Plăcerea lecturii, punct și de la Capote. Truman Capote!
https://www.ziarulmetropolis.ro/placerea-lecturii-punct-si-de-la-capote-truman-capote/

Când crezi că ştii foarte multe, dacă ai un grăunte de curiozitate, deschidere la nou şi bun simţ, constaţi că nu ştii aproape nimic. Cu un deceniu în urmă, un film, Capote, cu Philip Seymour Hoffman în rolul principal, mi-a dat o palmă straşnică şi o temă pentru acasă. Cu maximă ruşine constatam că nu citisem nimic din ceea ce a scris Truman Capote.

Un articol de Nicolaie Dan (Dedes)|26 august 2015

M-am pus pe căutat, pe cumpărat, pe împrumutat, și în doi ani am rezolvat cazul, am citit tot ce a fost tipărit în limba română din ceea ce a scris Capote.

Special în absolut toate, de la fizic și voce până la felul cum a decis să își închieie socotelile cu școlarizarea oficială, Capote a fost un mare personaj. A pus cap la cap, într-un mod fabulos, litere și cuvinte, reușind să-i uimească și pe aceia care pun ștampile după o primă întâlnire.

În august 2007 când deșurubam secretele blogăritului mi-am permis să scriu câteva cuvinte despre primul roman al lui Truman Capote, ultimul pe care l-am citit din opera sa mai mult intensă decât vastă. Consecvent, nu-mi iau cuvintele înapoi:

Alte glasuri, alte încăperi – Truman Capote  este un roman care merită să fie citit de toţi cei care sunt siguri că în viaţa lor au fost şi copii, pentru că lumea este populată, din pacate, de destui oameni care nu mai păstrează nici cele mai vagi urme ale inocenţei din anii fragezi ai vieţii.  Cei singuri la părinţi, orfani, abandonaţi sau care au avut nenorocul să facă parte dintr-o famile destrămată au câteva motive în plus să încerce să se redescopere.Truman  Capote

Toate gândurile unui copil singur, toate visele, toate angoasele, toate bucuriile mărunte pe care nu are cui să le împărtăşească se găsesc în cartea lui Truman Capote. Joel Knox, un copil aflat în antecamera adolescenţei, pleacă într-o călătorie iniţiatică, împins de la spate de moartea mamei sale. Cu o scrisoare şi câţiva dolari în buzunar, pornește  în cutarea căminului pierdut. Este nevoit să meargă să locuiască alături de tatăl său, un personaj mai rece decât mama moartă, într-un conac  izolat din Alabama, un camin care exacerbează toate spaimele copilului.

Primul contact cu noua lume în care a intrat este brutal şi premonitoriu pentru ceea ce îl aşteaptă. O lume în care fantasticul îşi face apariţia nestingherit, ziua în amiaza mare, iar vrăjitorii, mai mult sau mai puţin profesionişti, au soluţii pentru aproape toate problemele. Pentru Joel, locatarii casei în care vegetează tatăl său reprezintă imaginea deformată a maturităţii neîmplinite.

Întreaga poveste este ţesută cu măiestrie de Capote, un virtuoz al scrisului (un Pagannini semantic, aşa cum îi plăcea să se autocaracterizeze ), care ştie să profite la maxim de aerul misterios al unei Americi proaspăt ieşite din criza economică, în care munca nu reprezintă o soluţie, rătăcitorii de meserie fiind la mare modă. „Alte glasuri, alte încăperi”  este romanul de debut al celebrului prozator american, roman scris la 23 de ani, cu o maturitate pe care nu mulţi scriitori o pot atinge nici după numeroase încercări”.

Așa vedeam cu opt ani în urmă o carte care a reușit să-mi smulgă două lacrimi, cu una mai puțin decât făcuse ”Cântecul stepelor, cântecul munților” a lui Cinghiz Aitmatov. Lacrima lipsă nu poate să-i fie imputată autorului, ci direct mie; între cele două lecturi, adultul începuse să ocupe mai mult loc în inima mea decât copilul.

Truman  Capote

Foto: Truman Capote – ziarul metropolis, polirom, wikipedia

18
/04
/22

Cea mai recentă carte a scriitoarei Elena Ferrante, Invențiile ocazionale, a fost publicată recent în traducere la Editura Pandora M, în cadrul colecției Anansi. World Fiction. Este vorba despre un volum de eseuri care le oferă cititorilor o perspectivă asupra lumii interioare a autoarei și a identității sale de scriitoare, texte însoțite de o serie de ilustrații ingenioase semnate de Andrea Ucini – un tur de forță vizuală.

18
/04
/22

Cele mai bune materiale jurnalistice ale anului vor fi premiate în cadrul galei #Superscrieri11 care va avea loc pe 16 mai 2022. Superscrieri este o inițiativă independentă a Fundației Friends For Friends (FFFF.ro ), realizată împreună cu oameni și companii care vor să susțină responsabilitatea în documentarea și transmiterea realității.

18
/04
/22

București, 15 aprilie 2022 – Editura Corint vă invită la dezbaterea pe marginea cărții Capcana lui Tucidide. Mai pot evita Statele Unite și China războiul? de Graham Allison, volum de referință în domeniul relațiilor internaționale, publicat în imprintul Corint Istorie. Evenimentul are loc luni, 18 aprilie, ora 19.00, la librăria Humanitas Cișmigiu.

17
/04
/22

După succesul internațional al romanelor „Tatuatorul de la Auschwitz”, vândut în peste 7 milioane de exemplare, și „Călătoria Cilkăi”, Heather Morris a primit invitația să meargă în Israel pentru a descoperi istoria a trei surori, supraviețuitoare ale lagărului Auschwitz-Birkenau.

13
/04
/22

Nominalizat la prestigiosul Man Booker Prize, „Lumea în flăcări” de  Siri Hustvedt, recent apărut la Editura Polirom, este un roman magistral pe tema percepţiei, prejudecăţilor, dorinţei şi luptei unei femei pentru afirmarea în conştiinţa publică.

11
/04
/22

Editura Polirom anunță apariția unui titlu-eveniment în cadrul prestigioasei sale colecții de traduceri din literatura universală, „Biblioteca Polirom”: „Poemele posibile. Antologie (1966-1975)” de José Saramago, traducere din limba portugheză și note de Simina Popa, volum publicat cu prilejul centenarului nașterii marelui scriitor portughez, laureat al Premiului Nobel pentru literatură (1998).

07
/04
/22

Joi, 7 aprilie, ora 19.30 Editura Humanitas Fiction vă așteaptă în Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) pentru lansarea romanului Ultimii cai din stepă de Maja Lunde recent apărut în traducerea Ivonei Berceanu în colecția „Raftul Denisei“, coordonată de Denisa Comănescu, un nou roman care face parte, alături de bestsellerurile internaționale Istoria albinelor și Istoria apelor, din tetralogia schimbărilor climatice.

06
/04
/22

Odată cu începerea războiului, oamenii și companiile s-au unit pentru a face bine. Donațiile au fost făcute atât în mod direct, cât și prin SMS, în social media ori pe site-urile asociațiilor. Însă există un loc unde, de peste 8 ani, cei care vor să facă fapte bune se întâlnesc cu cei care au nevoie de ajutor.

30
/03
/22

La editura Humanitas Fiction va apărea în curând romanul „Așteptări” de Anna Hope. Aceasta este cea de-a doua carte a autoarei publicată în România, după bestsellerul „Sala de bal”.