Podcast nou – TEATRUL (DE) AZI
https://www.ziarulmetropolis.ro/podcast-nou-teatrul-de-azi/

Fundaţia Culturală „Camil Petrescu” lansează un nou podcast: TEATRUL (DE) AZI. Actori, regizori, scenografi, artişti din România şi din lume vor fi în dialog cu directorul de imagine şi producătorul Zomir Dimovici în aventura căutării adevărurilor personale despre felul în care vedem, citim şi percepem teatrul astăzi.

Un articol de Petre Ivan|16 februarie 2024

Proiectul, ce cuprinde 7 episoade, va putea fi urmărit pe canalul de YouTube al Fundației Culturale „Camil Petrescu”, a cărei echipă este preocupată de reflectarea și dezbaterea contemporanului din teatrul românesc, într-un demers coerent și necesar, chiar dacă uneori incomod.

O voce puternică, vie și extrem de riguroasă din teatrul românesc actual, scenograful Adrian Damian este partenerul de conversație al lui Zomir Dimovici, în primului episod al podcastului FCCP.

Adrian Damian este scenograf, creator de spații scenice și instalații multimedia inovatoare cu o predilecție pentru folosirea tehnologiei ca mijloc de expresie artistică.

A semnat peste șaizeci de scenografii în teatre importante, colaborând cu regizori consacrați precum Radu Afrim, Alexandru Dabija, Răzvan Mazilu, Charles Chemin, Radu Alexandru Nica, Bobi Pricop, Peter Schnider, Roberto Bacci, Alexander Hausvater, Vlad Massaci etc.

Un loc aparte în cariera sa îl reprezintă colaborarea cu regizorul Mihai Măniuțiu alături de care a realizat peste treizeci de spectacole dintre care Viața e vis sau Iarna, nominalizate de juriul UNITER pentru cea mai bună scenografie a anului, Domnul Swedenborg vrea să viseze și Cafeneaua Pirandello – cele mai bune spectacole la Festivalul de Teatru Scurt Oradea sau Rambuku – cel mai bun spectacol al anului 2018 la Gala Premiilor UNITER.

Unul dintre cele mai importante proiecte a fost colaborarea cu faimosul regizor Robert Wilson ca scenograf asociat pentru spectacolul Rinocerii de Eugène Ionesco la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova în 2014.

A fost laureat cu multiple premii dintre care Cea mai bună Scenografie – UNITER 2016, Cea mai bună Scenografie – Asociația Criticilor de Teatru din Ungaria (2016), Cea mai bună Scenografie – Festivalul Teatrelor Maghiare – Kisvarda, Ungaria, Cel mai bun Scenograf – Uniunea Artiștilor Plastici (2015), premiul Omul Anului în Teatru – revista Cotidianul (2017) și multe altele.

Pe lângă profesia de scenograf și munca de creație scenică, Adrian Damian și-a aprofundat căutarea artistică printr-o activitate academică, fiind cercetător în cadrul Laboratorului de Decor Virtual și Realitate Augumentată din cadrul Centrului Internațional de Cercetare și Educație în Tehnologii Inovativ Creative – CINETic(2017-2020), UNATC București și student doctorand al Universității de Artă din Târgu Mureș unde a fost și profesor asociat timp de un an (2014-2015).

A susținut multiple conferințe și workshop-uri cum ar fi Practici artistice derivate din noile tehnologii în Conferința Internațională de Artă și Tehnololgie în Cultura Contemporană, organizator CINETic, București(2018) sau De la kothornos la new media? Teatrul secolului XXI, Palatul Șuțu (2017) sau Stage Design Works, Robert Wilson International Summer Program, Watermill, New York (2017).

