Pianistul spaniol Josu de Solaun a câștigat Secțiunea Pian a Concursului Enescu 2014
https://www.ziarulmetropolis.ro/pianistul-spaniol-josu-de-solaun-a-castigat-sectiunea-pian-a-concursului-enescu-2014/

Josu de Solaun (Spania) a câştigat Premiul I al Secţiunii de Pian a Concursului Enescu sâmbătă, într-o seară de gală în cadrul căreia pianiştii finalişti au susţinut concerte alături de Orchestra Filarmonicii George Enescu. Premiul II i-a revenit tânărului pianist Ilya Rashkovskiy (Rusia), în timp ce Premiul III a fost câştigat de Vassilis Varvaresos din Grecia.

Un articol de Liliana Matei|28 septembrie 2014

Pianiștii finaliști Josu de Solaun (Spania), Ilya Rashkovskiy (Rusia) și Vassilis Varvaresos (Grecia) au încheiat sâmbătă, 27 septembrie, cea de-a XIV-a ediție a Concursului Enescu interpretând alături de Orchestra Filarmonicii George Enescu, sub bagheta renumitului Justus Frantz, Concertul Nr.1 de Ceaikovski și Concertul Nr. 3 de Rahmaninov într-o sală a Ateneului Român arhiplină, în care s-a stat și în picioare. Publicul a putut urmări Finala de Pian în transmisie live și pe ecranul amplasat în fața Ateneului Român – o premieră tehnologică a acestei ediții a Concursului Enescu.

“Este o mare bucurie să mă aflu în România în aceste circumstanțe. Am avut șansa ca mulți artiști români să vină să trăiască și să interpreteze în Franța și, datorită lor, viața noastră culturală este astăzi mai bogată”, și-a început discursul pianistul francez de renume internațional Jean-Claude Pennetier, președintele juriului Secțiunii de Pian a Concursului Enescu 2014.

Premiul I i-a revenit pianistului spaniol Josu de Solaun, care datorită Concursului Enescu are de asemenea oportunitatea de a interpreta anul viitor în cadrul prestigiosului Festival de la Ravello (Italia). Premiul II a fost câștigat de Ilya Rashkovskiy (Rusia), iar cel de-al treilea i-a revenit lui Vassilis Varvaresos (Grecia).
Juriul secțiunii de pian a fost format din Jean Claude Pennetier (preşedintele juriului), Rolf Dieter Arens, Dana Borșan, Philippe Dinkel, Wolfgang Manz, Andrey Pisarev și Alan Weiss.

Pe scena Ateneului Român a urcat și pianista Adela Liculescu (România), semifinalistă, care a fost distinsă cu Premiul pentru cel mai bine clasat concurent român, acordat de Fundaţia Culturală Erbiceanu. Tot sâmbătă seară au fost acordate și premiile Secțiunii Compoziție, unde au intrat în concurs 31 de lucrări. Sebastian Androne a câștigat premiul pentru cea mai bună lucrare simfonică – Tektonum, iar Alexandru Stefan Murariu a câștigat premiul pentru cea mai bună lucrare camerală – El Niño.

Mă simt de parcă Enescu m-ar veghea.

(Josu de Solaun)

Născut la 27 octombrie 1981, câștigătorul Secțiunii de Pian a Concursului Enescu 2014, pianistul Josu de Solaun (Spania) a concertat în calitate de solist alături de orchestre internaţionale renumite precum Mariinsky Theatre Orchestra, Mexico City Philharmonic Orchestra, New York Sinfonietta, Leos Janacek Symphony Orchestra. La București, pe durata Concursului Enescu, pianistul a locuit într-un apartament închiriat, chiar pe strada George Enescu. „Ştiam că este aproape de Ateneu, dar am fost surprins să văd că locuiesc chiar pe strada George Enescu, exact în blocul în care a locuit timp de 6 ani. Surpriza cea mai mare a fost că sunt cazat exact în apartamentul situat sub apartamentul în care a locuit Enescu. Mă simt de parcă m-ar veghea. Sunt fan Enescu de foarte mult timp. Mi-am dorit întotdeauna să cânt la Ateneul Român .”, a povestit Josu de Solaun. De Solaun a interpretat în Semifinala Concursului Sonata op. 24 nr. 1 în fa diez minor, de George Enescu, în timp ce în finala a cântat Concertul Nr. 1 în si bemol minor pentru pian și orchestră op. 23 de Ceaikovski.

Secțiunea de Vioară a Concursului Enescu 2014 a fost câștigată de violonistul de origine română stabilit în Germania Ștefan Tarara, iar Secțiunea Violoncel de Sun-Eun Hong (Coreea de Sud).
240 de tineri atiști din 36 de țări de pe 5 continente s-au înscris la Concursul Enescu, ediția 2014. Premiile Concursului au fost în valoare de peste 100.000 de euro.

NOUTĂȚILE EDIȚIEI
În premieră, două dintre cele mai prestigioase insituții de muzică ale momentului, Academia din Viena și Kronberg Academy au susținut Concursul Enescu și au oferit laureaților acestei ediții posibilitatea de a studia cu importanți muzicieni în cadrul unor masterclass-uri în Austria și Germania. Laureații au și oportunitatea de a cânta în cadrul unui tuneu pe scenele celor mai importante filarmonici din România (Iași, Arad, Bacău, Craiova, Ploiești, Oradea, Satu Mare, Sibiu și Târgu Mureș).

Alături de Institutul Cultural Român, prin rețeaua internațională, trei televiziuni de top la nivel mondial au promovat Concursul Enescu 2014: France 24, Mezzo și Euronews, care au inclus concertele și recitalurile din cadrul Concursului în agenda lor culturală internațională.

