Peter O’Toole – despre actorie, faimă și sport
https://www.ziarulmetropolis.ro/peter-otoole-despre-actorie-faima-si-sport/

A rămas celebru pentru filmele sale (printre care ,,Lawrence of Arabia”, foto sus), pentru stilul de viaţă excentric – condimentat cu alcool şi cu jocuri de noroc – şi pentru francheţea cu care le răspundea jurnaliştilor. Peter O’Toole a murit săptămâna trecută, la 81 de ani.

Un articol de Liliana Matei|22 decembrie 2013

A rămas celebru pentru filmele sale (a fost nominalizat de opt ori la Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal), pentru stilul de viață excentric, condimentat cu alcool și cu jocuri de noroc și pentru franchețea cu care le răspundea interlocutorilor. Mai jos sunt câteva dintre răspunsurile pe care Peter O’Toole le-a dat jurnaliștilor, de-a lungul anilor:

Despre actorie

● „Nu știu nimic despre școala lui Stanislavski. Mă întreb cum a apărut. Oamenii de genul meu cred că noi aparținem modului tradițional de a spune povești. Nu prea văd cum se potrivește tipul acela de introspecție cu treaba publică de a spune o poveste. Mi se pare prezumțios. Autorul a făcut deja asta.”

● „Sunt un actor foarte fizic. Folosesc totul – degetele de la picioare, dinții, urechile, totul. Nu mă refer la fizic doar în sensul de mișcare și de vigoare. Mi se întâmplă să îmi amintesc forma unei scene după felul în care stau, după ceea ce fac.”

● „Dragostea pentru ea este imensă și va fi cu mine pentru totdeauna. M-a transformat din nimic în ceva, nu în mare lucru, dar în ceva. Dacă faci ceva bine și cu plăcere, ce poți să ceri mai mult?”

● „Orice actor respectabil știe ce înseamnă competiția. Mai demult, pe la 1800, teatrul era la egalitate cu boxul.”

● „Îmi câștig pâinea ca actor. Din asta trăiesc. Cu cât trăiesc mai mult, cu atât e mai scump. Așa că muncesc. Și nu pot fi enorm de selectiv. Câte scenarii frumoase îți vin într-o viață? Practic, eu am avut mai multe decât oricine. Acum pot să spun, după cum arată plicul, dacă e vorba de un scenariu bun sau nu.”

Despre regizori

● „Amatori! Dacă vrei să fii regizor de teatru, care sunt cerințele? Mă pot gândi la trei: nu poți să scrii, nu poți să joci, nu poți să faci jonglerii. Atunci ce naiba cauți în teatru? Mediocritate.”

Despre filmul „Lawrence of Arabia”

● „Nu-mi imaginez pe cineva mai diferit de mine decât T.E. Lawrence” (n.red. – personajul principal din film, interpretat de O’Toole)

● „A durat nouă luni, în deșertul Iordaniei. Trăiam în corturi; de câteva ori am avut o rulotă. Filmam 10-12 zile, apoi aveam două-trei zile libere și mergeam la Ierusalim sau la Beirut cu Omar (Sharif – n. red.), unde ne risipeam banii la poker.”

Peter_O'Toole_--_LOA_trailer

Peter O’Toole (1932 – 2013)

● „Am iubit deșertul, chiar l-am iubit. Am ajuns acolo cu trei luni înainte să înceapă filmările în ideea că voi învăța să călăresc o cămilă. Imposibil. Ceea ce vezi e un european cocoțat incomod, pe o brută uriașă, care fornăie și galopează. După un timp, fundul îmi sângera de la balansul în sus și în jos pe acest mare dragon fornăitor.”

Despre faimă

● „M-am trezit într-o dimineață ca să descopăr că sunt faimos. Am cumpărat un Rolls-Royce alb și am condus pe Sunset Boulevard, purtând ochelari de soare, un costum alb și făcând cu mâna ca Regina Mamă.”

● „Celebritatea e insidioasă. Ți se urcă în corp prin degetele de la picioare. Nu-ți dai seama ce ți se întâmplă până nu îți ajunge la cap. Și atunci devine periculoasă.”

Despre sport

● „Singurul sport pe care îl fac este mersul în spatele sicrielor prietenilor care au făcut sport.”

Despre fumat

● „Nu suport lumina. Urăsc vremea. Ideea mea de Paradis este plimbatul dintr-o cameră plină cu fum într-alta.”

Despre Dumnezeu

● „Când am realizat că eu sunt Dumnezeu? Ei bine, mă rugam și dintr-o dată mi-am dat seama că vorbesc cu mine însumi.”

