Pianistul din „Pianistul” a murit la 81 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/pianistul-din-pianistul-a-murit-la-81-de-ani/

Pianistul şi compozitorul polonez Wojciech Kilar, care a fost nominalizat la premiile BAFTA pentru muzica din filmul lui Roman Polanski „Pianistul/ The Pianist”, a murit la vârsta de 81 de ani, în oraşul său natal, Katowice, în sudul Poloniei, după o luptă îndelungată cu boala.

Un articol de Petre Ivan|30 decembrie 2013

Pianistul şi compozitorul polonez Wojciech Kilar, care a fost nominalizat la premiile BAFTA pentru muzica din filmul lui Roman Polanski „Pianistul/ The Pianist”, a murit la vârsta de 81 de ani, în oraşul său natal, Katowice, în sudul Poloniei, după o luptă îndelungată cu boala.

„Puterea şi mesajul muzicii sale… vor rămâne veşnic în amintirea mea”, a spus Jerzy Kornowicz, directorul Asociaţiei Compozitorilor Polonezi.

Wojciech Kilar a creat coloana sonoră pentru filme ca „Dracula” şi „A noua poartă/ The Ninth Gate”.

Deşi prima sa dragoste a fost să scrie simfonii şi partituri pentru concerte, Wojciech Kilar a devenit cunoscut la nivel mondial în calitate de compozitor de film, lucrând la peste 130 de filme şi cu regizori celebri, ca Jane Campion şi Francis Ford Coppola.

Muzica din filmul „Dracula” i-a adus premiul din partea Societăţii Americane a Compozitorilor, Autorilor şi Editorilor, în 1992.

Se pare că Francis Ford Coppola i-a dat mână liberă în a compune partiturile pentru „Dracula” şi se spune că, atunci când regizorul american l-a întrebat pe Kilar cum face de creează astfel de piese, compozitorul polonez i-a răspuns criptic: „Trebuie să locuieşti în Katowice”.

Secvenţă din filmul Pianistul (2002), câştigător a trei premii Oscar.

Născut în 1932, Wojciech Kilar a studiat pianul şi compoziţia în Polonia şi a absolvit State Higher School of Music în Katowice, în 1955.

Inspirat de munca lui Claude Debussy şi Maurice Ravel, Wojciech Kilar a cofondat Karol Szymanowski Society, în 1977, munca sa cuprinzând cântece folk poloneze şi muzică catolică bisericească.

Pasiunea sa pentru motive simple şi folosirea basului şi violoncelului au dat muzicii sale un aer romantic şi astfel a ajuns în atenţia producătorilor de filme.

Kilar a spus la un moment dat că motivele care l-au făcut să creeze muzică pentru filme au fost, în această ordine, numele regizorului, salariul şi scenariul.

În Polonia, Wojciech Kilar a colaborat în mod frecvent cu trei regizori importanţi: Andrzej Wajda, Krzysztof Kieslowski şi Krzysztof Zanussi. În 1991, Zanussi a făcut un film biografic despre compozitor.

Foto: Pianistul Wojciech Kilar – wikipedia

19
/09
/22

Filarmonica „George Enescu” anunţă deschiderea noii stagiuni camerale 2022-2023 cu o serie de concerte de excepţie strânse sub egida S#arp Festival, ce va avea loc între 29 septembrie - 2 octombrie 2022, în Sala mare a Ateneului Român.

19
/09
/22

Din 19 septembrie, proiectul “Ascultă 5 minute de muzică clasică” revine în școlile din România. Început în 2014, “Ascultă 5 minute de muzică clasică” este program național în școlile românești, în baza unui protocol semnat între Radio România și Ministerul Educației. În ultimul an școlar, 2021-2022, la acest program au participat peste 250.000 elevi din București și alte 34 județe din țară.

29
/08
/22

Sâmbătă, 10 septembrie 2022, începând cu ora 19.00, la CREART – SALA TEATRELLI din București (Piața Alexandru Lahovari nr. 7), Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură din București, Primăria Municipiului București, prin CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, în parteneriat cu Fundația Regală Margareta a României și Muzeul Național George Enescu și cu susținerea Kaufland România, Floria și Wagner Arte Frumoase și Povești, organizează concertul de deschidere a turneului național FIORI E COLORI.

26
/08
/22

Dimitri’s Bats a lansat piesa „Get Your Fix”, un nou single despre reclame, dragoste și consumerism, de pe viitorul EP al trupei, „Get Your Fix”. Vă invităm să-l cunoașteți mai bine pe Radu Osaciuc, solistul trupei, într-un interviu sub formă de alfabet.

25
/08
/22

Zeci de profesioniști din industria muzicală internațională vin la București în perioada 6-8 septembrie, pentru a întâlni artiști la început de drum, trupe consacrate care își doresc să urce pe scena internațională, dar și pentru a schimba idei cu reprezentanții industriei muzicale locale. Structurat în peste 40 de paneluri, workshopuri, studii de caz, prezentări și sesiuni de Q&A, conferința MMB va aduce în prim plan secretele, dar și subiectele tabu din industria muzicală.