„Pisica verde“ și „Pantofii Sarei“, astăzi, la Teatrul Metropolis, în Festivalul Vocea Teatrului Licean Bucureștean
https://www.ziarulmetropolis.ro/pisica-verde-si-pantofii-sarei-astazi-la-teatrul-metropolis-in-festivalul-vocea-teatrului-licean-bucurestean/

Astăzi, 9 iunie, la Teatrul Metropolis, în Sala Centenar, de la orele 17.00, elevii Colegiului Naţional Mihai Eminescu vor juca spectacolul PISICA VERDE, iar în Sala Olga Tudorache, de la orele 18.30, elevii Liceului Teoretic Decebal vor juca spectacolul PANTOFII SAREI, în cadrul Festivalului Vocea Teatrului Licean Bucureştean.

Un articol de Ziarul Metropolis|9 iunie 2022

Intrarea este liberă, fără rezervări făcute în prealabil. Locurile disponibile vor fi ocupate în ordinea sosirii spectatorilor, în limita capacității sălilor.

La prima ediție a Festivalului Vocea Teatrului Licean Bucureștean, șase spectacole de teatru având în distribuție elevi din 5 licee bucureștene sunt susținute în fața publicului larg, în perioada 6-10 iunie, pe scenele unor importante teatre bucureștene.

Demarat la inițiativa Primăriei Municipiului București, prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism și cu dedicarea totală a PROEDUS, proiectul Vocea Teatrului Licean Bucureștean a pus laolaltă trupe de teatru din 5 licee bucureștene și profesioniști din teatrele MIC, METROPOLIS, EVREIESC DE STAT, BULANDRA și DRAMATURGILOR cu scopul de a iniția elevii pasionați de arta spectacolului în tainele profesiei de actor.

S-a creat astfel o platformă de lucru prin care se urmărește ca fenomenul cultural veritabil să fie promovat în rândul tinerelor generații, facilitându-le astfel descoperirea unor noi forme de exprimare, creativitatea, dezvoltarea pozitivă a imaginației și ocuparea timpului liber de-o manieră sănătoasă, fizică și intelectuală.

Liceele care au deschis programul din acest an sunt Liceul Teoretic Bilingv Miguel de Cervantes, Liceul Teoretic Decebal, Colegiul Național Mihai Eminescu, Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu, Colegiul Național Gheorghe Lazar, iar pregătirea spectacolelor alături de profesioniștii din teatru s-a desfășurat în perioada 01.09.2021-31.05.2022.

Programul integral al Festivalului Vocea Teatrului Licean Bucureștean:

– 6 iunie, la Teatrul de Comedie – sala Radu Beligan, de la orele 17.00, elevii Colegiului Național de Arte Dinu Lipatti vor juca spectacolul GHICI GHICITOAREA MEA… DE VREI SA FII A MEA, iar de la orele 19.00, elevii Colegiului Național de Informatică Tudor Vianu vor juca spectacolul GREASE;

– 9 iunie, la Teatrul Metropolis, în Sala Centenar, de la orele 17.00, elevii Colegiului Național Mihai Eminescu vor juca spectacolul PISICA VERDE, iar în Sala Olga Tudorache, de la orele 18.30, elevii Liceului Teoretic Decebal vor juca spectacolul PANTOFII SAREI;

– 10 iunie, la Teatrul Bulandra – sala Toma Caragiu, de la orele 14.30, elevii Colegiului Național Gheorghe Lazar vor juca spectacolul 12 OAMENI FURIOSI, iar de la orele 16.00, elevii Liceului Teoretic Bilingv Miguel de Cervantes vor juca spectacolul CABARETUL CUVINTELOR;

În ziua de 7 iunie, elevii vor avea posibilitatea de a vedea teatrul și din spatele scenei prin workshop-ul tehnic pus cu amabilitate la dispoziție de Teatrul Țăndărică, iar în data de 8 iunie vor discuta despre viață și teatru cu Pavel Bartoș, Vlad Zamfirescu și alți invitați surpriză.

