Poetele din România comunistă, în prim-plan
https://www.ziarulmetropolis.ro/poetele-din-romania-comunista-in-prim-plan/

Luni, 29 martie, la ora 19.00, are loc lansarea online a volumului 2 al antologiei „Un secol de poezie română scrisă de femei (1945-1989), coordonate de Alina Purcaru şi Paula Erizanu, cu fotografii de Lucia Lupu.

Un articol de Liliana Matei|28 martie 2021

Vor participa la dialogul despre acest proiect de recuperare a vocilor poetelor care au debutat în perioada comunistă coordonatoarele antologiei, Alina Purcaru și Paula Erizanu, poeta Anastasia Gavrilovici, activista feministă Laura Sandu și dramaturga Mihaela Michailov.

Discuția va fi transmisă live, pe pagina facebook a Editurii Cartier și pe pagina Librăriilor Cărturești.

Înregistrare disponibilă ulterior și pe canalul Editurii Cartier de pe YouTube.

„Moștenirea lăsată de poetele care au debutat în perioada 1945-1989 în România, Republica Moldova și în diasporă este vastă, un întreg continent de explorat. În volumul de față sunt reluate textele a 42 de poete, printre care se numără nume cunoscute pasionaților de literatură, precum Angela Marinescu, Mariana Marin, Magda Cârneci sau Nora Iuga, poete prezente în manuale și deci cunoscute de publicul larg, ca Ana Blandiana sau Nina Cassian, dar și poete care merită să fie citite mult mai mult, precum Grete Tartler, Constanța Buzea, Gabriela Melinescu sau Marcela Benea, pentru a oferi doar câteva exemple. Sunt, de asemenea, incluse poete uitate, ca formidabila Eta Boeriu, cunoscută mai mult în rolul său de tra-ducătoare decât de poetă, sau promițătoarea Ileana Zubașcu, care, oripilată de propunerea unui critic literar, care i-a cerut servicii sexuale în schimbul promovării ei pe scena literară, a încetat să mai aibă de-a face cu poezia, deși a avut un debut strălucitor.” (Alina Purcaru, Paula Erizanu)

Alina Purcaru (n. 1982) este scriitoare și publicistă. A absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine din cadrul Universităţii București, are un masterat în Teorie literară și Literatură comparată, obținut la aceeași universitate, a lucrat în presa cotidiană și a publicat constant cronici de carte și articole în reviste culturale prestigioase: „Observator cultural”, „Dilema veche”, „Dilemateca”, „Suplimentul de cultură” și „Noua literatură”.

A debutat cu volumul de poeme „rezistență” (Editura Cartea Românească, 2016), urmat de al doilea volum de versuri, „Indigo” (Editura Tracus Arte, 2018), este coautoare a romanului colectiv „Rubik” (Editura Polirom, 2008) și coordonatoare a trei volume colective: „Poveşti cu scriitoare şi copii” (Editura Polirom, 2014) și „10.000 de semne/Otros 10.000 caracteros” (antologie bilingvă de proză românească, în ediție româno-spaniolă, apărută la Editura ICR în 2017) și „Un secol de poezie română scrisă de femei” (împreună cu Paula Erizanu, Editura Cartier, 2019). A scris și două cărţi pentru copii, „Catrina şi marele Domn Somn” și „Un unicorn în muzeul de oase” (ambele cu ilustrații de Mihaela Paraschivu, publicate la Editura Cartier, 2017). Este prezentă cu poeme și eseuri în reviste literare și în mai multe volume colective: „Cum citesc bărbații cărțile femeilor” (volum coordonat de Lia Faur și Șerban Axinte la Editura Polirom, 2017), „Tu, înainte de toate. O antologie a poeziei contemporane de dragoste”, coordonată de Cosmin Perța (Editura Paralela 45, 2018), „Ea. Perspective feministe asupra societăţii româneşti” (volum coordonat de Oana Zamfirache, Editura Curtea Veche Publishing, 2019), „Arta revendicării. Antologie de poezie feministă” (volum coordonat de Medeea Iancu, Fractalia și LitFem, 2020) și „Izolare” (volum coordonat de Alexandra Rusu, Nemira, 2020). Este membră PEN și, în prezent, face parte din redacţia revistei „Observator cultural”.

