Pieta,castigatorul Leului de Aur 2012, in deschiderea BIEFF
https://www.ziarulmetropolis.ro/pietacastigatorul-leului-de-aur-2012-in-deschiderea-bieff/

Câştigătorul Leului de Aur 2012 de la Veneţia, filmul controversatului regizor corean Kim Ki-duk, „Pieta”, va fi proiectat în cadrul Galei de deschidere a Festivalului Internaţional de Film Experimental BIEFF. Potrivit unui comunicat remis miercuri AGERPRES, filmul va fi precedat de comedia-aventură suprarealistă „The Wholly Family”, cel mai nou scurtmetraj al lui Terry Gilliam, câştigător […]

Un articol de Andrada Văsii|14 noiembrie 2012

Câştigătorul Leului de Aur 2012 de la Veneţia, filmul controversatului regizor corean Kim Ki-duk, „Pieta”, va fi proiectat în cadrul Galei de deschidere a Festivalului Internaţional de Film Experimental BIEFF.

Potrivit unui comunicat remis miercuri AGERPRES, filmul va fi precedat de comedia-aventură suprarealistă „The Wholly Family”, cel mai nou scurtmetraj al lui Terry Gilliam, câştigător al Premiului pentru cel mai bun scurtmetraj la Premiile Academiei Europene de Film.

Cele două proiecţii-eveniment sunt posibile datorită sprijinului acordat de Jameson, Ambasada Republicii Coreea şi Samsung şi dau startul a şase zile de experienţe cinematografice unice şi provocatoare.

Aclamat la scenă deschisă după premiera de la Veneţia, „Pieta” de Kim Ki-duk este o relatare nuanţată despre vină, sacrificiu şi ispăşire. Filmul spune povestea unui bărbat care lucrează ca recuperator pentru o companie de împrumut financiar, ameninţându-i brutal pe cei creditaţi, pentru rambursare. Reunit pe neaşteptate cu mama sa, care îl abandonase la naştere, cruzimea protagonistului „cedează” în faţa afecţiunii materne şi acesta renunţă la slujbă.

Provocând concepţia generală despre moralitate, bine şi rău, în film nu exista „personaj negativ” şi „victimele” sale, ci se creează un lanţ al vinei împărtăşite. Kim Ki-duk lasă spectatorului sarcina dificilă de a decide dacă vreunul dintre personaje mai merită compasiune.

„The Wholly Family” este o fermecătoare călătorie onirică, felliniană prin percepţia sa asupra viselor şi realităţii ca o experienţă simultană. Un băieţel, Jake, este pedepsit de părinţi şi trimis la culcare fără să fi mâncat. Visând, Jake transpune evenimente reale ale zilei trecute (senzaţia de foame, păpuşile Pulcinella şi supărarea pe părinţii săi) în coşmarul său despre o cină înspăimântătoare. La rândul ei, realitatea din ziua următoare împrumută ceva din visele de peste noapte, filmul luând o întorsătură neaşteptată, în cheia suprarealistă specifică lui Gilliam.

Noua ediţie a Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF va avea loc în perioada 20 – 25 noiembrie, la Cinema Scala şi Cinema Elvira Popescu.

Intrarea la proiecţiile şi evenimentele conexe BIEFF este liberă, în limita locurilor disponibile.

Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF este organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine şi susţinut, printre alţii, de Centrul Naţional al Cinematografiei, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică, Universitatea Naţională de Arte, Le Fresnoy Studio National des Arts Contemporaines, Muzeul Naţional de Artă Contemporană, România Film, Fundaţia Konrad Adenauer, Forumul Cultural Austriac, Goethe Institut, UNIFRANCE, Institutul Francez, Ambasada Republicii Coreea.

Sursa: Agerpres

Citiţi şi:
29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”