„Piața Universității – România”, luni, la Cinema Muzeul Țăranului
https://www.ziarulmetropolis.ro/piata-universitatii-romania-luni-la-cinema-muzeul-taranului/

Filmul documentar „Piaţa Universităţii – România” va fi proiectat luni, 22 iunie, de la ora 19:00, la Cinema Muzeul Țăranului, în cadrul proiectului cultural „Proiecţiile Docuart”.

Un articol de Liliana Matei|18 Iunie 2015

Documentarul prezintă imagini rare ale unor evenimente majore din România de după Revoluție, precum manifestațiile și represiunile guvernului și ale minerilor din Valea Jiului la adresa protestatarilor, din iunie 1990. Realizatorii documentarului au refacut șirul evenimentelor folosind numeroase înregistrări de amatori și au dezvăluit o latură a întâmplarilor contrastantă cu versiunea oficială TVR.

Finalul include reportaje difuzate pe posturile de televiziune străine pe această temă. Regizorii producției – Stere Gulea și Vivi Drăgan Vasile – vor fi prezenți în sală pentru o sesiune interactivă de întrebări și răspunsuri cu publicul, programată pentru încheierea proiecției. De asemenea, Nita Chivulescu, monteurul documentarului, va fi prezentă în sala de cinema. Discuțiile vor fi moderate de scriitorul Florin Iaru, unul dintre oratorii care au fost aplaudați în Piața Universității, cel care a scris despre revoluția confiscată și idealurile acesteia în mai multe articole.

Totodată, în cadrul evenimentului are loc și o expoziție de fotografie în sala Foaier a Muzeului Țăranului Român, care conține fotografii realizate în piața Universității de Vlad Columbeanu în 1990.

„Piața Universității – România” a pornit de la documentarul de 10 minute „Te iubesc libertate” realizat de Vlad Păunescu, Sorin Ilieșiu și Vivi Drăgan Vasile la sfârșitul lunii aprilie 1990 în Studioul Buftea.

„Filmările s-au desfășurat neîntrerupt în perioada 27-30 aprilie cu echipamentul din Buftea, iar în final am reușit să proiectăm ce ne-am propus, și anume o altă imagine a Pieței decât cea “arătată” de TVR. Bineînțeles ca TVR-ul nu a vrut să difuzeze acest film. Așadar, în iulie am dus filmul la Festivalul de la Costinești, unde l-a vazut dl. Pintilie și ne-a propus să facem un lung metraj pornind de la premiza existentă”, spune Vivi Drăgan Vasile.

“Piața Universității – România” se înscrie printre documentarele care iau parte la “Proiecțiile Docuart”, o serie de evenimente realizate de asociația omonimă, găzguite de MȚR (Muzeului Țăranului Român), care au drept obiectiv popularizarea filmului documentar românesc și încurajarea consumului de produse culturale autohtone. Prin prisma acestui fapt, evenimentul lasă intrarea liberă pentru cei mai avizi de cunoaștere și iubitorii de film.

Proiectul, inițiat la data de 1 iunie, se desfășoară bilunar la MȚR, în zilele de luni. Următoarea proiecție va avea loc luni, 29 iunie.

23
/04
/19

INTERVIU O întâlnire cu actrița Ana-Maria Ivan, pe care o regăsim în distribuția așteptatului musical „We Will Rock You”, semnat de Răzvan Mazilu, care a avut de curând premiera la Sala Palatului. „Musicalul mă face să mă simt împlinită cu adevărat și mă provoacă să îmi doresc mai mult de la mine”, spune Ana-Maria.

23
/04
/19

Premiera de gală Parking – una dintre cele mai așteptate ale anului - deschide cea de-a 18-a ediție TIFF. Proiecția va avea loc vineri, pe 31 mai, în Piața Unirii din Cluj-Napoca, în prezența regizorului Tudor Giurgiu, președintele Festivalului Internațional de Film Transilvania. Actorul Mihai Smarandache, scriitorul Marin Mălaicu-Hondrari, autorul bestseller-ului ,,Apropierea’’, care a inspirat scenariul filmului, precum și alți actori și membri ai echipei filmului vor fi prezenți la Gala de Deschidere programată de la ora 20:45.

23
/04
/19

Sean Connery, fotografiat înainatea unei partide de golf, în 1962, anul în care actorul scoțian dădea viață agentului 007 în „Dr. No”, primul film din seria James Bond.

22
/04
/19

Filmul „Under the Silver Lake” (regia: David Robert Mitchell) intră în cinematografe pe 26 aprilie. L-am vizionat deja în cadrul American Independent Film Festival. Iată ce am văzut.

19
/04
/19

Realizarea unui film necesită timp și mulți bani. Doar o nevoie interioară de nestăpânit ar trebui să împingă pe cineva la un efort atât de mare. Însă două filme românești recente, lansate într-un trist anonimat, arată că nu trebuie să ai talent şi nici măcar meșteșug pentru a te pretinde cineast.

18
/04
/19

Lungmetraje regizate de cineaşti precum Jim Jarmusch, Pedro Almodóvar, Ken Loach şi fraţii Dardenne au fost selectate în competiţia oficială a celei de-a 72-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes. România este reprezentată în cursa pentru Palme d'Or de „La Gomera”, de Corneliu Porumboiu, ]n timp ce Alain Delon va primi un Palme d'Or onorific.

18
/04
/19

„La Gomera / The Whistlers”, cel mai recent lungmetraj semnat de regizorul Corneliu Porumboiu, va avea premiera mondială în cadrul celei de-a 72-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Cannes. Filmul a fost inclus în competiția oficială a prestigiosului eveniment care se va desfășura luna viitoare, în perioada 14-25 mai 2019.

16
/04
/19

"Nu sunt nostalgică, obişnuiesc să privesc înainte, dar îmi e dor de momentele magice petrecute cu Visconti şi Fellini." - Claudia Cardinale. Celebra actriţă italiană a împlinit 81 de ani.

15
/04
/19

Independența Film anunță lansarea în cinematografele din România, din 26 aprilie, a neo-noir-lui regizat de David Robert Mitchell: Under the Silver Lake. Filmul a fost prezentat în competiția oficială a Festivalului de la Cannes 2018, unde a atras atenția criticilor de film și cinefililor prin originalitatea sa, regie, soundtrack și imagine.

Page 1 of 23312345...102030...Last »