Plăcerea lecturii, punct și de la Capote. Truman Capote!
https://www.ziarulmetropolis.ro/placerea-lecturii-punct-si-de-la-capote-truman-capote/

Când crezi că ştii foarte multe, dacă ai un grăunte de curiozitate, deschidere la nou şi bun simţ, constaţi că nu ştii aproape nimic. Cu un deceniu în urmă, un film, Capote, cu Philip Seymour Hoffman în rolul principal, mi-a dat o palmă straşnică şi o temă pentru acasă. Cu maximă ruşine constatam că nu citisem nimic din ceea ce a scris Truman Capote.

Un articol de Nicolaie Dan (Dedes)|26 august 2015

M-am pus pe căutat, pe cumpărat, pe împrumutat, și în doi ani am rezolvat cazul, am citit tot ce a fost tipărit în limba română din ceea ce a scris Capote.

Special în absolut toate, de la fizic și voce până la felul cum a decis să își închieie socotelile cu școlarizarea oficială, Capote a fost un mare personaj. A pus cap la cap, într-un mod fabulos, litere și cuvinte, reușind să-i uimească și pe aceia care pun ștampile după o primă întâlnire.

În august 2007 când deșurubam secretele blogăritului mi-am permis să scriu câteva cuvinte despre primul roman al lui Truman Capote, ultimul pe care l-am citit din opera sa mai mult intensă decât vastă. Consecvent, nu-mi iau cuvintele înapoi:

Alte glasuri, alte încăperi – Truman Capote  este un roman care merită să fie citit de toţi cei care sunt siguri că în viaţa lor au fost şi copii, pentru că lumea este populată, din pacate, de destui oameni care nu mai păstrează nici cele mai vagi urme ale inocenţei din anii fragezi ai vieţii.  Cei singuri la părinţi, orfani, abandonaţi sau care au avut nenorocul să facă parte dintr-o famile destrămată au câteva motive în plus să încerce să se redescopere.Truman  Capote

Toate gândurile unui copil singur, toate visele, toate angoasele, toate bucuriile mărunte pe care nu are cui să le împărtăşească se găsesc în cartea lui Truman Capote. Joel Knox, un copil aflat în antecamera adolescenţei, pleacă într-o călătorie iniţiatică, împins de la spate de moartea mamei sale. Cu o scrisoare şi câţiva dolari în buzunar, pornește  în cutarea căminului pierdut. Este nevoit să meargă să locuiască alături de tatăl său, un personaj mai rece decât mama moartă, într-un conac  izolat din Alabama, un camin care exacerbează toate spaimele copilului.

Primul contact cu noua lume în care a intrat este brutal şi premonitoriu pentru ceea ce îl aşteaptă. O lume în care fantasticul îşi face apariţia nestingherit, ziua în amiaza mare, iar vrăjitorii, mai mult sau mai puţin profesionişti, au soluţii pentru aproape toate problemele. Pentru Joel, locatarii casei în care vegetează tatăl său reprezintă imaginea deformată a maturităţii neîmplinite.

Întreaga poveste este ţesută cu măiestrie de Capote, un virtuoz al scrisului (un Pagannini semantic, aşa cum îi plăcea să se autocaracterizeze ), care ştie să profite la maxim de aerul misterios al unei Americi proaspăt ieşite din criza economică, în care munca nu reprezintă o soluţie, rătăcitorii de meserie fiind la mare modă. „Alte glasuri, alte încăperi”  este romanul de debut al celebrului prozator american, roman scris la 23 de ani, cu o maturitate pe care nu mulţi scriitori o pot atinge nici după numeroase încercări”.

Așa vedeam cu opt ani în urmă o carte care a reușit să-mi smulgă două lacrimi, cu una mai puțin decât făcuse ”Cântecul stepelor, cântecul munților” a lui Cinghiz Aitmatov. Lacrima lipsă nu poate să-i fie imputată autorului, ci direct mie; între cele două lecturi, adultul începuse să ocupe mai mult loc în inima mea decât copilul.

Truman  Capote

Foto: Truman Capote – ziarul metropolis, polirom, wikipedia

24
/02
/22

CARTEA DE CINEMA Cinefilii care au îndrăgit celebra autobiografie a lui Ingmar Bergman, “Lanterna magică”, apărută şi în română la Editura Meridiane în 1994, s-ar putea să fie puţin dezamăgiţi sau măcar surprinşi de continuarea volumului, lansată la noi cu titlul “Imagini. Viaţa mea în film” şi scoasă recent de Editura Nemira (în traducerea Ioanei Ghişa şi cu o prefaţă de Andrei Gorzo).

18
/02
/22

Inspirată de prietenia dintre Constantin Brâncuși și James Joyce, pianista Ana Silvestru a pus în scenă un concert de muzică clasică. Acesta va avea loc la Sala Radio de la București chiar de ziua lui Constantin Brâncuși, pe 19 februarie, de la ora 19:00.

15
/02
/22

Editura Humanitas Fiction și Institutul Cervantes din București vă invită miercuri, 16 februarie, ora 19.30 la o întâlnire online cu scriitorii Francesc Miralles și Ángeles Doñate prilejuită de lansarea romanului Un ceai la capătul lumii – recent apărut în traducerea Tudorei Șandru Mehedinți în colecția „Raftul Denisei“, colecție coordonată de Denisa Comănescu – un roman memorabil despre aventura vieții, inspirat de povestea reală, relatată în 2009 de revista Time, a japonezului Yukio Shige, care a salvat de la sinucidere aproape 700 de persoane. Participă: Scriitorii Francesc Miralles și Ángeles Doñate, Tudora Șandru Mehedinți, traducătoarea romanului, Ana Maria Onisei, scriitoare și jurnalist cultural și Dana Pîrvan, critic literar. Moderatorul întâlnirii va fi Denisa Comănescu, director al Editurii Humanitas Fiction.

14
/02
/22

Școala Gimnazială Nr. 194, București, în parteneriat cu Teatrul Evreiesc de Stat, cu sprijinul Inspectoratul Școlar al Municipiului București organizează marți, 15 februarie, de la ora 10.00, evenimentul on-line ”Cu cărțile deschise...”, cu prilejul Zilei Naționale a Lecturii.

10
/02
/22

Biblioteca Metropolitană București (BMB) prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism a Primăriei Municipiului București, sărbătorește Ziua Națională a Lecturii printr-o serie de activități online si offline. Astfel, la Palatul Parlamentului, scriitorul Petre Crăciun va susține un atelier de lectură pentru copii.

09
/02
/22

Pe 10 februarie, actorul Victor Rebengiuc împlinește 89 de ani. În rândurile care urmează, vă propunem o scurtă incursiune în biografia artistului care de-a lungul timpului a știut să se arate atât de generos pe scenă și atât de discret în afara ei. Din 2011, numele său se regăsește și pe Aleea Celebrităților din București, proiect inițiat de Teatrul Metropolis pentru a celebra valoarea artistică.

08
/02
/22

Premisa proiectului habits by Republica cultural, inițiat de Societatea Omului Sănătos, o serie de conversații despre impactul artei asupra psihicului și spiritului uman moderate de psihoterapeutul Gabriel Cicu (fondator al clinicii Color Mind din București) alături de patru artiști: scriitoarea Adela Greceanu, muzicianul Răzvan Popovici, coregrafa Judith State și pictorul Roman Tolici.