Regalul cultural, se va termina în data de 10 iunie, în Sala Mare a Teatrului Țăndărică cu gala de premiere a Festivalului Vocea Teatrului Licean Bucureștean, unde spectacolele vor fi jurizate de personalități ale teatrului național dintre care îi menționăm pe Călin Mocanu, managerul Teatrului Țăndărică, actrițele Maria Julieta Georoiu, Anca Sigartău și Crina Matei, și Bogdana Darie – conferențiar universitar doctor la Universitatea Națională de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale” București.

Festivitatea de premiere va fi precedată de spectacolul trupei Victory of Art, o trupă de succes alcătuită din elevii mai multor unități de învățământ și care au ajuns deja să își facă un nume în lumea cultural-artistică.

05
/09
/23

În perioada 6 – 10 septembrie, la Brașov, are loc prima ediție a festivalului „CULMEA: Film și educație de mediu“, primul festival de film pe teme de mediu dedicat copiilor și tinerilor, un demers inițiat de Sabina Baciu – director festival, alături de Raluca Bugnar – director artistic și Alexandra Safriuc – selecționer scurtmetraje.

05
/09
/23

Panorama teatrală la jumătatea anului Capitalei Europene a Culturii demonstrează felul în care Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara a reconfigurat pentru orașul și pentru comunitatea pe care le reprezintă o structură culturală înalt profesională.

05
/09
/23

În cadrul proiectului Heritage Hub Râșnov, Asociația Mioritics în parteneriat cu Primăria Orașului Râșnov și Hands on History Norvegia va organiza Festivalul Medieval. Evenimentul va avea loc în perioada 7‑10 septembrie 2023 și va aduce în prim-plan o serie de activități și experiențe medievale menite să promoveze Cetatea Râșnov ca un important obiectiv turistic atât pentru România, cât și pentru Europa dar și un spațiu de învățare și implicare a comunității locale.

05
/09
/23

DIPLOMA Show, festivalul noii generații de artiști, arhitecți și designeri români, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank la Combinatul Fondului Plastic între 7 și 15 octombrie, reunește anul acesta 130 de lucrări din 16 domenii creative, alese dintr-un număr record de înscrieri.

05
/09
/23

Cinemaul românesc este din nou în centrul atenției cu ocazia evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc care va avea loc anul acesta pe 𝟏𝟓 𝐬𝐞𝐩𝐭𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞, la 𝐁𝐮𝐜𝐮𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐢, 𝐂𝐥𝐮𝐣-𝐍𝐚𝐩𝐨𝐜𝐚 și 𝐓𝐢𝐦𝐢𝐬̦𝐨𝐚𝐫𝐚.

04
/09
/23

Care-i faza cu muzica, adolescenții, societatea? La aceste întrebări își propune să răspundă Arhiva de Sunet în noul sezon al podcastului Arhiva de Sunet – Arhiva ZET, derulat alături Asociația Minitremu și Studiourile Ferentari, ce explorează rolul muzicii în viața noilor generații, din perspectiva adolescenților și tinerilor din Timișoara și București

04
/09
/23

În cadrul Seriei Concertelor de la Ateneu are loc azi de la 17:00 al doilea concert al Orchestrei Cameristi della Scala, sub bagheta dirijorului Wilson Hermato, într-o formulă cu trei soliști: violoncelistul Daniel Müller-Schott și doi laureați ai Concursului Internațional George Enescu 2022, violonistul Ștefan Aprodu și pianistul George Todică.

04
/09
/23

Balkanik Festival – Home of World Music, ajuns la ediția X, se va desfășura între 8 și 10 septembrie, la București, în Grădina Uranus și pe Strada Uranus, conturând într-o atmosferă unică trei zile pline de concerte live, un târg meșteșugăresc amplu, expoziții, DJ seturi, ateliere, demonstrații, dezbateri, relaxare în natura din mijlocul orașului, la umbra turnului de apă proiectat de Anghel Saligny.