Finala de Pian a Concursului Enescu a fost sprijintă de Fundația Caspar Ludwig Opländer din Germania, în calitate de Partener Cultural Principal al evenimentului, în cadrul unei colaborări pe doi ani, menite să sprijine oportunitățile pentru promovarea tinerelor talente din muzica clasică.

Foto: Cătălina Filip

08
/03
/22

Dirijorul britanic LEO HUSSAIN – care debuta în 2016 pe prestigioasa scenă a Operei Regale (Covent Garden) din Londra cu Oedipe de George Enescu, bucurându-se de un mare succes de public - revine vineri, 11 martie 2022 (19.00), la Sala Radio.

07
/03
/22

În 8, 9 și 10 iulie, aeroportul din Arad va găzdui din nou artiști îndrăgiți și fanii lor, iubitorii de muzică bună, distracție și dans până la răsărit. Arad Open Air Festival se află deja la cea de-a șasea ediție, oferind publicului întâlniri cu nume celebre, activități de neuitat, scene pentru toate gusturile. Festivalul promite și anul acesta trei zile magice.

03
/03
/22

Corul de cameră Preludiu dirijat de Andrei Stănculescu invită publicul la un concert special pe data de 9 martie, ora 19.00, la Sala „George Enescu” a Universităţii Naționale de Muzică din București (UNMB), concert realizat în colaborare de Centrul Național de Artă Tinerimea Română (CNATR), Radio România Muzical și Universitatea Națională de Muzică din București.

03
/03
/22

Opera Națională București continuă seria de evenimente care marchează Stagiunea Centenară „Opera 100” și organizează, în perioada 2-6 aprilie, Masterclass-ul Nelly Miricioiu, care se va încheia cu „Belcanto Gala”, în data de 6 aprilie, în cadrul căreia cursanții vor fi acompaniați de Orchestra Operei Naționale București.

01
/03
/22

Concertele 𝑬𝒀𝑬𝑫𝑹𝑶𝑷𝑺 au fost descrise ca fiind, în mod paradoxal, energizante și generatoare ale unei stări de puternică melancolie. Trupa și-a început povestea în 2012, cu piese în limba engleză. Odată cu anul 2015 și cu îmbrățișarea limbii române ca mediu de exprimare, și-au consolidat propria poziție pe piața românească de muzică alternativă, lansând piese ca „Spre Soare”, „Prezent”, „Bicicleta” sau „Mai Stai".

24
/02
/22

Între 13 și 19 februarie 2022, la Iași a avut loc cea de-a treia ediție a Classix Festival, un demers organizat de Asociația Industrii Creative și Showberry. Peste 60 de artiști din 13 țări au fost prezenți în cadrul celor 8 concerte care au alcătuit programul festivalului, alături de 7 proiecții de film, un vernisaj, o expoziție, o dezbatere, o prelegere și 10 masterclass-uri.

16
/02
/22

Orchestra Română de Tineret (ORT) dirijată de Cristian Măcelaru – care poate fi ascultat pentru prima oară în România după momentul în care a fost numit director artistic al Festivalului Internaţional “George Enescu” – va concerta sâmbătă, 26 februarie 2022, ora 19, la Ateneul Român, într-o seară care are în program două superbe capodopere ale muzicii ruse : Concertul pentru vioară și orchestră în Re major, op. 35 de Ceaikovski, solistă violonista franceză de origine română Sarah Nemţanu şi Simfonia nr. 10 în mi minor op. 93 de Șostakovici.

15
/02
/22

„Aller guten Dinge sind drei/Lucrurile bune vin câte trei”, spune o expresie din limba germană. Pentru a marca cel de-al treilea an al colaborării lor, Forumul Cultural Austriac și Classix Festival din Iași își duc parteneriatul la un nivel superior propunând, între 13 si 18 februarie, nu mai puțin de trei evenimente cu clasă – două concerte ale instrumentiștilor Auner Quartett și o serie de proiecții, în premieră ieșeană, ale documentarului #newTogether, regizat de Carmen Lidia Vidu.

15
/02
/22

„Jack of all Trades“ este o formație de rock alternativ, care susține că oferă publicului un produs muzical „autobiografic și complet sincer de la cap la coadă”. În noiembrie 2014, aceștia au lansat primul videoclip, „Cum vrei să fiu”, marcând totodată și începutul activității de concerte live.

15
/02
/22

Joi, 17 și vineri, 18 februarie 2022, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul britanic Alexander Walker, prezintă publicului Nocturna în si major pentru orchestră de coarde , op.40 de Antonín Dvořák, Rapsodiile pentru vioară şi orchestră nr. 1 și 2 de Béla Bartók, cu violonistul Mircea Călin în ipostaza solistică, și Simfonia nr. 7, în la major, op. 92 de Ludwig van Beethoven.

14
/02
/22

Câștigător al ultimei ediții a Concursului Internațional „George Enescu” (2021), violonistul VALENTIN ȘERBAN este un artist care atrage atenția în peisajul cultural românesc. Membru al cunoscutei orchestre Les Dissonances din Paris și concertmaestru invitat al Orchestrei Române de Tineret, Valentin Șerban a fost protagonistul proiectului inovator „Eyes Wide Shut”: 60 de minute de recital solo, cu piese semnate de mari compozitori ca Bach, Paganini sau Enescu, interpretate în întuneric complet.

14
/02
/22

Cu un sunet senzual, amplu și catifelat, ușurință aristocratică în interpretare și grație, Marc Coppey se înscrie în marea tradiție a violonceliștilor francezi. Însoțit de violoncelul său, Goffriller, din 1711, Marc Coppey va fi prezent săptămâna această în România, pentru a susține două concerte, pe scenele filarmonicilor din București și Sibiu.