Pentru ce mergem la Operă? Lansare de carte cu dirijorul Tiberiu Soare
https://www.ziarulmetropolis.ro/pentru-ce-mergem-la-opera-lansare-de-carte-cu-dirijorul-tiberiu-soare/

Joi, 20 martie, de la 18.30, în Sala de Cinema a Cercului Militar Naţional se lansează volumul „Pentru ce mergem la Operă?”, rezultat al unui proiect realizat de Fundaţia Calea Victoriei împreună cu dirijorul Tiberiu Soare. Participarea se face pe bază de înscriere la [email protected].

Un articol de Elena Simion|19 martie 2014

Joi, 20 martie, de la 18.30, în Sala de Cinema a Cercului Militar Național se lansează volumul „Pentru ce mergem la Operă?”, rezultat al unui proiect realizat de Fundația Calea Victoriei împreună cu dirijorul Tiberiu Soare. Participarea se face pe bază de înscriere la [email protected].

Volumul conține textul celor treisprezece conferințe despre opere și balete celebre, pe care dirijorul Tiberiu Soare le-a susținut în perioada 2012-2013, în cadrul proiectului „Pentru ce mergem la operă?”. Această serie de conferințe s-a adresat pasionaților de muzică, dar mai ales tinerilor curioși să descopere tainele captivante ale unor cunoscute creații clasice.

În 2008-2009, Tiberiu Soare a susţinut la Fundația Calea Victoriei cursul în 10 şedinţe „Cum să ascultăm muzica”, care s-a dovedit a fi un mare succes. Au urmat conferinţe pe diferite teme muzicale în anii 2010 şi 2011. Astfel, a apărut ideea unui nou proiect: programul cultural „Pentru ce mergem la Operă?”, care a fost lansat în ianuarie 2012 și s-a derulat la Opera Naţională Bucureşti, cu scopul de a iniţia tinerii şi publicul larg în frumuseţea şi complexitatea muzicii de operă, prin abordarea tematicii ei în cadrul unor conferinţe-eveniment.

Proiectul a fost premiat în vara anului 2013 cu premiul III la Gala Societății Civile, la  secțiunea Artă și Cultură, recunoscându-se rolul educativ al acestui program unic în lumea culturală românească.

Cartea este un vis împlinit, în scopul tipăririi ei făcându-se multe eforturi. Fondurile pentru realizarea ei s-au strâns în urma unui concert în care artiștii au cântat pro bono, dar și cu sprijinul multor pasionați de muzică. La finalul concertului s-au expus și câteva obiecte valoroase destinate vânzării. Chiar Tiberiu Soare a oferit pentru licitație un obiect cu valoare muzicală și sentimentală – o partitură a Simfoniei numărul 2 a lui George Enescu, pe care erau făcute însemnări de-ale dirijorului.

“Ce este, de fapt, această carte, nu vă pot spune cu siguranţă. Ea nici nu a fost concepută ca atare: la ora la care vorbeam nu ştiam că se va transforma într-o culegere de texte tipărite. La drept vorbind, nici măcar nu am scris-o. Doar am povestit-o, seară de seară, la acele întâlniri. Cred că mi-ar fi mai uşor să vă spun ce nu este această carte: nu este un text de specialitate, rezultatul vreunei cercetări de ordin muzicologic, şi nici vreo enciclopedie de operă şi balet. Nu este un curs, nici măcar pentru începători, şi nici vreo lucrare de istorie a genului, cu atât mai puţin vreo colecţie de analize ale partiturilor aduse în discuţie. Ca într-o parabolă orientală, ea nu este luna, ci doar degetul care arată înspre aceasta.”

Tiberiu Soare

„Așa suntem noi, avem mai multe laturi și cred că unul dintre privilegiile artiștilor este acesta de a putea contempla cu ochii deschiși the dark side of the moon, partea nevăzută a lunii, și apoi de a se întoarce și de a povesti și altora ce au văzut acolo. Sau, dacă vreți, putem să o luăm altfel, pe linia mitului lui Orfeu și Euridice, o altă paradigmă importantă a culturii europene și mai ales a noastră, a muzicienilor, unde artistul trebuie să meargă până în infern și să se întoarcă. Este un privilegiu, dar se plătește scump. “ (fragment din conferința „Fascinaţia umbrei asupra sufletului” în opera Don Giovanni de W. A. Mozart)

Volumul, publicat într-o ediție limitată, având treisprezece ilustrații grafice originale realizate de Maria Surducan, poate fi achiziționat de la Fundația Calea Victoriei. Banii strânși vor fi folosiți pentru sprijinirea tinerilor fără posibilități, care doresc să participe la cursurile umaniste ale fundației.

