Peste 2000 de spectatori în cele 5 zile de „Ceau, Cinema!”
https://www.ziarulmetropolis.ro/peste-2000-de-spectatori-in-cele-5-zile-de-ceau-cinema/

A doua ediţie a Festivalului „Ceau, Cinema!” s-a încheiat oficial duminică seara, cu proiecţia filmului care a câştigat marele trofeu: Îngerul atotputernic (The Mighty Angel, 2014), în regia polonezului Wojciech Smarzowski.

Un articol de Liliana Matei|28 iulie 2015

Desfăşurat în perioada 22-26 iulie, Festivalul a însemnat 5 zile cu 19 lungmetraje europene proiectate, dintre care 5 în premieră românească, 7 scurtmetraje şi 4 programe de animaţii şi mini-documentare, două ateliere deschise cinefililor, şi 3 dezbateri despre cinema cu regizori şi cronicari de film. Evenimentele s-au desfăşurat în 8 locaţii de proiecţie din Timişoara şi Gottlob, iar la ele au participat peste 2000 de spectatori, dintre care jumătate doar la Grădina de vară „Capitol”. Cifra este de 4 ori mai mare decât cea înregistrată la finalul primei ediţii a Festivalului.

Juriul Ceau, Cinema!, format din actriţa Andreea Vasile, criticul de film Lucian Maier şi autorul blogului Cinesseur, a acordat Trofeul Festivalului către filmul polonez Îngerul atotputernic (The Mighty Angel / Pod mocnym aniolem), pentru „interpretarea solidă pusă la bătaie de întreaga distribuţie şi naturalismul reprezentării efectelor generate de adicţie”. Filmul spune povestea tragică, dar şi plină de speranţă, a unui personaj ce suferă de alcoolism. Trofeul e în valoare de 1000 de euro şi e oferit de compania Kathrein.

Premiul publicului, rezultat în urma votului exprimat de către spectatori după fiecare vizionare, a revenit filmului Afterlife (Utóélet), al regizorului maghiar Virag Zomboracz. Situat la întâlnirea dintre comedie şi dramă, filmul vorbeşte despre relaţia complicată dintre un pastor şi fiul său, după moartea celui dintâi. Premiul publicului e în valoare de 500 de euro şi e oferit tot prin susţinerea companiei Kathrein.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cuzin Toma și Cristina Toma

În timp ce primele 3 zile de Festival s-au desfăşurat în locaţiile din Timişoara – Grădina de vară „Capitol”, Casa Artelor şi AMBASADA – în ultimele două zile, cartierul general Ceau, Cinema! s-a mutat la Gottlob. Aici a avut loc inaugurarea oficială a primului cinematograf renovat din mediul rural românesc, în prezenţa foştilor proiecţionişti din „vremurile sale de glorie”. Evenimentul a fost însoţit de proiecţia filmului Paşaport de Germania, al regizorului Răzvan Georgescu, filmat în această zonă a Banatului.

Regizorul a participat personal la eveniment şi a răspuns la întrebări după proiecţie. Printre invitaţii speciali care au venit să se întâlnească cu publicul la Gottlob s-a mai numărat actriţa Andreea Vasile – care a rămas la discuţii după filmul De ce eu? –, Cuzin Toma şi Cristina Toma – ambii protagonişti în filmul Comoara –, Flavius Băican – realizator al filmului Hijacking Exit – şi Zivan Pujic – subiectului documentarului Festivalul punk al lui Zivan.

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.