Poetul Luis Rosales, o voce importantă a Generației ’36, celebrat la sediul Institutului Cervantes din Madrid
https://www.ziarulmetropolis.ro/poetul-luis-rosales-o-voce-importanta-a-generatiei-36-celebrat-la-sediul-institutului-cervantes-din-madrid/

Luni, 5 aprilie 2021, la sediul central al Instituto Cervantes din Madrid, va fi omagiat unul dintre poeţii spanioli de seamă, Luis Rosales, al cărui nume este legat şi de filiala de la Bucureşti a cunoscutei instituţii din capitala Spaniei, biblioteca purtând numele acestuia.

Un articol de Petre Ivan|1 aprilie 2021

Evenimentul omagial, desfășurat în prezența directorului general al Instituto Cervantes Madrid, Luis García Montero, și al Institutului Cervantes din București, Jorge Jiménez-Zumalacárregui, va cuprinde două evenimente speciale și va fi transmis online, în streaming pe canalele Instituto Cervantes.

Primul dintre acestea, care va avea loc la ora 11 la Madrid (ora 12 la București), îl reprezintă depunerea unor importante documente ce aparțin scriitorului Luis Rosales într-una dintre cele peste 1.800 de cutii de valori din Caja de las Letras – seiful destinat să prețuiască și să protejeze pentru timp îndelungat mici părți din legatele artistice ale unor mari nume ale culturii de limbă spaniolă și din limbile co-oficiale ale Spaniei (catalana, galiciana și basca). Legatul In Memoriam Luis Rosales va fi depozitat chiar de fiul poetului, Luis Rosales Fouz, care va oferi edițiile princeps ale volumelor Abril, Retablo de Navidad, La Casa encendida, precum și o ediție a Operelor Complete.

Cea de-a doua parte a omagiului va avea loc seara, la ora 19.00 (20.00 ora Bucureștiului), fiind vorba despre masa rotundă prilejuită de publicarea cărții Desde que tus pasos me abren el camino. Un paseo por el Madrid de Luis Rosalesun volum care reconstituie o plimbare imaginară prin locurile cele mai apropiate de sufletul scriitorului, la Madrid sau la Cercedilla, locul din proximitatea capitalei spaniole unde acesta obișnuia să se retragă. Autorii cărții, Luis Rosales Fouz și Cova Sánchez-Talón, ce relatează în volum momente și întâmplări din viața poetului necunoscute încă de publicul cititor, vor fi prezenți la eveniment.

Masa rotundă va continua cu lectura unor poeme din opera scriitorului omagiat, în limba spaniolă, de jurnalistul Antonio Lucas și poeta Rocío Acebal, iar în limba română, de poetul și traducătorul Dinu Flamând.

#Luis Rosales, o voce importantă a Generației ‘36, laureat al prestigiosului Premiu Cervantes în 1982 

Luis Rosales (Granada, 1910 – Madrid, 1992) a fost poet și eseist, reprezentant al Generației literare spaniole de la 1936, o generație profund marcată de Războiul Civil spaniol și de urmările acestuia. Rosales a fost membru a Academiei Regale Spaniole și al Hispanic Society of America, director al prestigioasei reviste Cuadernos Hispanoamericanos, membru al Consiliului Privat al Contelui de Barcelona. În 1982 i-a fost decernat Premiul Miguel de Cervantes pentru întreaga operă. Printre cele mai importante volume ale sale sunt: Abril (1935), El contenido del corazón (1941), La casa encendida (1949) și Rimas (1951).

Omagiul dedicat lui Luis Rosales face parte din seria de evenimente dedicate împlinirii a 30 de ani de la înființarea Instituto Cervantes, o serie amplă de manifestări ce se vor desfășura pe parcursul întregului an și care a debutat pe 24 martie, cu vizita la Caja de las Letras a Prințesei Leonor a Spaniei.  

*

Biblioteca Luis Rosales din cadrul Institutului Cervantes din București s-a deschis publicului în ianuarie 1995, iar în iunie 2005 a primit numele poetului și eseistului Luis Rosales, reprezentând în România un punct de referință fundamental pentru toți cei ce doresc să aibă acces la orice informație, pe orice suport (cărți, reviste, resurse audiovizuale etc.) despre Spania și America Latină. Rafturile Bibliotecii numără în prezent peste 30.000 de volume, limba predominantă fiind spaniola, alături de limbile cooficiale și de traducerile în limba română și de autori români, în limba spaniolă. Biblioteca are și o secțiune, aflată foarte la început, de opere în calo / romani, precum și secțiuni specializate legate de culturile sefardă și al-andalus. Fondul bibliografic este automatizat, oferind acces și la o impresionantă bibliotecă electronică.

