TEATRUL SE (ŞI) CITEŞTE – episodul 7 cu Sorin Gherguț
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-se-si-citeste-episodul-7-cu-sorin-ghergut/

TEATRUL SE (ŞI) CITEŞTE, primul sezon al podcastului realizat de Fundaţia Culturală „Camil Petrescu” continuă cu un nou invitat. De această dată, Zomir Dimovici se întoarce în lumea cuvintelor trădate şi îl are ca partener de conversaţie pe Sorin Gherguţ, traducător, poet şi redactor de carte.

Un articol de Petre Ivan|7 decembrie 2023

Aşadar, puteţi urmări recentul episod, cu numărul 7, pe canalul oficial de YouTube al Fundaţiei Culturale „Camil Petrescu” (@FundatiaCulturalaC.PetrescuTEA):

Sorin Gherguț este absolvent al Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii Bucureşti, secţia română-franceză, şi al Masteratului de Lingvistică Teoretică de la aceeaşi universitate. A publicat volumele de versuri Trei (Editura Vellant, București, 2016), Orice. uverturi și reziduuri (Editura Pandora M –  Grupul editorial Trei, București, 2011) și Time Out (Editura Timpul, Iași, 1998). Este coautor al volumelor colective Tablou de familie (Editura Leka – Brâncuş, București, 1995) – împreună cu Svetlana Cârstean, Mihai Ignat, Cezar Paul-Bădescu, Răzvan Rădulescu și T.O. Bobe, Marfă (Editura Salut, 1996) și Marfă reîncărcată (Editura Brumar, 2011) – ambele alături de Dan Mircea Cipariu, Florin Dumitrescu, Dan Pleșa și B.O. Popescu. Este prezent, de asemenea, în volumele colective De ce pisicile n-au coadă. Antologie de limericks (Editura Art, 2017), Generația de aur (Fractalia, 2020) și Perturbări în desfășurare (Fractalia, 2021). Traduceri ale versurilor sale au apărut în antologii sau reviste în germană, cehă, turcă, suedeză, maghiară.

Cu o afinitate pentru textele din cabinetul de curiozități literare, cum el însuşi le numeşte, a tradus, de-a lungul timpului, versuri şi proză complexe, izbitoare prin modernitatea limbajului şi a stilului, dar şi temelor grele sau tabu explorate. Printre cărțile pe care le-a tradus în română se numără Prânzul dezgolit şi Junky de William S. Burroughs, Poșta şi Despre băutură de Charles Bukowski, Mr. Vertigo de Paul Auster și Tarantula de Bob Dylan.

Numele său se regăseşte şi în colecţia „Dramaturgi de azi” a Fundaţiei Culturale „Camil Petrescu”, Sorin Gherghuţ, fiind traducătorul tetralogiei teatrale Sângele făgăduinţelor de Wajdi Mouawad, recent publicate. Din nou, pus faţă în faţă cu o provocare ce ţine nu doar de forţa unui limbaj artistic unic, dedicat scenei, ci şi de particularităţile limbii franceze québécois, Sorin Gherghuţ reuşeşte să surprindă expresivitatea şi visceralitatea teatrului propus de Wajdi Mouawad.

16
/02
/24

Fundația Culturală „Camil Petrescu” lansează un nou podcast: TEATRUL (DE) AZI. Actori, regizori, scenografi, artiști din România și din lume vor fi în dialog cu directorul de imagine și producătorul Zomir Dimovici în aventura căutării adevărurilor personale despre felul în care vedem, citim și percepem teatrul astăzi.

29
/01
/24

Pe 13 februarie, de la orele 18:30, SCENA  GÂNDIRII - Conferințele Operei Naționale București îl va avea ca invitat pe istoricul Adrian Cioroianu, care va susține prelegerea „MAREA TEMERE. Cât de probabil este un nou război global?”, prilej pentru o incursiune în miezul posibilităților și incertitudinilor actuale.

07
/12
/23

TEATRUL SE (ŞI) CITEŞTE, primul sezon al podcastului realizat de Fundaţia Culturală „Camil Petrescu” continuă cu un nou invitat. De această dată, Zomir Dimovici se întoarce în lumea cuvintelor trădate şi îl are ca partener de conversaţie pe Sorin Gherguţ, traducător, poet şi redactor de carte.

04
/12
/23

Bogdan Mihai Simion, artist, culegător de muzică tradițională și lăutar, unul dintre ultimii cântăreți la cobză din România și realizatoarea Radio România Cultural, Maria Balabaș, cunoscută în special pentru conceptul original al emisiunii Dimineața Crossover, vă invită, din 18 decembrie, de la ora 14.00,  la Radio România Cultural, într-o lume cu personajele arhetipale din societatea secolelor trecute, căutând conexiuni cu lumea contemporană.

03
/11
/23

Fundația Culturală „Camil Petrescu” (FCCP) continuă să construiască contexte pentru un dialog profesional bogat în mediul teatral autohtom, lansând, astăzi, 3 noiembrie 2023, un nou proiect – un podcast realizat de Zomir Dimovici.

07
/09
/23

Bunăstarea personală și durabilitatea, alegeri eco-responsabile în bucătărie, parteneriate pentru un oraș sustenabil, practici de sustenabilitate în industriile de beauty și cosmetică, dar și informarea și educarea pentru sănătatea femeilor sunt principalele teme abordate în cadrul sezonului al șaselea al Sustainable Living Podcast (SLP), în parteneriat cu Promenada Mall.

20
/01
/23

Ziarul Metropolis vă recomandă „Hacking Work“, primul podcast din România care vorbește clar, curajos și cinstit despre piața muncii, angajați și organizații, competență și performanță, climat și mentalități, creativitate și eficiență, colaborare și recompensă, oameni și nu resurse, leadership și nu leadershit.

17
/01
/22

Ziarul Metropolis vă recomandă „Pauza de bine“, un podcast despre life design, despre cum să îți creezi o viață care îți vine ca turnată. "Îmi place să spun că Pauza de Bine e locul în care te invit să te întâlnești cu tine, dacă ești pregătit să trăiești o viață mai conștientă, aliniată cu valorile tale" - Cristina Oțel.

23
/07
/21

Ziarul Metropolis vă recomandă „Talk for Youth“, un podcast despre toate aspectele care influențează viața adolescenților și relațiile lor cu ceilalți, printre temele abordate numărându-se stima de sine, imaginea corporală, stresul, depresia, presiunea colegilor, bullying-ul, consumul de alcool, tutun și alte substanțe și tulburările alimentare.