„Poetic Invasion of the Cities” – nouă companii în cadrul Sezonului italian FITS 2021. A fost desemnat câștigătorul PIC Contest!
https://www.ziarulmetropolis.ro/poetic-invasion-of-the-cities-noua-companii-in-cadrul-sezonului-italian-fits-2021-a-fost-desemnat-castigatorul-pic-contest/

„Poetic Invasion of the Cities” (PIC), o platformă europeană pentru artele spectacolului în spaţii neconvenţionale, care îşi propune să ajungă la un public nou din comunităţile implicate, inclusiv la cel aflat în zone defavorizate, a avut o prezenţă notabilă la cea de-a XXVIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu.

Un articol de Liliana Matei|16 septembrie 2021

Trio Trioche și The Black Blues Brothers s-au numărat printre trupele din Italia care au susținut spectacole la Sibiu în cadrul acestui proiect finanțat prin intermediul programului Europa Creativă. Reprezentanții celor două companii, artiștii Franca Pampaloni (Trio Trioche) și Bilal Musa Huka (The Black Blues Brothers), au participat – alături de Dan Bartha-Lazăr, coordonatorul proiectului – la o conferință de presă moderată de criticul de teatru Octavian Saiu.

„Prin intermediul acestui proiect, cunoscut și sub denumirea de PIC Festival, încercăm să ne adresăm nu doar celor care au tangență în mod regulat cu evenimentele culturale, ci ne propunem să ajungem cu spectacolele selectate și în acele zone în care nu se vorbește aproape deloc despre ceea ce înseamnă teatrul și celelalte forme ale artelor spectacolului. Am început prin a descoperi spații de joc neobișnuite, ca de exemplu Piața Habermann, o zonă comercială nou creată în Sibiu, pe care am reușit să o transformăm într-unul din spațiile de joc cele mai căutate și apreciate de publicul festivalului. De asemenea, am ajuns și în orașele mai mici din jurul Sibiului. Chiar și anul acesta am avut un proiect interesant la Săliște. Pentru promovarea proiectului și a creșterii interacțiunii dintre spectatori și artiști, a fost implementat și un sistem de vot prin QR Code, prin care cei prezenți au avut posibilitatea de a-și vota favoriții folosindu-și telefoanele mobile, deci am mers și spre zona de digitalizare. Pe lângă prezentarea de spectacole, proiectul propune și o serie de ateliere pentru tineri, atât pentru cei care s-au integrat deja în sistemul de învățământ universitar specializat, dar și pentru cei interesați să se familiarizeze cu sectorul artelor stradale”, a declarat Dan Bartha-Lazăr.

Companiile participante în cadrul Sezonului italian FITS 2021 și spectacolele prezentate au fost următoarele: Trio Trioche – „Troppe Arie/Arii pe note comice!”, Luca &Tino – Lucchetino Classic/Râsul e magic, Dolly Bomba – Fuori Porta/În fața ușii, Creme & Brulè – Fire, Dance and Romance/Focul iubirii, The Black Blues Brothers – They are black in black/Acrobații la superlativ, Cardinali – Dama & Sky Piano/Vise pe portativ & Pianul plutitor, eVenti Verticali –  Wanted/Suspendați… în anii ’80!, Kate and Pasi  – Rafla/Pizzeria, Torpeza Ritmika – The Sand Rose/Un cerc cu talent.

Compania desemnată câștigătoare a PIC Contest de către spectatori a fost The Black Blues Brothers, aceasta urmând a fi invitată anul viitor la Festivalul Internațional „La Strada” din Bremen (Germania), în baza înțelegerii inițiale dintre partenerii proiectului.

Despre PIC

„Poetic Invasion of the Cities” numără peste 90 de activități artistice, de comunicare, diseminare și suport, care au implicat aproape 110.000 de oameni, cu cel puțin 100.000 de spectatori din trei țări și 10.000 de artiști și profesioniști din cel puțin 15 țări europene, într-un interval de trei ani.

Proiectul implică profesioniști și artiști din domenii diverse, care pot transforma mijloace culte de expresie artistică într-o experiență plăcută și ușor accesibilă pentru oricine. Muzica clasică, baletul și anumite forme de teatru sunt reinterpretate și prezentate spectatorilor din toate mediile sociale într-o manieră nouă. Evenimentele se desfășoară în afara sălilor de spectacol consacrate, artele spectacolului ajungând astfel în spații unde nu au fost prezente niciodată.

Liderul de proiect este Comune di Montegranaro (Italia) – organizator al Veregra Street Internațional Festival, iar partenerii sunt: Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu – organizator al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, Neue Gruppe Kulturarbeit (Germania) – organizator al festivalului LA STRADA. International Street Performance Festival din Bremen și Open Street aisbl (Belgia) – rețea europeană dedicată teatrului de stradă.

