Peste 50 de documentare la Docuart Fest 6
https://www.ziarulmetropolis.ro/peste-50-de-documentare-la-docuart-fest-6/

Docuart Fest anunţă 6 zile de festival pline de proiecţii, discuţii şi activităţi în cadrul celei de-a 6-a ediţii a festivalului documentarului românesc, în perioada 26 septembrie – 1 octombrie, la Cinema Muzeul Țăranului, Știrbei Center, Arcub Lipscani şi Teatrul Macaz.

Un articol de Petre Ivan|15 septembrie 2017

În acest an, festivalul își propune să reunească oameni ai documentarului într-o săptămână bogată în film și evenimente conexe dedicate acestuia. Pe lângă cele 31 de filme aflate în competiție, Docuart Fest prezintă proiecții în segmentul OFF, alături de sesiuni de masterclass și dezbateri care aduc în prim plan cineaști importanți.

Gala de deschidere a festivalului este programată pe 26 septembrie la Cinema Muzeul Țăranului – Sala Horia Bernea și invită cinefilii să se înregistreze online începând cu ziua de luni, 18 septembrie.

Secțiunea competițională scoate la lumină documentarul românesc contemporan, fie el de portret, de artă, social, de televiziune etc. Filmele abordează subiecte variate și se înscriu în 3 secțiuni competiționale: principală, studențească și TV. Festivalul aduce față în față publicul și realizatorii la finalul fiecărei proiecții, căutând autenticitatea unei experiențe cinematografice. Fiecare film înscris în competiție va avea câte două proiecții pe parcursul festivalului, la Cinema MȚR, Știrbei Center și Arcub Lipscani.

Segmentul OFF se referă la cele 4 secțiuni necompetiționale:

  • Focus, secțiune dedicată regizorului Copel Moscu. Un maraton ce cuprinde nouă producții semnate de acesta în perioada Sahia Film. Proiecțiile sunt urmate de discuții cu regizorul însuși.
  • La început a fost documentarul este o inițiativă Docuart realizată în parteneriat cu UNATC și aduce publicului documentare din anii de studenție ale unor regizori reper, precum Cristian Mungiu, Călin Peter Netzer, Florin Iepan, Adrian Sitaru, Cătălin Mitulescu, Ovidiu Bose Paștina, Radu Muntean, Ionuț Teianu sau Florin Șerban.
  • Arhivar, secțiunea documentarelor de arhivă, îl celebrează în acest an pe Ferdinand I – Domnia regelui Ferdinand in cateva filme documentare de epoca.
  • De la foto la video cuprinde o serie de documentare ce pleacă de la fotografii vechi și exploatează diferite moduri de includere a lor în film.

În zilele de 29, 30 și 1 vor avea loc trei sesiuni de masterclass la Cinema MȚR cu cineaștii Dan Curean, care va avea ca subiect modul de reprezentare al  realității, Cristian Tudor Popescu va vorbi despre subficțiunea documentară a ororii și Vlad Druck se va opri asupra influenței semioticilor celor 6 Arte“ asupra limbajului și structurii  celei de-a 7 Artă“ – cinematografia documentară.

Același segment OFF prezintă o avanpremieră PROTEST – albumul de fotografie documentară „PROTEST” –  realizat de cei de la documentaria.ro care vor avea și o expoziție de fotografie deschisă publicului pe tot parcursul festivalului la MȚR.

„Ferentari Lux” este un eveniment produs de o echipă de jurnaliști independenți de la platforma media Dela0.ro și va putea fi urmărit la Teatrul Macaz.

Evenimentul este organizat de Asociația Docuart și are ca scop susținerea și revigorarea producției de documentar românesc, odată cu familiarizarea publicului cu aceste producții. București Docuart Fest este finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB – în cadrul Programului cultural „București Oraș participativ” și Centrul Național al Cinematografiei.

Docuart Fest lasă intrare liberă în cadrul tuturor proiecțiilor și evenimentelor.

Detalii și program complet: festival.docuart.ro

Foto: Docuartwww.festival.docuart.ro

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.