28
/05
/18

Constelația celor șapte stele a dat, din Antichitate până în Renaștere, numele mai multor grupări literare. În Franța secolului al XVI-lea, tot atâția poeți, șapte, s-au strâns în jurul lui Ronsard, „acest poet prea falnic din culmea-i prăvălit”, cum îl numește Boileau.

25
/05
/18

Joi, 31 mai 2018, ora 19:00, la Apollo 111 Teatrul, are loc ceremonia de decernare a Premiului IOCAN pentru proză scurtă, ediția I. Evenimentul se desfășoară în prezența nominalizaților, autorilor Iocan (scriitori, fotografi, traducători) și a membrilor juriului, precum și a cititorilor de proză scurtă, se deschide și se închide cu un concert Adam's Nest.

24
/05
/18

Mihail Vakulovski este un extraordinar scriitor, traducător din limba rusă și, nu în ultimul rând, unul dintre cei mai iubiți librari din România. Are un doctorat în literatură. Originar din Basarabia, Mihail Vakulovski este stabilit la Brașov. Alegerile sale pentru lecturile lunii: Harms, Sorokin, Prilepin.

23
/05
/18

Scriitorul Mircea Cărtărescu numeşte moartea autorului american Philip Roth „încă una dintre catastrofele prin care trece literatura azi” şi spune că nu numai cărţile contează, ci şi prezenţa fizică a scriitorilor. Philip Roth, premiat de patru ori cu Man Booker International Prize și o dată cu Pulitzer, a murit marţi, la vârsta de 85 de ani.

23
/05
/18

Philip Roth, laureat al premiului Pulitzer în anul 1998 şi câştigător a numeroase premii literare, s-a stins din viață, marţi noapte, la vârsta de 85 de ani. Autor a peste 31 de romane, Roth a fost printre marii scriitori care nu au primit niciodată un premiu Nobel pentru literatură.

20
/05
/18

Luni, 21 mai, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la ora 19.00, va avea loc lansarea romanului „Șarpele din Essex”, de Sarah Perry, apărut în colecția Babel, a Editurii Nemira, un roman despre pasiune, prietenie și forța hipnotică a ideilor, bestseller și câștigător a numeroase premii, printre care cartea anului la Waterstones în 2016 și cartea anului la British Book Awards în 2017.

20
/05
/18

Scriitorul libanez Elias Khoury, unul dintre cei mai importanți autori contemporani de limbă arabă, se va afla la București în perioada 30 mai-2 iunie 2018, cu prilejul lansării romanului „Copiii ghetoului. Numele meu este Adam”, apărut de curând în colecția „Biblioteca Polirom”.

18
/05
/18

Cartea „Ion Vinea, un scriitor între lumi și istorii”, de Sanda Cordoș, a fost publicată la Editura Școala Ardeleană, în Cluj-Napoca, în anul 2017.

18
/05
/18

Teatrul Metropolis si Asociația Italienilor din România – RO.AS.IT. vă invită astăzi, 18 mai, de la ora 18.45, la lansarea cărții „Măria Sa Actorul. Exerciții de admirație” de Eugen Comarnescu, ediție alcătuită de Gabriela Tarabega Comarnescu. Evenimentul va avea loc în Sala „Olga Tudorache” a Teatrului Metropolis, din str. Mihai Eminescu nr. 89, București.

16
/05
/18

INTERVIU Corina Oproae este din Ardeal, dar locuiește de douăzeci de ani în Barcelona. Scrie poezie în limba spaniolă. Și va fi pe scena Festivalului Internațional de Poezie de la București. Joi, 17 mai, de la orele 18.00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, pe Calea Victoriei, la numărul 88.

15
/05
/18

Pasionații de literatură sunt așteptați în această seară, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas, unde António Lobo Antunes, cel mai important scriitor portughez contemporan, își va lansa romanul “Pe râurile ce duc...”, recent apărut în traducerea lui Dinu Flămând în colectia „Raftul Denisei“, coordonată de Denisa Comănescu.

15
/05
/18

Moto: „Nu se termină niciodată, fiule, nu se mai termină…”

10
/05
/18

Volumul „GIGI CĂCIULEANU – Omul Dans”, de Ludmila Patlanjoglu, lansat zilele trecute, este o carte-album în trei versiuni - română, franceză, engleză, o călătorie în viaţa unui creator cu un bookpress impresionant.