Portretul regelui Ferdinand I, la centenarul încoronării primului suveran al României întregite
https://www.ziarulmetropolis.ro/portretul-regelui-ferdinand-i-la-centenarul-incoronarii-primului-suveran-al-romaniei-intregite/

La puţină vreme după moartea regelui Ferdinand I (1914–1927), avocatul George N. Budişteanu a adunat şi a publicat 51 de texte memorialistice scrise de personalităţi ale vremii, care oferă o imagine de ansamblu asupra monarhului şi epocii sale.

Un articol de Liliana Matei|14 noiembrie 2022

Cu ocazia centenarului încoronării primului suveran al României Întregite, Editura Corint propune cititorilor o ediție adăugită și adnotată de istoricul Sorin Cristescu în volumul „Regele Ferdinand cel Loial. Din amintirile contemporanilor săi”.

Vineri, 18 noiembrie 2022, de la ora 19.00, ne întâlnim la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, București, cu istoricii Petre Otu, Ion Giurcă, Sorin Cristescu și Florin-Răzvan Mihai pentru a discuta despre un moment important și o personalitate marcantă din istoria țării.

Discuția va fi moderată de Ion M. Ioniță, redactor-șef Historia.

„Ferdinand se simțea în largul său printre cei umili din astă lume. Îi iubea pe țărani și știa să le câștige încrederea. Îi plăcea să rătăcească ore în șir de-a lungul satelor, să pătrundă în colibele cele mai umile și să se împrietenească cu copii, cu femei și cu câini. Se pricepea bine la agricultură și știa să vorbească cu competență cu țăranii despre ogoarele lor, despre recolte, turme și grijile lor domestice. L-au denumit chiar regele țăranilor datorită simpatiei evidente pe care le-a arătat-o mereu și, de asemenea, pentru că în timpul războiului le-a promis printr-o proclamație rostită pe front că li se va împărți pământul când se vor întoarce la casele lor […]”, scria Regina Maria.

07
/05
/13

CRONICĂ DE CARTE Apărut la Editura All, în colecţia Strada Ficţiunii, romanul „Factorul groazei“, de Robert Harris, are la bază o întâmplare reală – prăbuşirea Bursei din New York în 6 mai 2010, în contextul crizei datoriilor suverane din Grecia

26
/04
/13

Miercuri, 24 aprilie, a avut loc o nouă seară japoneză la Librăria Humanitas de la Cişmigiu. Evenimentul a fost dedicat scriitorului Yasushi Inoue şi lansării nuvelei „Puşca de vânătoare“ în colecţia „Raftul Denisei“, coordonată de Denisa Comănescu la Editura Humanitas Fiction.

26
/04
/13

Gala Bun de Tipar şi-a desemnat câştigătorii în cadrul celei de-a doua ediţii, joi, 25 aprilie, în Aula Bibliotecii Naţionale din Bucureşti. Filip Florian, Ion Ianoşi şi Lucian Boia s-au numărat printre cei premiaţi

24
/04
/13

CRONICĂ DE CARTE „Puşca de vânătoare“, de Yasushi Inoue, este o nuvelă diafană, de o sensibilitate translucidă, prin care discernem cele mai diverse nuanţe ale iubirii. Stilul suav, îngreunat cu o tristeţe aproape ireală, aminteşte de profunzimea psihologică a nuvelelor lui Stefan Zweig.