Pianista Andra Mărgineanu, violonistul Aaron Cavassi și violoncelistul Soma Dávid-Kacso în Stagiunea de marți seara
https://www.ziarulmetropolis.ro/pianista-andra-margineanu-violonistul-aaron-cavassi-si-violoncelistul-soma-david-kacso-in-stagiunea-de-marti-seara/

Primul recital din luna iunie al Stagiunii de marţi seara va fi susţinut de trioul alcătuit din pianista Andra Mărgineanu, violonistul Aron Cavassi şi violoncelistul Somo David-Kacso. Marţi, 7 iunie, de la ora 19.00, în sala mică a Ateneului Român, tinerii artişti vor interpreta lucrări de Ceaikovski şi Rahmaninov.

Un articol de Petre Ivan|2 iunie 2022

Având ca precedent un singur succes împreună — recitalul găzduit de Centrul Rus de Știință și Cultură din București — formația camerală compusă din Andra Mărgineanu (pian), Aron Cavassi (vioară) și Soma Dávid-Kacso (violoncel) reprezintă tânăra generație de muzicieni formați la Universitatea Naționale de Muzică București, generație care promite să ducă mai departe moștenirea sonorităților camerale ale muzicii culte clasice. Trio-ul a fost înființat în anul 2021 și este îndrumat de prof. univ. dr. Verona Maier.

“În ciuda unui context cultural-social nefavorabil, a fost ales un program care cuprinde exclusiv compozitori ruși, anume: P. I. Ceaikovski (Trio nr. 1 în la minor) și S. Rahmaninov (Trio elegiac nr. 1 în sol minor), tocmai în ideea de a combate eventualele limitări și bariere culturale circumstanțiale, prin aducerea în față a valoroasei tradiții muzicale rusești. Pe lângă acestea, o strânsă legătură este vizibilă între compozițiile celor doi mari compozitori ruși prin următoarele aspecte comune: titlul și caracterul de elegie, tonalitatea minoră, precum și similitudinea motivului tematic principal al ambelor compoziții care încep anacruzic, la fel ca și caracterul de marș funebru, care este de regăsit la sfârșitul ambelor lucrări.” sunt cuvintele prin care violonistul Aaron Cavassi adresează o invitație publicului amator de muzică de cameră de cea mai bună calitate.

Filarmonica George Enescu
Stagiunea de marți seara
Marți, 7 iunie 2022, ora 19.00 – Ateneul Român, Sala mică
ANDRA MĂRGINEANU – pian
ARON CAVASSI – vioară
SOMO DAVID-KACSO – violoncel

Program
Serghei Rahmaninov – Trio elegiac nr. 1, în sol minor
Piotr Ilici Ceaikovski – Trio cu pian în la minor, op. 50
Coproducător: Radio România Muzical
Biletele se pot procura:
– De la Casa de Bilete a Ateneului Român
Program: Marți – Vineri 12:00 – 19:00. Plata doar în numerar. (Telefon: 021.315.68.75)
– Online, accesând site-ul www.fge.org.ro – secțiunea „Calendar“.

Pianista Andra Mărgineanu a absolvit Universitatea Națională de muzică București la clasa profesorilor Vlad Dimulescu (pian) și Verona Maier (muzică de cameră), iar în acest moment își continuă studiile de doctorat sub îndrumarea prof. univ. dr. Dana Borșan. Este laureată a mai multor concursuri naționale și internaționale, iar activitatea sa solistică include colaborări cu Orchestra de Cameră Radio, Filarmonicile din Botoșani și Pitești, precum și recitaluri susținute în România, Spania sau Turcia.

Violonistul Aaron Cavassi este absolvent al Universități de Arte (UDK) din Berlin, la clasa prof. Marianne Boettcher, iar în prezent masterand al Universității Naționale de Muzică București, clasa prof. Gabriel Croitoru. Este deținător a peste 50 de premii naționale și internaționale. Activitatea solistică s-a concretizat în concerte susținute pe scene din România, Franța, Italia, Germania, Elveția, Austria, dar și în numeroase recitaluri.

Violoncelistul Soma Dávid-Kacso este student al Universității Naționale de Muzică din București la clasa prof. Răzvan Suma. Tânărul muzician este laureat al mai multor concursuri naționale și internaționale, cea mai importantă distincție fiind Premiul al doilea la concursul internațional de violoncel „Jan Vychytil” din Praga. În ipostaza de solist, Soma Dávid a concertat cu Filarmonica de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca, sub bagheta dirijorului József Horváth și cu Orchestra proiectului FDI-A.M.G.D. condusă de dirijorul Andrei Feher.

03
/05
/22

Pe 12 și 13 mai, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul Valentin Doni, prezintă publicului „În lumina evocării-George Enescu” de Ulpiu Vlad, „Fantezia scoţiană, în mi bemol major, pentru vioară şi orchestră, op. 46” de Max Bruch, cu violonistul Gabriel Croitoru în ipostază solistică, și „Variaţiunile Enigma, op. 36” de Edward Elgar.

02
/05
/22

Duminică, 8 mai 2022, la ora 19.00, pe scena Ateneului Român, în cadrul CellEAST Festival 2022, va avea loc un recital susținut de profesorii invitați în cadrul festivalului și la cursurile de măiestrie Future CellEAST și MiniCellos, violonceliștii Andrei Ioniță, Denis Severin, Valentin Răduțiu, Răzvan Suma, Ștefan Cazacu, Mircea Marian, Marin Cazacu, Atanas Krastev, Dragan […]

20
/04
/22

EUROPAfest deschide ediția cu nr. 29 în prima zi din iulie cu un eveniment de excepție Opening Gala Concert. Protagoniștii serii vor fi PETER AUTSCHBACH - chitară și SAMIRA SAYGILI – voce, câștigătorii „Deutscher Rock und Pop Preis“, eveniment considerat Oscarul muzical al Europei. Alături de artiștii germani vor evolua trupe din SUA și Italia.

18
/04
/22

În cadrul celebrării a 30 de ani de relații diplomatice între Republica Kazahstan și România, în data de 3 mai 2022, ora 19:00, va avea loc pe scena Operei Naționale București concertul „Muzica Marii Stepe – Uly Dala Sazy” susținut de către Orchestra Academică de Stat Folclor și Etnografie "Otyrar Sazy", cu suportul Ambasadei Republicii Kazahstan în România.

18
/04
/22

Așa cum și-au obișnuit publicul meloman, Orchestrele și Corurile Radio România propun în fiecare an, în apropierea Paștelui, un concert deosebit cu un repertoriu axat în special pe o tematică religioasă, o seară muzicală a cărei emoție este o pregătire în sine pentru sărbătoarea pascală.

18
/04
/22

Săptămâna viitoare, vă invităm să urmăriți spectacolele de operă „Cavalleria Rusticana & Pagliacci” de Pietro Mascagni și Ruggero Leoncavallo, „Norma” de Vincenzo Bellini, recitalul de foaier „Note de primăvară” și spectacolul de balet „Giselle” de Adolphe Charles Adam, toate făcând parte din repertoriul actual al operei bucureștene.

18
/04
/22

Centrul Național de Artă “Tinerimea Română” invită publicul în zilele de 5 și 6 mai de la ora 19.00 la Sala Mare a Palatului Național al Copiilor din București la o întâlnire de sărbătoare cu obiceiul, muzica, dansul și autenticul costum tradițional românesc, ansamblul folcloric “Cununa Carpaților”având ca invitaţi și viitorii performeri ale spectaculoaselor dansuri românești, elevi ai liceului de coregrafie Floria Capsali din București.