Peste 90 de producții în competiția pentru nominalizări la Premiile Gopo 2020
https://www.ziarulmetropolis.ro/peste-90-de-productii-in-competitia-pentru-nominalizari-la-premiile-gopo-2020/

91 de filme româneşti, lansate în cinematografe sau festivaluri naţionale şi internaţionale în 2019, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 14-a ediţie a Galei Premiilor Gopo, cel mai important eveniment care recompensează şi celebrează realizările anuale ale cinematografiei româneşti.

Un articol de Liliana Matei|22 ianuarie 2020

22 de titluri de lungmetraj se regăsesc pe lista propusă pentru nominalizări, printre acestea numărându-se filme de debut, cum sunt Monștri. (r. Marius Olteanu), Mo (r. Radu Dragomir), Touch Me Not (r. Adina Pintilie), Maria, Regina României (r. Alexis Sweet Cahil), Să nu ucizi (r. Cătălin Rotaru, Gabi Virginia Șarga), pelicule semnate de regizori aflați la al doilea film, ca Arest (r. Andrei Cohn), Cap și Pajură (r. Nicolae Constantin Tănase), filme ale unor ale unor regizori consacrați, precum La Gomera (r. Corneliu Porumboiu), Parking (r. Tudor Giurgiu), Heidi (r. Cătălin Mitulescu), Călătoria fantastică a Maronei (r. Anca Damian) și Cardinalul (r. Nicolae Mărgineanu), dar titluri cu un răsunător succes la box-office, ca 5Gang – Un altfel de Crăciun (r. Matei Dima) și Oh, Ramona (r. Cristina Jacob).

Creativ (r. Ioana Grigore), Distanța dintre mine și mine (r. Dana Bunescu și Mona Nicoară), Emigrant Blues: un roadmovie în 2 ½ capitole (r. Mihai Mincan și Claudiu Mitcu), Guvernul copiilor (r. Ioana Mischie),  Jurnalul familiei-Escu (r. Șerban Georgescu) sau Timebox (r. Nora Agapi) sunt doar o parte dintre cele 14 producții înscrise la categoria documentar.

La categoria de scurtmetraj au fost înscrise 55 de filme, dintre care menționăm: Afganistanii (r. Adrian Silișteanu), Bilet de iertare (r. Alina Șerban), Celed (r. Anghel Damian), Extrasezon (r. Ioachim Stroe), Havana Cuba (r. Andrei Huțuleac), Joc! (r. Andreea Vălean), Opinci (r. Anton și Damian Groves), Patul lui Procust (r. Andrian Împărățel), Romanian Tradition (r. Pavel Bartoș), Te distrezi? (r. Flavia Negoescu și Cătălin Moise), Trofeul Tinereții (r. Răzvan Oprescu) sau Washington (r. Gabriel Achim).

Juriul de preselecție, care va stabili nominalizările pentru toate categoriile, a fost desemnat de către board-ul consultativ al Gopo și este alcătuit din 11 profesioniști din domeniul cinematografic: Bogdan Mustață (regizor), Cristina Ionescu (monteur), Cristina Hoffman (co-fondator Aristoteles Workshop), Dan Chișu (regizor și producător), Diana Cavallioti (actriță), George Dăscălescu (director de imagine), alături de criticii și jurnaliștii de film Alin Ludu Dumbravă, Andra Petrescu, Cristi Luca, Flavia Dima și Manuela Cernat.

Nominalizările la toate categoriile Premiilor Gopo vor fi stabilite în luna februarie. După anunţul nominalizărilor, peste 600 de profesionişti activi din toate domeniile industriei de film româneşti vor fi invitaţi să voteze pentru desemnarea câştigătorilor trofeelor Gopo 2020, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de prestigioasa firmă de audit şi consultanţă PwC România, cu care organizatorii Premiilor Gopo au demarat un parteneriat încă din 2011.

