Modele pentru tineri: poveşti de viaţă care ne inspiră
https://www.ziarulmetropolis.ro/povesti-de-viata-care-ne-inspira/

Aflat la cea-a de-a IV-a ediţie, Evenimentul „Modele pentru tineri“ a reunit în Aula Magna a Universităţii Româno-Americane idei inspiraţionale din două domenii opuse: artă şi sport, avându-i ca invitaţi pe Mihai Leu, Vişinel Costel Bălan, Andreea Răducanu şi George Ivaşcu

Un articol de Judy Florescu|15 martie 2013

Aflat la cea-a de-a IV-a ediţie, evenimentul „Modele pentru tineri“ a reunit în Aula Magna a Universităţii Româno-Americane idei inspiraţionale din două domenii opuse: artă şi sport, avându-i ca invitaţi pe Mihai Leu, Vişinel Costel Bălan, Andreea Răducanu şi George Ivaşcu.

Probabil cel mai emoţionat dintre vorbitori, Mihai Leu a împărtăşit motivaţia sa în cele două cariere de box şi de raliuri, dar şi motivul renunţării la acestea: dragostea pentru familie.

Mihai Leu: „În orice faci, pentru a reuşi trebuie foarte multă muncă. Orice competiţie sportivă se aseamănă cu viaţa în esenţa ei. Orice greşeală se plăteşte, adversarul nu te iartă niciodată, caută să profite de orice greşeală de-a ta. Nu trebuie să te laşi niciodată. Întotdeauna, dacă ai ambiţie şi perseverezi, chiar dacă nu reuşeşti de prima dată, până la urmă vei ajunge unde ţi-ai dorit.“

George Ivaşcu: „Vreau să vă spun un lucru: încercaţi!“

Actorul George Ivaşcu, directorul Teatrului Metropolis, a spus că primii cu care trebuie să începem să lucrăm suntem noi înşine, că propria percepţie asupra noastră influenţează percepţia celorlaţi despre noi şi că arta actorului înseamnă arta de a emoţiona, iar la final a împărtăşit ultimele vorbe ale bunicii sale de pe patul de moarte: „să nu uitaţi să mâncaţi!“

George Ivaşcu: „Tehnologia continuu te însingurează. Eu recomand tuturor actoria, nu pentru a deveni actor, ci pentru a deveni un bun comunicator. Nicolae Steinhardt spunea că există trei tipuri de comunicare: comunicaţia, comunicarea şi cuminecarea, adică a împărţi, a împărtăşi cu cineva, ce are la bază primul sentiment de care omul nu se desparte: iubirea.

Cel mai greu pe scenă este să spui te iubesc. Vreau să vă spun un lucru: încercaţi! Citez din Hamlet: „a fi sau a nu fi?”. Încearcă în ceea te priveşte să fii. Şi merită să nu-ţi omori emoţiile , vorba lui Tolstoi, să devii un cadavru viu. Merită să-ţi depăşeşti fricile ca să nu trăieşti într-un continuu absurd. Absurdul nu este abstract, nu este de neînţeles. Absurdul e paradoxul şi viaţa e paradoxală.

George Ivaşcu
directorul Teatrului Metropolis 

Copilul Andreea Răducanu a povestit cu sclipiri de inocenţă momentele grele petrecute în urmă cu 14 ani la Jocurile Olimpice în care a fost nevoită să renunţe la medalia de aur, dar că a învăţat absolut din tot ce i s-a întâmplat să nu renunţe la ceea ce o pasiona.

Andreea Răducanu: „Am avut un start reuşit datorită familiei, care este şi astăzi echilibrul meu. Motivaţia pe care o găseam care să mă facă să mă întorc zi de zi în sala de sport era pasiunea pentru gimnastică. Aşa cum eu am obţinut performanţă în sport, fiecare dintre voi puteţi obţine performanţă în orice domeniu. Cred că şi comunicarea este extrem de importantă pe lângă iubirea pe care o avem pentru cei dragi şi aşa cum spun cei înţelepţi înveţi ceva din lucrurile pe care le primeşti.“

Tânărul actor şi iniţiator de proiecte umanitare, Vişinel Costel Bălan, a mărturisit că pe drumul spre universitate i-a luat foc maşina, apoi extrem de destins şi de pozitiv a vorbit despre lecţiile sale de viaţă, despre ce l-a determinat să înfiinţeze Asociaţia „Împreună Desenăm Viitorul“ şi despre motivul pentru care a refuzat să înfiinţeze un centru de copiii la Bruxelles, continuând să lupte pentru realizarea acestui vis în România.

Vişinel Costel Bălan: „E foarte greu să stai să priveşti, cel mai frumos e să trăieşti. Am fost şi rămân unul dintre cei mai norocoşi copii ai sistemului, dat fiind că şapte din o mie de copiii instituţionalizaţi merg mai departe. Mie dacă mi se întâmplă un lucru rău, mi se pare genial. Ceea ce-mi doresc cel mai mult pe lumea aceasta este să dau tot ce am mai bun din mine pentru ca şi cei din jurul meu să beneficieze de acea dragoste pe care trebuie s-o oferim fiecare dintre noi. Cheia succesului în această lume este iubirea. Nu putem facem nimic dacă nu iubim, iar eu am reuşit fiindcă eu iubesc absolut tot ceea ce fac.”

Credit foto: Silviu Pal

05
/01
/15

Cărţi ale unor autori consacraţi, precum Mircea Cărtărescu, Lucian Boia şi Vladimir Tismăneanu, volumul "Scrisori pentru Vera", de Vladimir Nabokov, şi o serie de romane politice - la 25 de ani de la abolirea sistemului comunist - se numără printre noutăţile editoriale pregătite pentru anul 2015.

29
/12
/14

Cel mai mare poet al Rusiei a avut parte de glorie, a trăit drama exilului şi, ca toate personajele pe care le-a creat, a avut o viaţă fascinantă, Aleksandr Sergheevici Puskin s-a născut în iunie 1799 şi a murit în în februarie 1837, în urma unui duel. Se spune despre el că s-a iubit cu 113 femei.

26
/12
/14

Scriitori, critici literari şi reprezentanţi ai editurilor româneşti recomandă pasionaţilor de literatură să citească în vacanţa de Crăciun titluri ale unor scriitori laureaţi ai premiului Nobel, volume de poezii, dar şi cărţi pentru copii, acestea fiind doar o parte dintre "ofertele" de sărbători.

23
/12
/14

Captivi (Polirom, ed. a II-a, 2011), de Norman Manea, „un roman uimitor despre România postbelică, despre limbă, identitate şi pierdere”, a fost publicat în această lună de prestigioasa editură americană New Directions.

17
/12
/14

Librăria Eminescu a găzduit lansarea volumului „O viață și toate începuturile”, al tinerei scriitoare Alexandra Neacșu, vineri, 12 decembrie. Cartea a fost publicată de Compania Passe-Partout Dan Puric și are o prefaţă semnată de Dan Puric.

17
/12
/14

Columbia va emite în curând bancnote cu efigia scriitorului Gabriel Garcia Marquez - laureatul premiului Nobel pe anul 1982, decedat pe 17 aprilie -, în urma adoptării unei legi care a fost votată luni în Parlamentul acestei ţări.

11
/12
/14

Amza Pellea pleca după țigări și, uneori, se întorcea după trei zile. Gheorghe Dinică l-a luat de guler pe comandantul de la Otopeni. Vladimir Găitan ar fi putut juca într-un film de Michelangelo Antonioni... Câteodată, poveștile din culise sunt mai palpitante decât cele de pe scenă.