Perioada de înscrieri pentru Bursa „Alex. Leo Șerban” a fost prelungită
https://www.ziarulmetropolis.ro/perioada-de-inscrieri-pentru-bursa-alex-leo-serban-a-fost-prelungita/

Perioada de înscrieri pentru Bursa „Alex. Leo Șerban” pentru publicistică, presă, critică de film şi cineaşti, oferită de Conceptual Lab by Theo Nissim la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), a fost extinsă până pe 27 iunie.

Un articol de Liliana Matei|17 iunie 2021

Bursa în valoare de 2.500 de euro, inițiată în memoria regretatului critic de film, va fi acordată și în acest an de Conceptual Lab by Theo Nissim.

Anul acesta se împlinește un deceniu de la decesul lui Alex. Leo Șerban, unul dintre cei mai apreciați critici de film din România, personalitate unică în peisajul cultural românesc.

„Mă bucur să fiu alături și în acest an de cel mai important festival de film din regiune și să susțin oamenii creativi și talentați din România. Conceptual Lab continuă și în 2021 să fie un promotor și susținător al proiectelor curajoase și un partener important al industriilor creative. Credem că industria cinematografică din România are nevoie de toată atenția noastră iar Bursa „Alex. Leo Șerban” este parte din misiunea noastră de a susține inițiativele artistice”, declară Theo Nissim, fondator Conceptual Lab.

Ajunsă la a șaptea ediție, bursa este dedicată cineaștilor aflați la primul sau al doilea lungmetraj, dar și jurnaliștilor și criticilor de film cu vârsta de până la 35 de ani. Sunt eligibile proiectele de lungmetraj – ficțiune sau documentar – aflate în dezvoltare sau pre-producție și proiectele editoriale axate pe cinema (carte, revistă, website, emisiune, vlog, blog etc).

Dosarele de aplicație trebuie să cuprindă o descriere a proiectului, o scrisoare de motivație și CV-ul participantului. Acestea pot fi înscrise până pe 27 iunie, prin completarea formularului disponibil pe site-ul festivalului.

Câștigătorul va fi premiat la gala de închidere a celei de-a 20-a ediții. TIFF își propune să contribuie ulterior la realizarea proiectului viitorului bursier, prin intermediul programelor pe care le derulează.

Bursierul ediției din 2020 a fost Alexandra Tănăsescu, fondatoarea platformei de jurnalism independent culturaladuba.ro. O mențiune specială pentru un proiect editorial i-a fost oferită criticului de film Victor Morozov, pentru volumul „Peste graniță. Cinema-ul românesc în context transnațional”.

O altă mențiune specială, în valoare de 1.000 de euro, oferită de Conceptual Lab by Theo Nissim și TIFF, va recompensa performanța unui actor român cu vârsta sub 35 de ani care s-a remarcat într-un scurtmetraj sau un lungmetraj lansat în 2020. Anul trecut, pe scena TIFF a fost premiat actorul Cristi Popa, pentru rolul din „Monștri.”  (r. Marius Olteanu).

Bursa „Alex. Leo Șerban”, iniţiată de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Romanian Film Initiative, a fost acordată pentru prima dată în 2012, la TIFF. Dacă la primele trei ediţii, bursa era adresată exclusiv tinerilor jurnaliști și critici de film, câștigătorii beneficiind de un sejur de perfecţionare profesională în contextul creativ al Festivalului de Film Românesc de la New York, Making Waves, organizat de Romanian Film Initiative, începând din 2018 se adresează deopotrivă regizorilor și scenariștilor.

***

Cea de-a 20-a ediție a TIFF va avea loc între 23 iulie și 1 august, cu respectarea tuturor măsurilor impuse în contextul epidemiologic actual.

***

Conceptual Lab by Theo Nissim are ca misiune principală susținerea industriilor creative și promovarea proiectelor culturale relevante pentru public. Festivalul Internațional de Film Transilvania – TIFF, Festivalul Tânăr de la Sibiu, Ceau Cinema Timișoara, Bucharest International Dance Film Festival sunt câteva din evenimentele în care Conceptual Lab se implică activ în ultimii ani.

 

 

24
/11
/20

CRONICĂ DE FILM Lansat în România de Transilvania Film pe platforma TIFF Unlimited, filmul „Dama de cupă” („Queen of Hearts”, 2019), al regizoarei daneze cu origini egiptene May el-Toukhy, impresionează prin interpretarea actriţei Trine Dyrholm, care joacă o avocată ce începe o aventură cu fiul său vitreg de nici 18 ani.

23
/11
/20

CRONICĂ DE FILM Primul episod din miniseria „Bani negri (pentru zile albe)”, scrisă și regizată de Daniel Sandu (autorul filmului „Un pas în urma serafimilor”), a avut premiera pe HBO și e disponibil pe HBO GO. Cât de bun a acest nou serial românesc?

19
/11
/20

CRONICĂ DE FILM Premiat pentru regie în secțiunea „Encounters” a Festivalului de la Berlin și cu lansarea în cinematografe compromisă de pandemie, „Malmkrog” (2020) este cel mai controversat, dar și cel mai îndrăzneț film românesc al anului. Cum ne provoacă de data asta Cristi Puiu?

18
/11
/20

Prin combinații inedite de mijloace vizuale și tehnici narative, scurtmetrajele incluse în acest an în Competiția Internațională BIEFF propun perspective alternative asupra unor subiecte care marchează realitatea cotidiană. O invitație deschisă la reflecție, dezbatere și dialog, evenimentul dedicat noilor forme de explorare a limbajului cinematografic va reprezenta, la această ediție, un punct de intersecție al diferitelor viziuni asupra violenței și a justificării ei morale, dar și asupra ideii de graniță și a locurilor de care aparținem.

17
/11
/20

Cu toții suntem de acord că experiența de la cinema este inegalabilă, însă cum momentan nu mai este posibilă în contextul pandemic actual, din pasiune și dor de emoția trăită în fața marelui ecran, Cineplexx a oferit în weekend porții de popcorn cald tuturor iubitorilor de filme.

16
/11
/20

CRONICĂ DE FILM Lansat recent în România direct online, pe pagina de Vimeo a distribuitorului Independenţa Film, „Beanpole” (2019) este al doilea film al lui Kantemir Balagov, considerat de unii cel mai bun tânăr regizor rus, educat la şcoala de cinema a lui Alexander Sokurov. O poveste despre traumele post-război, stilizată însă aproape până la academism.