Povestiri din Miserupia, debutul dramaturgic al Lorenei Lupu
https://www.ziarulmetropolis.ro/povestiri-din-miserupia-debutul-dramaturgic-al-lorenei-lupu/

Luni, 30 septembrie, la ora 19.00, Teatrul Luni de la Green Hours şi actriţa-scriitoare Lorena Lupu vă invită la un spectacol aparte, un mix de comedie şi teatru social: Povestiri din Miserupia, producţie a Teatrului Tabu.

Un articol de Andrada Văsii|27 septembrie 2013

Luni, 30 septembrie, la ora 19.00, Teatrul Luni de la Green Hours şi actriţa-scriitoare Lorena Lupu vă invită la un spectacol aparte, un mix de comedie şi  teatru social: Povestiri din Miserupia, producţie a Teatrului Tabu.  

Inspirată de un reportaj pe care l-a făcut pentru o publicaţie glossy, cu câteva victime ale traficului de carne vie, Lorena a decis că subiectul merita mai multă atenţie decât cele câteva pagini de gazetă. A prelucrat dramaturgic informaţia, apoi a asumat-o actoriceşte.

A surprins lucid dramatism şi comedie involuntară, teamă şi vitejie de conjunctură, în dozajul perfect pentru a vă ţine cu sufletele la gură timp de o oră cu Povestiri din Miserupia şi, în funcţie de disponibilitatea de reacţie a publicului, zece – douăzeci de minute.

Povestiri din Miserupia cu un personaj de 13 ani

După o reprezentaţie a spectacolului Povestiri din Miserupia, scriitoarea Cristina Nemerovschi nota: „O poveste cum sunt multe: cea a unei fetițe de 13 ani, a cărei mamă este plecată la muncă în străinătate și al cărei tată este alcoolic.

Autoarea spectacolului spune că a fost inspirată de un reportaj, iar lucrul ăsta se simte – povestea e vie; e ruptă, cu carne și sânge, din realitate, e credibilă, atât de firească încât te atinge, oricât de insensibil ai fi.

Jocul Lorenei este atât de firesc, de lipsit de emfază, încât te țintuiește de scaun și stai acolo, trecând alături de personaj prin toate variațiile lui de stare: inocență, fericire, depresie, disperare, speranță, teroare, resemnare.”

Povestiri din Miserupia

Lorena Lupu joacă în Povestiri din Miserupia

„Din punctul meu de vedere, Miserupia e one-person-show-ul perfect. Eu am centrat, eu am dat cu capul. Am scris şi mi-am asumat interpretativ ce am scris. De aceea, organizez de fiecare dată sesiune de Q & A după spectacol. Pentru că unicul meu ochi exterior, în acest show, sunteţi voi”, spune Lorena Lupu.

Lorena Lupu, regizorul spectacolului Povestiri din Miserupia, a debutat în 2006 cu romanul „Rondo capriccioso”,  . A publicat „Bătăuşul de câmpi”, în 2007, experimentul literar – fotografic Hyde Park, în 2009, în colaborare cu fotograful Dinu Lazăr, a contribuit cu texte pentru spectacolul „Requiem: Nu ştii nimic despre mine“ al coregrafului Răzvan Mazilu, în 2011 şi a cunoscut un remarcabil succes comercial în 2012 cu romanul erotic „Dona Juana“, prefațat de Cristian Mungiu şi cu turneul literar aferent, „Dona Juana şi prietenii”.

În 2008, a fost premiată alături de Dorin Ionescu la Gala Tânărului Actor, pentru spectacolul „Apa de Havel”, de Matei Vişniec, iar în 2011 şi-a adjudecat Premiul pentru Experiment la Gala Superscrieri, organizată de Fundaţia Friends for Friends.

Dacă v-a plăcut articolul, urmăriți-ne și pe Facebook

Foto credit: Teatrul Luni, spectacolul Povestiri din Miserupia

30
/06
/17

în urmă cu 81 de ani, într-o zi de 30 iunie, era publicat romanul Pe aripile vantului, care-i va aduce autoarei Margaret Mitchell premiul Pulitzer un an mai târziu. În România, cartea a fost publicată abia în 1970 de Editura Univers, în colecția Romanul secolului XX.

29
/06
/17

Vineri, 30 iunie, începînd cu ora 18.30, în Grădina Cărturești Verona din București (Strada Pictor Arthur Verona 13-15), va avea loc un eveniment dedicat prozei scurte, o seară de lectură și discuții, la care vor participa Ana Maria Sandu, Alex Tocilescu și Marius Chivu. Intrarea liberă

29
/06
/17

Poezia lui Walt Whitman pe muzică blues, jazzul cântat la gonguri, clopote sau la două chitare simultan, influențe electro, rock și world music, concurs de jazz și workshop-uri cu artiști de Grammy, iată ce promite Bucharest Jazz Festival pentru ediția din acest an.

29
/06
/17

Unul din cele mai aşteptate documentare româneşti ale anului, „Planeta Petrila”, regizat de Andrei Dăscălescu, va putea fi văzut în premieră la Timişoara în deschiderea celei de-a patra ediţii a festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 20-23 iulie.

28
/06
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Diplomația română până la Al Doilea Război Mondial a dat câteva nume de rezonanță în lumea europeană. Dacă Nicolae Titulescu e președinte în două sesiuni ale Societății Națiunilor, Grigore Gafencu (1892-1957) s-a făcut cunoscut și respectat în exterior mai ales ca exilat.

28
/06
/17

Vineri, 30 iunie 2017, se lansează în cinematografele din România filmul de acțiune „Baby Driver” - un thriller exploziv, cu trei câștigători de Oscar în distribuție: Kevin Spacey, Jamie Foxx şi Paul Williams. Avându-l drept protagonist pe Ansel Elgort, producția Sony Pictures realizată de Edgar Wright ridică adrenalina la maximum prin curse palpitante de mașini, o poveste atipică de dragoste și o coloană sonoră atemporală.

28
/06
/17

„(...) e suficient să urci o stradă pentru ca, întorcînd capul, să ţi se deschidă o privelişte ce-ţi taie respiraţia... E ca într-o gravură de Escher, unde te aştepţi să vezi oameni mergînd cu capul în jos pe străduţa de dedesubt. (...)” – Alex Leo Șerban. Îndrăgitul criticul de film ar fi împlinit, astăzi, 58 de ani. În amintirea lui Leo publicăm (via liternet.ro) una dintre nenumăratele și savuroasele sale impresii de călătorii (scrisori)

28
/06
/17

Între 23 și 25 iunie, Fundația ParteR cu sprijinul Consiliului Județean Tulcea organizează cea de-a patra ediție a Festivalului Dobrojazz – festival internațional de ethno-jazz – care va avea loc la Tulcea, în curtea Casei Avramide (str. Progresului 32). Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc pe 23 iunie, începând cu ora 20.00.

27
/06
/17

REPORTAJ Pentru turistul nefamiliarizat nici cu Orientul, nici cu războaiele, Palestina este o lume aparte, cu bazarurile ei stridente, cu Râul Iordan și Marea Moartă, cu orașe care au scris istorie, cu tabere de refugiați și legende biblice la tot pasul, cu focuri de armă în plină stradă, cu nopți liniștite în deșert, cu nesfârșite atracții și contradicții.