Picasso, nou record mondial de preţ – Les femmes d’Alger (Version „O”)
https://www.ziarulmetropolis.ro/picasso-nou-record-mondial-de-pret-les-femmes-dalger-version-o/

Un tablou în ulei pictat de Pablo Picasso, estimat la 140 de milioane de dolari, ar putea să stabilească un nou record mondial de preţ şi să devină cea mai scumpă operă de artă din lume tranzacţionată la licitaţie, cu ocazia unei vânzări speciale ce va fi organizată de casa Christie’s, pe 11 mai

Un articol de Petre Ivan|27 martie 2015

„Les femmes d’Alger (Version „O”)”, de Pablo Picasso, o vibrantă operă cubistă ce a fost vândută ultima dată la licitaţie în anul 1997, când preţul de achiziţie a fost de aproape trei ori mai mare decât cel estimativ, a fost evaluată de experţii casei Christie’s la 140 de milioane de dolari.

Acest preţ estimativ nu include însă comisionul standard de 12 procente, ceea ce înseamnă că preţul final ar putea să ajungă la cel puţin 155 milioane de dolari.

Cea mai scumpă operă de artă adjudecată vreodată la licitaţie, tripticul „Three Studies of Lucian Freud”, realizat de Francis Bacon, s-a vândut cu 142,4 milioane de dolari – preţ care a inclus comisionul casei organizatoare -, în noiembrie 2013.

Alte câteva opere de artă au fost vândute cu preţuri mai mari, dar acele tranzacţii au fost realizate pe piaţa privată, nu la licitaţii.

Tabloul „Les femmes d’Alger (Version „O”)” va fi scos la vânzare la New York, pe 11 mai, în cadrul unei licitaţii speciale organizate de casa Christie’s, intitulată „Looking Forward to the Past”, în conjuncţie cu tradiţionalele sale licitaţii bianuale de artă impresionistă/modernă şi contemporană.

Pablo Picasso a pictat o serie de 15 variaţiuni după celebrul tablou „Les femmes d’Alger”, de Eugène Delacroix, între decembrie 1954 şi februarie 1955, desemnându-şi versiunile cu litere de la „A” la „O”.

tripticul "Three Studies of Lucian Freud", de Francis Bacon

tripticul „Three Studies of Lucian Freud”, de Francis Bacon

Picasso a conceput această serie de 15 picturi ca o elegie dedicată prietenului şi rivalului său Henri Matisse, care murise cu doar câteva săptămâni înainte ca artistul spaniol să înceapă acest proiect artistic.

În ultimii ani, tabloul „Version O” a fost expus în galerii şi muzee prestigioase – Luvru din Paris, National Gallery din Londra şi Tate Britain din Londra.

Tabloul a făcut parte din colecţia de artă a soţilor Victor şi Sally Ganz, vândută în 1997 cu preţul record de 206,5 milioane de dolari – cel mai mare plătit pentru o colecţie ce a aparţinut unui colecţionar unic.

Înainte de licitaţia din luna mai, tabloul „Les femmes d’Alger (Version „O”)” va fi expus într-un turneu mondial itinerant care va ajunge la Hong Kong, Londra şi New York.

Foto: Les femmes d’Alger (Version „O”), Picasso, Three Studies of Lucian Freud – wikipedia

20
/01
/20

Joi, 23 ianuarie, de la ora 18.00, la Galeria Estopia București va avea loc vernisajul expoziției „Blurred Is the New ID”, cu prilejul aniversării unui an de la deschiderea galeriei într-o eveniment care aduce în atenție neofigurativul contemporan, în viziunea a 8 artiști: Lucian Brumă, Otilia Cadar & Liviu Coman, Marius Fodor, Ada Muntean, Alexandru Nicoară, Sergiu Laslo și Szabó András.

24
/12
/19

Un grup de tineri artiști timișoreni din cadrul Facultății de Arte și Design a Universității de Vest Timișoara au demarat un proiect unic, menit să aducă împreună creatorii și iubitorii de artă. Proiectul Artă și Artiști Români are o motivație pur educațională.

23
/12
/19

Comisia Națională a României pentru UNESCO – CNR UNESCO - a organizat în data de 17 decembrie cea de-a IV-a ediție a Galei anuale de sfârșit de an, care a reunit partenerii instituționali, respectiv reprezentanți ai instituțiilor publice, societății civile, mediului privat, precum și alți colaboratori, personalități din domeniile de interes ale UNESCO - educație, științe, cultură, comunicare și informare.

14
/12
/19

Muzeul Colecţiilor de Artă, secţie a Muzeului Naţional de Artă al României, vă invită începând cu data de 14 decembrie 2019 să vizitaţi expoziţia permanentă a colecţiei „Dan şi Liana Nasta”, intrată în patrimoniul muzeului anul acesta, prin generozitatea donatorilor, soții Mihai şi Elena Nasta, nepoții colecționarilor.

10
/12
/19

Luni, 9 decembrie, începând cu orele 19.00, în foaierul Sălii Liviu Ciulei (Izvor) a avut loc vernisajul expoziției permanente de portrete ale actorilor din trupa Teatrului L.S. Bulandra, realizate de fotograful (și actorul) Andrei Runcanu.