Paula Erizanu s-a născut în 1992 la Chișinău. A studiat istoria și literatura la New College of the Humanities la Londra, apoi jurnalismul la City University London. A scris despre protestele din 2009 din Republica Moldova în „Aceasta e prima mea revoluție. Furați-mi-o” (Cartier, 2011, ediție trilingvă). Cartea s-a bucurat de o mare atenție mediatică la Chișinău, fiindu-i decernat Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor, precum și Premiul pentru cea mai populară carte a Bibliotecii Naționale „Ion Creangă”, fiind nominalizată și la Premiile Observa-tor cultural, categoria Debut. A fost tradusă în engleză de către autoare, apoi în franceză, cehă și germană, și a primit premiul internațional UNESCO pentru cea mai frumoasă producție de carte a anului 2011 la Târgul de Carte de la Leipzig. A urmat debutul în poezie „Ai grijă de tine” (Charmides, 2016). A participat la festivaluri literare în România, Ucraina, Slovenia și Cehia. Articolele sale i-au apărut în publicații internaționale precum The Guardian, London Review of Books, CNN, Aeon, Dazed ș.a. și în publicații din România și Republica Moldova, precum Libertatea, Observator cultural, Dilema veche, Scena9, Ziarul de Gardă ș.a. În prezent este redactor de cultură al revistei online The Calvert Journal, la Londra, și lucrează la un roman pentru care a primit bursa Central European Initiative.

Evenimentul este organizat de către Editura Cartier în colaborare cu Librăriile Cărturești.

30
/05
/22

UNATC PRESS, editura Universității de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC), participă în perioada 1-5 iunie 2022 pentru prima dată la Salonul Internațional de Carte Bookfest. Prezența UNATC PRESS de-a lungul celor cinci zile la cunoscutul eveniment dedicat cărții și autorilor de la Romexpo este un exercițiu de conectare la lumea publishingului de carte autohton, dar mai ales o excelentă ocazie de a se adresa în mod nemijlocit cititorilor.

27
/05
/22

Marți 12 aprilie 2022, ora 12.12, a avut loc lansarea Antologiei lirice „Orașul. Amintire și uitare” (Editura Neuma) a Filialei București-Poezie a Uniunii Scriitorilor, la Muzeul Național al Literaturii Române din București.

22
/05
/22

„Se estimează că un procent cuprins între 62 și 70% din populația generală se îndoiește într-un moment sau altul din carieră de legitimitatea statutului sau succesului”, afirma psiholoaga cliniciană Pauline Rose Clance în prima parte a anilor `80, când a început să studieze sindromul impostorului.

19
/05
/22

Asociația Bloc Zero a lansat primul număr al revistei de bandă desenată documentară POC!

10
/05
/22

După doi ani (2020 şi 2021), în care Premiile au fost acordate online și transmise în direct pe pagina de Facebook a revistei (cu laureaţii şi membrii juriului intervenind doar în faţa camerelor video), după ce, din motive de pandemie, Premiile au fost amînate din primăvară în toamnă, anul acesta revista noastră va acorda, din nou, Premiile Observator cultural la Teatrul Odeon, marţi, 17 mai, de la ora 19.00.

10
/05
/22

Salonul Internațional de Carte Bookfest, cel mai important salon de carte din România şi singurul eveniment al industriei editoriale care a reuşit să capete o dimensiune internaţională marcantă, revine în peisajul evenimentelor culturale din capitală după trei ani de absență pandemică. Peste 100.000 de vizitatori sunt așteptați la ediția din acest an a Bookfest, în perioada 1-5 iunie, în Pavilionul B2 al Complexului Expozițional Romexpo.