Citatele din Peter O’Toole: www.slate.com, usatoday.com, npr.org, voices.suntimes.com, bbc.co.uk, movies.yahoo.com

31
/05
/17

Vineri, 2 iunie 2017, de la ora 19, Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române din Bucureşti (Str. Eforie nr. 2) găzduieşte cea de-a 16-a ediţie a Cineclubului FILM, în cadrul căreia va fi proiectat, de pe peliculă (35mm), un alt titlu notabil al istoriei filmului românesc, DINCOLO DE BARIERĂ (1965) de Francisc Munteanu, o adaptare a piesei de teatru „Domnişoara Nastasia” de George Mihail Zamfirescu.

30
/05
/17

Diana Cavallioti (31 de ani), rolul principal feminin din filmul românesc de mare succes „Ana, mon amour”, are, mai ales, o frumoasă carieră în teatru. În linii mari, toate acestea se cunosc. Din interviul care urmează veți afla detaliile. Cine, ce, de ce, unde, când, cum. Ca la Ziar.

29
/05
/17

INTERVIU „Secondo Me” a fost prezentat în 2016 la Locarno. În iunie, documentarul, care are în centru doi garderobieri (de la Viena şi Milano) şi o garderobieră (de la Odessa), va putea fi văzut la TIFF. Regizorul Pavel Cuzuioc, născut în Republica Moldova şi stabilit în Austria, vorbeşte despre film şi despre cum a ajuns cineast.

27
/05
/17

În ultima sa corespondență de la Cannes, Mihai Cristea a scris despre cel mai nou film al regizoarei Claire Denis, ”Un beau soleil intérieur”, cu Juliette Binoche în rolul principal, și despre documentarul ”Napalm”, de Claude Lanzmann, care a filmat în Coreea de Nord. Și a surprins-o printr-o fotografie pe Elle Fanning.

26
/05
/17

Într-o zi de 26 mai se stingeau din viaţă doi mari actori români: Ștefan Bănică, în 1995, şi Jean Constantin, cincisprezece ani mai târziu. Despre Bănică se ştie că era nu doar un actor uriaş, ci şi un foarte apreciat cântăreţ/lăutar, printre cele mai celebre piese muzicale ale acestuia numărându-se: „Îmi acordați un dans”, „Cum am ajuns să te iubesc”, „Gioconda se mărită”, „Hei, coșar, coșar” și „Astă seară mă fac praf”.

26
/05
/17

Prima ediție a LIM – Less is More, platforma europeană de dezvoltare a filmelor cu buget limitat continuă să se desfășoare prin două evenimente importante, ambele organizate în România: cel de-al doilea Workshop din seria LIM și prezentarea celor 16 proiecte selecționate, în fața unui public specializat, în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF).

25
/05
/17

În 1977, nimeni auzise despre săbii laser, jedi sau bikini de cupru, și oamenii nu se salutau încă cu formula ''Forța fie cu tine''. Însă, lucrurile erau pe cale să se schimbe - George Lucas, un tânăr regizor de 33 de ani, pregătea cel de-al treilea film al său, o saga intergalactică despre lupta dintre bine și rău avându-l în prim-plan pe Luke Skywalker, un băiat fermier cu un trecut vag. În urmă cu 40 de ani, într-o zi de 25 mai (1977) avea loc loc premiera filmului Războiul stelelor, în regia lui George Lucas, una dintre cele mai de succes pelicule din istorie.

25
/05
/17

O retrospectivă de patru filme clasice realizate de mari regizori ai celebrului Nou Val ceh va putea fi văzută, cu susţinerea Centrului Ceh, la cea de-a patra ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 20-23 iulie la Timişoara.

24
/05
/17

Corespondenţă de la Cannes: În "The Square", regizorul suedez Ruben Östlund ia peste picior mai multe subiecte dintr-o societate civilizată: echitatea socială și raporturile de putere între indivizi, limitele libertății de expresie, lumea publicitară și efectele perverse generate de media, arta contemporană și artists talk(s).

23
/05
/17

Actorul britanic Roger Moore, celebru pentru rolurile sale din seria James Bond, a murit în Elveția, după o scurtă luptă cu cancerul. Actorul avea 89 de ani. "Cu inima grea, anuntam decesul iubitului nostru tata, Sir Roger Moore, astazi in Elvetia, dupa o scurta dar curajoasa lupta cu cancerul", au scris copiii actorului pe Twitter.