Poveștile lui Dedes – teancul de… Jules Verne. Sau cum m-am apucat de citit
https://www.ziarulmetropolis.ro/povestile-lui-dedes-teancul-de-jules-verne-sau-cum-m-am-apucat-de-citit/

Pentru orice viitor bărbat drumul spre marea literatură trece prin gara Jules Verne. Există şi excepţii, dar cunoscutul scriitor francez este cel mai eficient cârlig cu care adolescenţii sunt prinşi în undiţa literaturii. Dacă la 15 ani nu vibrezi la aventură şi eroism, atunci sunt şanse mari să nu o faci niciodată şi poţi să ai o carieră strălucită în … era să spun contabilitate, dar cum sunt amator de hrană caldă o să ma abţin.

Un articol de Dan Nicolaie (Dedes)|8 februarie 2018

În urmă cu aproape două secole, undeva în Franța, se năștea una dintre cele mai iscoditoare și vizionare minți pe care le-a dat omenirea, un prieten al popoarelor oropsite, ilustru împletitor al fibrelor de aventură, știință și anticipație. Pe căi ocolite, dar eficiente, ne-am intersectat două sute și ceva de ani  mai târziu.

Amator de mișcare, nu înțelegeam cum un om întreg la minte poate să stea ore în șir pe un scaun sau fotoliu plimbându-și privirea pe șiruri nesfârșite de furnici strivite cu tâlc între foi de hârtie.

Priveam la șirul de cărți cu cotoare albe brăzdate de dungi aurii din biblioteca tatălui meu, exact cum se uită un pui de găină la uliul care îi dă târcoale. Insistența tatălui îmi lăsa de înțeles că nu am cum să scap până nu îi fac hatârul să citesc măcar una dintre acele cărți.

Speriat de perspectiva unor lungi ore de lectură, căutam și găseam tot felul de scuze pentru a amâna întâlnirea cu Jules Verne. În final am primit o ofertă de nerefuzat, care viza exact latura mea sensibilă. Dacă citeam una dintre cărți urma să primesc un balon de fotbal de 35 de lei, iar un al doilea volum parcurs mă făcea proprietarul unei mingi din piele de 250 de lei. Ce băiat din anii 80 putea să reziste unei astfel de oferte?

Şovăielnic, am pescuit din bibliotecă ”Minunatul Orinocco”.

Când e să ai noroc în viață, planetele se aliniază cuminți în spatele tău. Așa am pățit și eu în acea vară. Între două sălcii, pe malul Argeșului, cu undița din lemn de bambus alături, aventurile de pe fluviul Orinocco mă purtau pe ape necunoscute până atunci, marile oceane ale literaturii universale.

La finalul cărţii a venit și “mingea de 35” și o declarație trufaș-șmecherească din partea mea, dar altoită în crengile sufletului. Am renunțat la mingea din piele susținând că pe următoarele cărți ale lui Jules Verne am să le citesc gratis, doar pentru plăcerea lecturii.

E adevărat, fusesem agățat în cârlig, dar în același timp eram sigur că gestul meu va fi apreciat așa cum trebuie. Așa se face că nici nu pusesem bine mâna pe ”Căpitan la cincisprezece ani” că răsplata, mirosind puternic a piele de porc, mă aștepta lângă teneșii munciți în exces de cele două picioare neobosite.

După acest episod nimeni nu mi-a mai cerut să citesc, din contră, au existat câteva momente, în preajma unor examene importante, în care seniorul  mi-a lăsat să înțeleg că este dispus să mă răsplătească dacă las literatura și mă concentrez puțin și pe matematică și fizică.

*

Dacă prin ogradă aveți un băiețel, fiu sau nepot, și vreți să-i faceți un cadou pe care să-l aibă toată viața, încercați să-i puneți în mână un volum de Jules Verne, după aceea va ști și singur ce are de făcut!

Foto: Jules Verne – wikipedia, facebook

18
/04
/22

Cea mai recentă carte a scriitoarei Elena Ferrante, Invențiile ocazionale, a fost publicată recent în traducere la Editura Pandora M, în cadrul colecției Anansi. World Fiction. Este vorba despre un volum de eseuri care le oferă cititorilor o perspectivă asupra lumii interioare a autoarei și a identității sale de scriitoare, texte însoțite de o serie de ilustrații ingenioase semnate de Andrea Ucini – un tur de forță vizuală.

18
/04
/22

Cele mai bune materiale jurnalistice ale anului vor fi premiate în cadrul galei #Superscrieri11 care va avea loc pe 16 mai 2022. Superscrieri este o inițiativă independentă a Fundației Friends For Friends (FFFF.ro ), realizată împreună cu oameni și companii care vor să susțină responsabilitatea în documentarea și transmiterea realității.

18
/04
/22

București, 15 aprilie 2022 – Editura Corint vă invită la dezbaterea pe marginea cărții Capcana lui Tucidide. Mai pot evita Statele Unite și China războiul? de Graham Allison, volum de referință în domeniul relațiilor internaționale, publicat în imprintul Corint Istorie. Evenimentul are loc luni, 18 aprilie, ora 19.00, la librăria Humanitas Cișmigiu.

17
/04
/22

După succesul internațional al romanelor „Tatuatorul de la Auschwitz”, vândut în peste 7 milioane de exemplare, și „Călătoria Cilkăi”, Heather Morris a primit invitația să meargă în Israel pentru a descoperi istoria a trei surori, supraviețuitoare ale lagărului Auschwitz-Birkenau.

13
/04
/22

Nominalizat la prestigiosul Man Booker Prize, „Lumea în flăcări” de  Siri Hustvedt, recent apărut la Editura Polirom, este un roman magistral pe tema percepţiei, prejudecăţilor, dorinţei şi luptei unei femei pentru afirmarea în conştiinţa publică.

11
/04
/22

Editura Polirom anunță apariția unui titlu-eveniment în cadrul prestigioasei sale colecții de traduceri din literatura universală, „Biblioteca Polirom”: „Poemele posibile. Antologie (1966-1975)” de José Saramago, traducere din limba portugheză și note de Simina Popa, volum publicat cu prilejul centenarului nașterii marelui scriitor portughez, laureat al Premiului Nobel pentru literatură (1998).

07
/04
/22

Joi, 7 aprilie, ora 19.30 Editura Humanitas Fiction vă așteaptă în Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) pentru lansarea romanului Ultimii cai din stepă de Maja Lunde recent apărut în traducerea Ivonei Berceanu în colecția „Raftul Denisei“, coordonată de Denisa Comănescu, un nou roman care face parte, alături de bestsellerurile internaționale Istoria albinelor și Istoria apelor, din tetralogia schimbărilor climatice.

06
/04
/22

Odată cu începerea războiului, oamenii și companiile s-au unit pentru a face bine. Donațiile au fost făcute atât în mod direct, cât și prin SMS, în social media ori pe site-urile asociațiilor. Însă există un loc unde, de peste 8 ani, cei care vor să facă fapte bune se întâlnesc cu cei care au nevoie de ajutor.

30
/03
/22

La editura Humanitas Fiction va apărea în curând romanul „Așteptări” de Anna Hope. Aceasta este cea de-a doua carte a autoarei publicată în România, după bestsellerul „Sala de bal”.