarului românesc.