14
/08
/17

Cartea „Țara Vinului” (traducere din chineză de Luminița Bălan) a fost publicată la editura Humanitas Fiction în anul 2014.

14
/08
/17

Din clipa în care trece pragul grădiniței, copilăria fericită a micului Grégoire se transformă într-un adevărat coșmar. Chestiile sforăitoare cu care îl pisează educatorii și profesorii nu-i intră în cap orice-ar face, colegii își bat joc de el, iar părinții îl cicălesc și-l ceartă fără încetare.

11
/08
/17

Teatrul Evreiesc de Stat prezintă sâmbătă, 12 august, de la ora 19.30, la Muzeul Naţional al Literaturii Române spectacolul de muzică şi poezie Poeţi-Actori, Actori-Poeţi, un remember liric dedicat poeţilor-actori și actorilor poeţi Theodor Danetti şi Emil Botta.

10
/08
/17

Balena Albastră, roman semnat de Sebastian Lăzăroiu, a apărut recent la Editura Polirom, în colecţia „Ego. Proză”. „Fiecare cuvînt e amintirea arderii unui neg de tuș. Și-n fiecare carte un sacerdot rotofei oficiază beat mariajul cu iluzia eternității. Cînd mă satur de minciuna vieții, scriu despre cealaltă viață. E singura garanție că nu scriu eu, că nu las așa nobilă îndeletnicire în seama mea, păcătosul.” (Sebastian Lăzăroiu)

08
/08
/17

Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi – FILIT anunță numele autorilor români care vor lua parte la sărbătoarea literaturii, în perioada 4-8 octombrie 2017, la Iași. La Casa FILIT publicul se va întâlni cu autorii Dan Alexe, Simona Antonescu, Ioana Bradea, Ruxandra Cesereanu, Andrei Crăciun, Codrin Liviu Cuțitaru, Tudor Ganea, Adrian Georgescu, Mircea Mihăieș, Ioan T. Morar, Andrei Oișteanu, Marius Oprea, Dora Pavel, Mircea Pricăjan și Bogdan-Alexandru Stănescu.

26
/07
/17

Domnule Zografi, a trecut multă vreme de când vreau să vă scriu. Am motive strict literare, desigur, dar mai e ceva: Fizica. Aveți Fizica la bază, ceea ce, nu vă ascund, mă duce cu gândul la domnul Sabato.

24
/07
/17

Cartea „Călătoria diletanților (Din amintirile locotenentului în rezervă Amiran Amilahvari)” (în ireproșabila traducere a lui Nicolae Iliescu) a fost publicată la Editura Polirom, în anul 2017.

23
/07
/17

Cine nu s-a bucurat în copilărie de minunata „Lorelei” sau de extraordinarele povești din „La Medeleni”? Lumile lui Ionel Teodoreanu, un scriitor de o sensibilitate aparte, care ne-a fermecat pe toți cu „Ulița copilăriei” și care s-a stins brusc, la vârsta de 58 de ani…

21
/07
/17

Bogdan-Alexandru Stănescu (BAS) coordonează colecția „Biblioteca Polirom”. BAS (39 de ani) este poet și, din acest an, romancier. Cartea sa „Copilăria lui Kaspar Hauser” a fost primită cu entuziasm, primind elogii peste elogii. Ne-am întâlnit să stăm un pic de vorbă despre cărți, nu neapărat ale noastre. A reieșit că situația nu e deloc roz. Iată.

20
/07
/17

Astăzi, 20 iulie, de la ora 18.30, în Grădina Cărturești Verona din București (Str. Pictor Arthur Verona 13-15), Veronica D. Niculescu va citi fragmente din primul său roman pentru copii, O vară cu Isidor, apărut de curînd în colecția „Junior” a Editurii Polirom, ediţie ilustrată, disponibilă și în format digital.