Peste 2.000 de spectatori au participat la Sibiu, la premiera absolută de balet clasic „Rigoletto”
https://www.ziarulmetropolis.ro/peste-2-000-de-spectatori-au-participat-la-sibiu-la-premiera-absoluta-de-balet-clasic-rigoletto/

Teatrul de Balet Sibiu a prezentat joi, 20 iulie 2023, în aer liber, în Piaţa Mare din Sibiu, în prezenţa a peste 2.000 de spectatori, spectacolul de închidere a stagiunii 2022 – 2023, premiera absolută de balet clasic „Rigoletto”.

Un articol de Petre Ivan|24 iulie 2023

Realizat de coregraful Valentin Barteș, în decorul creat de Alin Gavrilă, spectacolul s-a bucurat de participarea extraordinară a soliștilor și corului Operei Naționale Române Cluj-Napoca, maestru cor Corneliu Felecan, director Florin Estefan, și a Orchestrei Filarmonicii de Stat Sibiu, dirijor David Crescenzi, director Cristian Lupeș. Spectacolul a fost foarte bine primit de publicul prezent la eveniment, cei peste optzeci de artiști prezenți pe scenă fiind răsplătiți cu ropote îndelungi de aplauze. Accesul publicului la eveniment a fost gratuit.

„Cu spectacolul „Rigoletto” am marcat nu doar o premieră absolută – fiind pentru prima dată când acest titlu este prezentat ca spectacol de balet în România, dar și o colaborare inedită, care ne onorează, cu Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu și soliștii și corul Operei Naționale Române Cluj-Napoca, două instituții fanion ale culturii române. Vreau să aduc sincere mulțumiri domnului Cristian Lupeș, director al Filarmonicii de Stat Sibiu, prin a cărui implicare și profesionalism desăvârșit am reușit să punem în scenă acest eveniment și domnului Florin Estefan, director al Operei Naționale Române Cluj-Napoca, pentru că s-a alăturat nouă în acest demers artistic și împreună cu artiștii Teatrului de Balet Sibiu am reușit să oferim publicului un eveniment de o reală și incontestabilă valoare culturală. Mulțumesc totodată tuturor artiștilor din distribuția spectacolului, dansatori, cântăreți de operă, muzicieni, tuturor colaboratorilor, scenografului Alin Gavrilă pentru universul creat pe scenă, publicului pentru toată dragostea pe care ne-a arătat-o în această stagiune. Mulțumesc totodată Primăriei Municipiului Sibiu pentru încredere și toată susținerea acordată.” Ovidiu Dragoman, Manager Casa de Cultură a Municipiului Sibiu – Teatrul de Balet Sibiu

Teatrul de Balet Sibiu revine pe scenă în luna octombrie

După o pauză de stagiune în luna august, artiștii Teatrului de Balet Sibiu vor începe repetițiile în luna septembrie pentru spectacolul „Cavalerul Rozelor”, care va avea premiera la Teatrul de Balet Sibiu în luna octombrie. Biletele pentru primele șase spectacole de balet ale noii stagiuni au fost puse în vânzare și pot fi cumpărate online, de pe site-ul Kompostor.ro sau de la sediul administrativ al instituției Parcul Tineretului, nr. 1.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.