16
/05
/14

Cea de-a 67-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes (14 - 25 mai) este una a exceselor, conform afirmă editorii de la AFP, care au publicat o serie de date şi de cifre, pentru a argumenta această afirmaţie.

15
/05
/14

CRONICĂ DE FILM Era inevitabil ca un monstru spectaculos vizual precum Godzilla să fie adaptat la 3D. Numai că, în aparenta dorinţă de a livra ceva memorabil, realizatorii par să fi pierdut simţul măsurii, oferind un Godzilla gigantesc pentru standardele modelului, însă umbrit de două creaturi nuclearofage cu apucături exterminatoare.

15
/05
/14

Ziarul Metropolis şi MediaPro Distribution te trimit la cinema! Participă la concurs şi poţi câştiga 3 invitaţii duble pentru filmul „#selfie”, la Cinema City Sun Plaza din Bucureşti.

15
/05
/14

Filmul "Grace of Monaco", cu Nicole Kidman, a fost proiectat în deschiderea Festivalului de la Cannes, în afara competiţiei oficiale, şi a fost primit cu râsete, ironii şi critici de jurnaliştii din presa de specialitate, prezenţi la proiecţia care a avut loc miercuri.

14
/05
/14

10 actori talentați din teatrele din România vor avea parte de expunere, de întâlniri cu publicul, presa și specialiștii din industria filmului la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (30 mai – 8 iunie), în cea de-a treia ediție a programului 10 pentru FILM.

13
/05
/14

Cu ocazia celei de 67-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Cannes (14 – 25 mai 2014), TV5MONDE va avea un program special, pe toată durata prestigiosului eveniment cinematografic.

12
/05
/14

22 de povești românești, 14 lungmetraje și 8 scurtmetraje, unele prezentate în premieră absolută, se regăsesc în mult-așteptata secțiune Zilele Filmului Românesc, la cea de-a 13-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (30 mai – 8 iunie).

12
/05
/14

Borgman este un thriller horror cu tentă de umor negru, regizat de olandezul Alex van Warmerdam (The Northerners, The Dress), despre un vagabond care intră în viaţa unei familii din partea superioară a societăţii, transformând-o imediat într-un adevărat coşmar.

12
/05
/14

CRONICĂ DE FILM. Documentarul ”Bucureşti, unde eşti?”, al fotografului şi cineastului Vlad Petri, surprinde protestele din 2012 din Capitală, oferind nu doar o perspectivă empatică şi cu o certă valoare sociologică şi istorică, dar şi o încercare, mai subtilă, de chestionare a realităţii.

09
/05
/14

Ar fi putut concura cu marile actriţe de la Hollywood, dar a ales să uimească Parisul. A devenit o stea în cinematografia franceză a anilor ’30. „Cea mai aristocratică dintre actriţe“, „regina teatrului din Paris“, „unica“, „extraordinara“, „inimitabila Elvira“, aşa cum o alinta presa, Elvira Popescu a cucerit publicul francez, îmblânzindu-i pe cei mai exigenţi critici. Cei mai renumiţi dramaturgi ai vremii au scris pentru ea.

09
/05
/14

Ioana Flora a primit Premiul pentru interpretare feminină din partea Uniunii Cineaștilor din România, pentru rolul Tania din Déjà Vu (2013), producție independentă în regia lui Dan Chișu.

08
/05
/14

CRONICĂ DE FILM „#Selfie”, debutul în lungmetraj al Cristinei Iacob, este ca o postare stridentă pe Facebook care se vrea spiritual-amuzantă şi ţipă din toţi rărunchii după like-uri, deşi e superficială şi nepăsătoare că ar putea fi considerată pueril-banală.

07
/05
/14

Sâmbătă, 10 mai și duminică, 11 mai, la Noul Cinematograf Al Regizorului Român, sunteţi invitaţi la un eveniment de marcă: proiecția trilogiei "Paradise" - semnată de austriacul Ulrich Seidl -, deliciul criticii internaționale