Peste 35 de artişti internaţionali, la Festivalul SoNoRo
https://www.ziarulmetropolis.ro/peste-35-de-artisti-internationali-la-festivalul-sonoro/

Peste 35 de artişti internaţionali vor participa la cea de-a noua ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo, care se va desfăşura în perioada 31 octombrie – 17 noiembrie, în Bucureşti, Cluj-Napoca şi Iaşi, sub tema „Bridges”.

Un articol de Petre Ivan|17 octombrie 2014

SoNoRo / În premieră, anul acesta, festivalul se lansează în afara României, printr-un concert susţinut pe 22 octombrie de mezzosoprana Ruxandra Donose şi ansamblul Raro, în sala Konzerthaus din Viena. Lansarea internaţională a festivalului este organizată în parteneriat cu Institutul Cultural Român (ICR) din Viena, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

Deschiderea oficială a festivalului SoNoRo la nivel naţional va avea loc, ca în fiecare an, în sala Unirii a Palatului Cotroceni din Bucureşti, pe 31 octombrie, la ora 19.00.

Programul SoNoRo „Bridges”, inspirat de unele dintre cele mai faimoase poduri ale lumii, acoperă un repertoriu vast. Acordurile lui Wolfgang Amadeus Mozart, Felix Mendelssohn-Bartholdy, Johannes Brahms, Edward Elgar, Claude Debussy şi César Franck, muzica experimentală a lui John Cage, armoniile sacre din compoziţiile lui Claudio Monteverdi şi Gesualdo da Venosa, fascinaţia contemplativă a muzicii lui Olivier Messiaen, lirismul lui Dimitri Şostakovici şi divinul firesc al cvintetuluisonoro lui Franz Schubert vor delecta publicul deja obişnuit cu seratele sonore.

Anul acesta se adaugă şi muzica de jazz inspirată de filmele lui Andrei Tarkovsky, în interpretarea Cvartetului Tarkovsky, cu participarea lui Andrei Tarkovsky Jr., care va asigura componenta video a serii, dar şi o seară pasională, intitulată „Over the Danube”, cu muzica ţigănească a lui Roby Lakatos şi a ansamblului său, la Palatul Bragadiru.

Peste 35 de artişti internaţionali, membri de renume ai elitei muzicale europene, vor lua parte anul acesta la festival. Astfel, violoniştii Boris Brovtsyn, Vilde Frang, Alexander Sitkovetsky, Hugo Ticciati şi Daniel Rowland, violiştii Vladimir Mendelssohn şi Răzvan Popovici, violonceliştii Anja Lechner, Valentin Răduţiu şi Nicolas Altstaedt, pianiştii François Couturier şi Henri Sigfridsson, clarinetistul Thorsten Johanns, fagotistul Bram van Sambeek şi Cvartetul Schumann sunt doar câţiva dintre muzicienii prezenţi anul acesta la concertele de la Bucureşti, Cluj şi Iaşi.

Foto: Festivalul SoNoRo – sonoro.ro/en

06
/12
/22

Filarmonica "George Enescu" invită publicul la concertele din datele de joi, 8 decembrie şi vineri, 9 decembrie 2022, ora 19, desfăşurate în somptuoasa Sală mare a Ateneului Român, cu un program integral Johannes Brahms. Orchestra simfonică a Filarmonicii îl va avea la pupitrul dirijoral pe tânărul James Feddeck, cu o carieră impresionantă în ascensiune, iar ca solist pe renumitul pianist Andreas Haefliger, cunoscut pentru sensibilitatea, spiritul pătrunzător şi transcendenţa cu care îşi impregnează programele sale novatoare.

06
/12
/22

Filmul documentar „Phoenix. Har/Jar”, realizat de Televiziunea Română prin Casa de Producție TVR şi regizat de Cornel Mihalache, va avea premiera pe TVR 1 joi, 8 decembrie, la ora 21.00. Televiziunea Română marchează astfel împlinirea a 60 de ani de când s-au pus bazele trupei ce avea să se numească Phoenix și să scrie istorie în muzica românească, devenind un reper cultural important pentru generații întregi.

29
/11
/22

O suită de evenimente speciale dedicate sărbătorilor de iarnă, prezentate de Orchestrele și Corurile Radio România și create în jurul colindelor și cântecelor de Crăciun, vor avea loc pe scena Sălii Radio în luna cadourilor.

25
/11
/22

Orchestra Naţională Simfonică a României dirijată de Cristian Mandeal va susţine miercuri, 6 decembrie 2022, ora 19, la Ateneul Român, un concert in memoriam Radu Lupu, solist Nelson Gorner. În program Franz Schubert - Uvertură în stil italian, D591, Frédéric Chopin - Concertul nr. 2, în fa minor, pentru pian şi orchestră, op. 21, Ludwig van Beethoven - Simfonia nr. 3, în mi bemol major, op. 55, Eroica.

25
/11
/22

Asociația Industrii Creative, inițiator al Classix Festival, cu sprijinul partenerului principal al ediției 2022, Kaufland România, a organizat vineri, 18 noiembrie 2022, la Palatul Braunstein din Iași, un eveniment în care s-a anunțat atât direcția artistică a ediției din 2023 a festivalului, Metamorfoza, dar și prezentarea proiectelor câștigătoare ale burselor de creație artistică Classix In Art.

24
/11
/22

Opera Naţională Bucureşti, în parteneriat cu Delegaţia permanentă a României pe lângă UNESCO, a prezentat pe 23 noiembrie 2022, la Sala Mare a UNESCO  din Paris, „Povestea Iei”, un spectacol multimedia complex și original ce a fost dedicat aniversării a 160 de ani de Diplomație românească precum și sărbătoririi Zilei Naționale a României, un succes extraordinar pentru compania de balet și orchestra ONB.

24
/11
/22

Dacă vreți să aniversați Ziua Națională a României într-un cadru select, atunci un frumos concert la Sala Radio este o alegere inspirată. Joi, 1 decembrie (de la 19.00), apreciatul dirijor CRISTIAN MANDEAL se va afla la pupitrul ORCHESTREI NAȚIONALE RADIO, într-un eveniment care va cuprinde partituri semnate de Ion Dumitrescu, Edward Elgar și Camille Saint-Saëns.