Proiectul, în cadrul căruia au avut loc deja trei ediții ale PIC Festival la Sibiu, a consolidat cooperările între cele trei festivaluri partenere, propunându-și să creeze noi grupuri de artiști și oportunități de muncă, să aducă noi posibilități de colaborare între organizațiile implicate sau între artiștii cooptați în proiect și organizațiile partenere, în cadrul altor inițiative pe care acestea le organizează, asigurând astfel un cadru propice pentru creșterea și dezvoltarea continuă a teatrului de stradă ca formă artistică recunoscută.

Un alt beneficiu major al proiectului este acela că artiști sau grupuri de artiști români au avut ocazia de a-și promova creațiile la festivalurile PIC din Montegranaro (2018) și din Bremen (2019) sau de a-și demonstra abilitățile profesionale în cadrul unor ateliere de lucru interdisciplinare, dedicate creativității, improvizației sau muzicii rromani. Proiectul a fost demarat în toamna anului 2017 și se va încheia în luna noiembrie 2021, fiind prelungit cu un an din cauza pandemiei de Covid-19.

Foto: The Black Brothers (foto: Dragoș Dumitru)

29
/09
/22

Între 30 septembrie și 2 octombrie, în cadrul Nopții Albe a Galeriilor, va putea fi vizitată în sala Auditorium (nivel -1) a MARe/Muzeul de Artă Recentă (B-dul Primăverii nr. 15, București) LIVE, instalația de artă video realizată de artistul vizual Alex Manea (n. 1988), care combină cele două mari pasiuni ale acestuia: arta vizuala și filmele.

29
/09
/22

Muzeul-Atelier Școala de la Piscu, un proiect care valorifică inteligent patrimoniul local, inițiat de Virgil Scripcariu (sculptor) și Adriana Scripcariu (istoric de artă), se află printre câștigătorii premiilor European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2022, cele mai de seamă distincții pentru profesioniștii patrimoniului cultural european, în cadrul secțiunii „Educație, Formare și Meșteșug”.

23
/09
/22

Pe 25 septembrie și pe 1 și 2 octombrie, de la ora 19:00, NO RA – Femininul norilor revine la Muzeul Național al Literaturii Române (str. Nicolae Crețulescu nr. 8). Spectacolul, o instalație performativă inspirată din romanul cu puternice accente biografice ”Hipodrom” de Nora Iuga, prezintă în fața spectatorilor viața încercată, dar plină de lumină a uneia dintre cele mai iubite și apreciate autoare contemporane române: Nora Iuga.

23
/09
/22

The Future Lab este un proiect lansat de rețeaua Centrelor Cehe cu ocazia președinției Cehiei a UE în a doua jumătate a anului 2022. La București, programul va consta în 4 evenimente care abordează sustenabilitatea din diferite perspective - știință și greenwashing, design și inovare, comunități, infrastructură urbană și alimentație.

22
/09
/22

Romanian Jewelry Week 3.0 sărbătorește bijuteria contemporană între 5 și 9 octombrie cu expoziții, conferințe, workshop-uri de bijuterie și târguri și peste 190 de designeri români și internaționali care vor expune mii de creații de bijuterie. Ca în fiecare an, Romanian Jewelry Week oferă posibilitatea pasionaților de bijuterie să cumpere piesele preferate în cadrul Târgului de bijuterie ROJW 3.0 între 8 și 9 octombrie la Biblioteca Națională.

21
/09
/22

În perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022, Institutul Cultural Român de la Paris organizează expoziția „INTROSPECȚII/INTROSPECTIONS” a artiștilor români Suzana Fântânariu (pictură, grafică, instalații), Anca Szönyi Thomas (fotografie, mixed media) și Dorin Crețu (pictură, fotografie digitală). Curatori sunt Ludwig Otte și Anca Szönyi Thomas.

21
/09
/22

Pentru trei zile, 23-25 septembrie 2022, Asociația CRIES a pregătit un spațiu pentru o varietate de experiențe în ritm „la pas" și un program ce oferă multiple perspective despre legăturile dintre hrană, cultură și consum durabil, dorind să inspire comunitatea locală și să se lase inspirați de toate experiențele și acțiunile care ne permit să încetinim ritmul de consumare a resurselor noastre și ale planetei.

20
/09
/22

Goethe-Institut București este în căutare de minți creative pentru dezvoltarea unor jocuri video autentice, relevante din punct de vedere social. În acest scop, organizează un game jam inedit de 48 de ore hibrid, între 7 și 9 octombrie 2022. Dezvoltarea jocului se va desfăşura online iar cei din Bucureşti pot participa la evenimentul de deschidere la sediul Goethe-Institut.