Pianista Amina Claudine Myers vine la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/pianista-amina-claudine-myers-vine-la-bucuresti/

Cunoscuta pianistă şi interpretă de jazz adaugă la impresionanta discografie un nou album „Sama Rou” – Cântecele sufletului meu’’, în care explorează rădăcinile sale africane şi tradiţiile din Sudul SUA, iar turneul de promovare include şi România.

Un articol de Liliana Matei|10 noiembrie 2016

După succesul înregistrat de concertul artistului Cristian Soleanu, Artist In Residence – noua serie de concerte de jazz de la ARCUB, curatoriată de Lucian Ban, continuă cu Amina Claudine Myers și noul ei album, „Sama Rou” – „Cântecele sufletului meu”, pe 19 noiembrie, de la ora 19.30, la ARCUB, Sala Mare.

Noul album al artistei reprezintă o reflecție a moștenirii dobândite în perioada copilăriei, când s-a mutat în freamătul orașului care nu doarme niciodată – New York. Amina Claudine Myers aduce, de asemenea, în prezent, imnuri și melodii spirituale tradiționale ale Sudului Statelor Unite, conectate cu rădăcinile sale din Africa.

Cunoscuta artistă de jazz a fost atrasă de muzica auzită la radio încă de mică, plăcându-i în mod deosebit părțile interpretate de pian în genul muzical R&B al anilor ’50. O prietenă i-a sugerat că ar putea să câștige câțiva dolari găsindu-și un job ca pianistă solo într-unul dintre bordelurile din oraș. La început a refuzat, dar mai târziu a acceptat și și-a început cariera ca muzician profesionist.

După mutarea ei în Chicago, în anii ’60, a luat contact cu oameni din asociația AACM (Association for the Advancement of Creative Musicians), iar această experiență i-a deschis calea pentru a compune și a pune în scena propria sa muzică.

Biletele în valoare de 50 lei (25 lei reducere pentru elevi, studenți, pensionari) pot fi achiziţionate de la Casa de Bilete ARCUB, din str. Lipscani 84-90 sau online, pe arcub.ro, bilet.ro.

Inițiat de către unul dintre cei mai cunoscuți muzicieni români de jazz, pianistul Lucian Ban, programul Artist In Residence își dorește să devină o pepinieră pentru noile direcții în jazz-ul românesc și european, precum și o platformă pentru creativitatea scenei muzicale din România.

Programul Artist in Residence este modelat dupa programe similare din lume – San Francisco Jazz, Programele organizatiei Serious in UK, Roulette in New York sau Bimhuis in Amsterdam, și își propune să pună in centru Artistul-Curator, într-o serie de concerte cu focus tematic.

Programul Artist in Residence 2016 continuă cu:

3 decembrie: Paolo Profeti Quintet

17 decembrie: Mircea Tiberian & Toma Dumitriu Pale Dot

Lucian Ban – Mr. Joy: A Celebration of Paul Bley

Proiectul Artist in Residence este organizat de Primăria Municipiului București, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București.

 

 

17
/11
/23

Înaintea concertului de pe 18 noiembrie de la Arenele Romane, byron lansează un videoclip pentru cea mai complexă piesă din repertoriul trupei - În infern. Scrisă într-o singură zi, orchestrată în 6 luni și filmată în două zile, piesa de zece minute încheie noul album Efemeride.

17
/11
/23

Jessie J, Róisín Murphy, Katie Melua, Delia, Emma, José González, unii dintre cei mai în vogă și apreciați artiști ai momentului, ale căror comunități de fani și urmăritori însumează doar pe YouTube peste 12.000.000 de persoane din întreaga lume și care sunt ascultați de peste 25.000.000 de persoane lunar pe platforma Spotify, vin în premieră la Timișoara, în luna decembrie, pe scena evenimentului „Timișoara 2023 la nesfârșit”

16
/11
/23

Marți, 21 noiembrie, de la ora 19:00, la Sala Radio din București, violoniștii Simina Croitoru și Gabriel Croitoru, acompaniați de pianistul Horia Mihail, vor susține concertul de încheiere a ediției din acest an a Turneului ”Vioara lui Enescu”.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

13
/11
/23

Gabriel Croitoru și Simina Croitoru, tată şi fiică, merg înainte cu ediția din acest an a Turneului Național Vioara lui Enescu la sate, în comuna Petriș, județul Arad (17 noiembrie, ora 12.30), la Deva, pe scena Sălii Pro Arte (17 noiembrie, ora 19), la Braşov, la Sala Patria (18 noiembrie, ora 19), cu finalul turneului la Bucureşti, la Sala Radio (21 noiembrie, ora 19).

06
/11
/23

În 2023 se aniversează 190 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai mari compozitori: JOHANNES BRAHMS. Născut la Hamburg, pe 7 mai 1833, Brahms este considerat, alături de Bach și Beethoven, unul dintre cei trei mari „B” ai muzicii clasice: „Cred în Bach – Tatăl, Beethoven – Fiul și Brahms – Duhul Sfânt al muzicii” – spunea marele dirijor german Hans von Bülow.

30
/10
/23

Grupul de rock alternativ Heartbreak Cinema a lansat o piesă cu un mesaj puternic, care nu poate trece pe lângă urechile ascultătorilor. Punk-ul nu a fost creat pentru a fi confortabil, iar „Fuckaholic” demonstrează rădăcinile genului, prin expunerea experiențelor negative ale Mariei Teodora și a colaboratoarei Iris Danciu