Întreaga sa activitate fie că e vorba de teatru, operă, musical sau instalații multimedia se remarcă prin modul organic în care integrează tehnologia pentru a revela valențe nebănuite ale spațiului scenic și pentru a descoperi noi mijloace de expresie artistică. (https://ro.adrian-damian.com/)

Despre nevoia folosirii tehnologiei ca mijloc de expresie artistică în spectacolul de teatru contemporan, despre noi practici artistice, despre importanța spațiului scenografic în susținerea demersului regizoral, aflați în acest prim episod disponibil pe canalul oficial de YouTube al Fundaţiei Culturale „Camil Petrescu” (@FundatiaCulturalaC.PetrescuTEA)

16
/02
/24

Fundația Culturală „Camil Petrescu” lansează un nou podcast: TEATRUL (DE) AZI. Actori, regizori, scenografi, artiști din România și din lume vor fi în dialog cu directorul de imagine și producătorul Zomir Dimovici în aventura căutării adevărurilor personale despre felul în care vedem, citim și percepem teatrul astăzi.

29
/01
/24

Pe 13 februarie, de la orele 18:30, SCENA  GÂNDIRII - Conferințele Operei Naționale București îl va avea ca invitat pe istoricul Adrian Cioroianu, care va susține prelegerea „MAREA TEMERE. Cât de probabil este un nou război global?”, prilej pentru o incursiune în miezul posibilităților și incertitudinilor actuale.

07
/12
/23

TEATRUL SE (ŞI) CITEŞTE, primul sezon al podcastului realizat de Fundaţia Culturală „Camil Petrescu” continuă cu un nou invitat. De această dată, Zomir Dimovici se întoarce în lumea cuvintelor trădate şi îl are ca partener de conversaţie pe Sorin Gherguţ, traducător, poet şi redactor de carte.

04
/12
/23

Bogdan Mihai Simion, artist, culegător de muzică tradițională și lăutar, unul dintre ultimii cântăreți la cobză din România și realizatoarea Radio România Cultural, Maria Balabaș, cunoscută în special pentru conceptul original al emisiunii Dimineața Crossover, vă invită, din 18 decembrie, de la ora 14.00,  la Radio România Cultural, într-o lume cu personajele arhetipale din societatea secolelor trecute, căutând conexiuni cu lumea contemporană.

03
/11
/23

Fundația Culturală „Camil Petrescu” (FCCP) continuă să construiască contexte pentru un dialog profesional bogat în mediul teatral autohtom, lansând, astăzi, 3 noiembrie 2023, un nou proiect – un podcast realizat de Zomir Dimovici.

07
/09
/23

Bunăstarea personală și durabilitatea, alegeri eco-responsabile în bucătărie, parteneriate pentru un oraș sustenabil, practici de sustenabilitate în industriile de beauty și cosmetică, dar și informarea și educarea pentru sănătatea femeilor sunt principalele teme abordate în cadrul sezonului al șaselea al Sustainable Living Podcast (SLP), în parteneriat cu Promenada Mall.

20
/01
/23

Ziarul Metropolis vă recomandă „Hacking Work“, primul podcast din România care vorbește clar, curajos și cinstit despre piața muncii, angajați și organizații, competență și performanță, climat și mentalități, creativitate și eficiență, colaborare și recompensă, oameni și nu resurse, leadership și nu leadershit.

17
/01
/22

Ziarul Metropolis vă recomandă „Pauza de bine“, un podcast despre life design, despre cum să îți creezi o viață care îți vine ca turnată. "Îmi place să spun că Pauza de Bine e locul în care te invit să te întâlnești cu tine, dacă ești pregătit să trăiești o viață mai conștientă, aliniată cu valorile tale" - Cristina Oțel.

23
/07
/21

Ziarul Metropolis vă recomandă „Talk for Youth“, un podcast despre toate aspectele care influențează viața adolescenților și relațiile lor cu ceilalți, printre temele abordate numărându-se stima de sine, imaginea corporală, stresul, depresia, presiunea colegilor, bullying-ul, consumul de alcool, tutun și alte substanțe și tulburările alimentare.