Podcast TEATRUL (DE) AZI – episodul 2 cu RADU IACOBAN
https://www.ziarulmetropolis.ro/podcast-teatrul-de-azi-episodul-2-cu-radu-iacoban/

Noua producţie a Fundaţiei Culturale „Camil Petrescu”, podcastul TEATRUL (DE) AZI, continuă seria dialogurilor cu directorul de imagine şi producătorul Zomir Dimovici despre felul în care vedem, citim şi percepem teatrul astăzi.

Un articol de Petre Ivan|29 februarie 2024

Episodul al doilea, ce va putea fi urmărit pe canalul de YouTube al Fundației Culturale „Camil Petrescu”, îl are ca protagonist pe regizorul, actorul și dramaturgul Radu Iacoban.

Radu Iacoban este absolvent al programului de licență și master în Arta Actorului și un master în Arta Regizorului de Teatru din UNATC „I.L. Caragiale”.

Laureat al Premiului Galei HOP 2007 pentru cel mai bun actor, a fost nominalizat pentru Cel mai bun actor în rol secundar la Gala Premiilor Gopo 2009, pentru rolul Bughi din filmul „Amintiri din epoca de aur”. Este regizor angajat al Teatrului Mic din București. Spectacolele sale apar în repertoriile instituțiilor de stat precum Teatrul Mic, Teatrul de Comedie, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul Metropolis, Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București, Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara, Teatrul Excelsior și organizații independente precum Teatrul ACT, POINT, Teatrul LUNI de la Green Hours, Unteatru, Godot Cafe-teatru.

Dintre spectacolele montate amintim: „Crimă și pedeapsă” după F.M. Dostoievski, „Lecția” de Eugène Ionesco, „Viața și moartea lui Richard II” de William Shakespeare și „Casa cu pisici”, „Carpathian Garden” (Premiul pentru Cel mai bun spectacol al Festivalului de Teatru Independent UNDERCLOUD 2014), „Povestea acelor oameni care într-o seară s-au adunat în jurul unei mese”, „Nora. O casă de păpuși. Partea a doua” de Lucas Hnath, „Îmblânzirea scorpiei”, scenariu propriu după W. Shakespeare, „Tatăl” de Florian Zeller,Politik.On”, „Constelații” de Nick Payne, „O intervenție” de Mike Bartlett, „Linia solară” Ivan Vîrîpaev.

Cele mai noi proiecte sunt „Adevărul” de Florian Zeller pus în scenă la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara și PTERODACTILI de Nicky Silver, text care se joacă în premieră pe țară și primul spectacol pe care Radu Iacoban îl montează la Teatrul EXCELSIOR din București.

Despre cum se împacă actorul Radu Iacoban cu regizorul Radu Iacoban, despre noi experiențe, profesionalism și condiții optime de lucru, despre echilibru și atitudine în transmiterea mesajelor teatrale, despre realitățile pe care regizorul le construiește împreună cu echipele de creație, aflați în acest al doilea episod al podcastului, disponibil pe canalul oficial de YouTube al Fundaţiei Culturale „Camil Petrescu” (@FundatiaCulturalaC.PetrescuTEA):

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.