„Piața Universității – România”, luni, la Cinema Muzeul Țăranului
https://www.ziarulmetropolis.ro/piata-universitatii-romania-luni-la-cinema-muzeul-taranului/

Filmul documentar „Piaţa Universităţii – România” va fi proiectat luni, 22 iunie, de la ora 19:00, la Cinema Muzeul Țăranului, în cadrul proiectului cultural „Proiecţiile Docuart”.

Un articol de Liliana Matei|18 iunie 2015

Documentarul prezintă imagini rare ale unor evenimente majore din România de după Revoluție, precum manifestațiile și represiunile guvernului și ale minerilor din Valea Jiului la adresa protestatarilor, din iunie 1990. Realizatorii documentarului au refacut șirul evenimentelor folosind numeroase înregistrări de amatori și au dezvăluit o latură a întâmplarilor contrastantă cu versiunea oficială TVR.

Finalul include reportaje difuzate pe posturile de televiziune străine pe această temă. Regizorii producției – Stere Gulea și Vivi Drăgan Vasile – vor fi prezenți în sală pentru o sesiune interactivă de întrebări și răspunsuri cu publicul, programată pentru încheierea proiecției. De asemenea, Nita Chivulescu, monteurul documentarului, va fi prezentă în sala de cinema. Discuțiile vor fi moderate de scriitorul Florin Iaru, unul dintre oratorii care au fost aplaudați în Piața Universității, cel care a scris despre revoluția confiscată și idealurile acesteia în mai multe articole.

Totodată, în cadrul evenimentului are loc și o expoziție de fotografie în sala Foaier a Muzeului Țăranului Român, care conține fotografii realizate în piața Universității de Vlad Columbeanu în 1990.

„Piața Universității – România” a pornit de la documentarul de 10 minute „Te iubesc libertate” realizat de Vlad Păunescu, Sorin Ilieșiu și Vivi Drăgan Vasile la sfârșitul lunii aprilie 1990 în Studioul Buftea.

„Filmările s-au desfășurat neîntrerupt în perioada 27-30 aprilie cu echipamentul din Buftea, iar în final am reușit să proiectăm ce ne-am propus, și anume o altă imagine a Pieței decât cea “arătată” de TVR. Bineînțeles ca TVR-ul nu a vrut să difuzeze acest film. Așadar, în iulie am dus filmul la Festivalul de la Costinești, unde l-a vazut dl. Pintilie și ne-a propus să facem un lung metraj pornind de la premiza existentă”, spune Vivi Drăgan Vasile.

“Piața Universității – România” se înscrie printre documentarele care iau parte la “Proiecțiile Docuart”, o serie de evenimente realizate de asociația omonimă, găzguite de MȚR (Muzeului Țăranului Român), care au drept obiectiv popularizarea filmului documentar românesc și încurajarea consumului de produse culturale autohtone. Prin prisma acestui fapt, evenimentul lasă intrarea liberă pentru cei mai avizi de cunoaștere și iubitorii de film.

Proiectul, inițiat la data de 1 iunie, se desfășoară bilunar la MȚR, în zilele de luni. Următoarea proiecție va avea loc luni, 29 iunie.

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.