Pozitia copilului, în competiţie la Festivalul de Film de la Namur
https://www.ziarulmetropolis.ro/pozitia-copilului-in-competitie-la-festivalul-de-film-de-la-namur/

Pozitia copilului, de Călin Netzer, Domestic, de Adrian Sitaru, şi Lupu, de Bogdan Mustaţă, se numără printre producţiile româneşti incluse în competiţia oficială a Festivalului Internaţional al Filmului Francofon de la Namur, Belgia.

Un articol de Andrada Văsii|28 septembrie 2013

Pozitia copilului, de Călin Netzer, Domestic, de Adrian Sitaru, şi Lupu, de Bogdan Mustaţă, se numără printre producţiile româneşti incluse în competiţia oficială a Festivalului Internaţional al Filmului Francofon de la Namur, Belgia.

Aproape 150 de pelicule, printre care  şi Pozitia Copilului, vor fi proiectate la cea de-a 28-a ediţie a Festival International du Film Francophone de Namur, care se va desfăşura în perioada 27 septembrie – 4 octombrie.

Astfel, lungmetrajele Pozitia copilului, de Călin Netzer, şi Domestic, de Adrian Sitaru, au fost incluse în competiţia internaţională, în timp ce Lupu, de Bogdan Mustaţă, concurează în secţiunea dedicată debutului în lungmetraj.

Pozitia copilului – concurent în competiţie

Lungmetrajul Pozitia copilului, în regia lui Călin Peter Netzer, a fost premiat cu Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin anul acesta. Pozitia Copilului a fost desemnat să reprezinte România la premiile Oscar de anul viitor, la categoria „cel mai bun film străin”.

Cel mai recent film al regizorului Adrian Sitaru, comedia dulce-amăruie Domestic, concurează alături de Pozitia Copilului. Filmul este o poveste despre oamenii care mănâncă animalele pe care le iubesc şi animalele care iubesc oamenii necondiţionat. Un iepure, o găină, o pisică, un câine şi un porumbel trec prin viaţa personajelor principale, influenţându-le evoluţia. Cu un imaginar minunat, dar şi dureros de real, Domestic este povestea copiilor, adulţilor şi animalelor care convieţuiesc sperând la o viaţă mai bună.

Citiţi şi: BREAKING NEWS „Pozitia copilului” a câștigat premiul criticii internaționale la Festivalul de la Berlin

Debutul în lungmetraj al regizorului Bogdan Mustaţă, Lupu, concurează alături de Domestic şi Pozitia Copilului. Filmul arată ce se poate întâmpla în mintea unui adolescent de 16 ani când se îndrăgosteşte pentru prima dată. Lupu trăieşte cea mai stranie vară din viaţa sa. Mama lui are un nou iubit, fata care se lipeşte de el pe holurile întunecate ale blocului este posibil să nu existe, iar tatăl mort îi cere ajutorul din camera alăturată.

Pozitia Copilului

Bogdan Dumitrache, în rolul lui Barbu din Pozitia Copilului

La Festivalul Filmului Francofon de la Namur, alături de Pozitia Copilului, în competiţia dedicată scurtmetrajelor au fost incluse şi peliculele româneşti „Claudiu şi crapii“, de Andrei Tănase (România/ Germania), dar şi „Plimbare“, de Mihaela Popescu.

De asemenea, în secţiunea Regards du présent vor fi proiectate scurtmetrajele „12 minutes“, de Nicolae Constantin Tănase, şi „O umbră de nor“, de Radu Jude.

Scurtmetrajul „O umbră de nor“ a fost proiectat în premieră mondială la Festivalul de Film de la Cannes 2013, în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs. Filmul spune povestea unui preot, interpretat de regizorul de teatru Alexandru Dabija, care, într-o zi toridă de vară, este chemat la căpătâiul unei muribunde pentru a-i spune o rugăciune, notează Mediafax.

Tot la Namur, în competiţia dedicată clipurilor video au fost incluse „Dance Your Way Out“, de Ion Puican, şi „Dreamers“, de Mihnea Popescu şi Keorges Gaplan.

Info:

Anul trecut, lungmetrajul „Toată lumea din familia noastră“, de Radu Jude, a fost desemnat marele câştigător al celei de-a 27-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Namur (FIFF), obţinând premiul Bayard d’Or, acordat celei mai bune pelicule francofone, dar şi trofeul pentru cel mai bun actor (Şerban Pavlu).

Foto credit: Cos Aelenei, Pozitia Copilului

02
/11
/14

INTERVIU Adolf Hitler și Joseph Goebbels erau fani ai filmului de animație, ai lui Walt Disney și ai lui Mickey Mouse, afirmă, într-un interviu pentru Ziarul Metropolis, Ulrich Wegenast, director artistic şi programator al Festivalului de Film de Animaţie de la Stuttgart și invitat special al celei de-a patra ediții a Anim’est Chișinău.

31
/10
/14

Puține filme ar fi fost mai potrivite pentru a deschide noua ediție Anim’est Chișinău decât simpaticul „Minuscule - La Vallée des fourmis perdues” („Minuscule: Valea furnicilor pierdute”), o producție franceză din 2013 realizată de Thomas Szabo și Hélène Giraud.

30
/10
/14

Invitatul emisiunii Nocturne de vineri, 31 octombrie, este regizorul de film şi scenaristul Radu Mihăileanu. Discuţia dintre Marina Constantinescu şi Radu Mihăileanu este un regal de spiritualitate, filosofie şi umanitate, chiar la ore târzii, emisiunea fiind programată la TVR 1, TVR HD şi TVR+, de la ora 24.00.

30
/10
/14

Câteva din cele mai apreciate lungmetraje de animație recente, o retrospectivă a unui animator celebru, scurtmetraje și o conferință despre animație și propagandă sunt câteva din atracțiile celei de-a patra ediții a Festivalului Anim’est Chișinău, care are loc de joi până duminică la Cinema Odeon și Re:Animation Hub – Tipografia 5.

29
/10
/14

După ce a debutat ca lider în box office-ul american, Furia: Eroi anonimi conduce detaşat şi clasamentul încasărilor din România, unde a generat venituri de 557.000 RON, fiind vizionat în weekendul de lansare de aproximativ 30.000 de spectatori.

29
/10
/14

CRONICĂ DE FILM. „Maidan”, cel mai nou film de non-ficțiune al regizorului ucrainean Serghei Loznița, despre recentele revolte istorice de la Kiev, este o operă puternică, solicitantă, extrem de fin lucrată la nivelul imaginii și, mai ales, al sunetului.

27
/10
/14

Săli arhipline, întâlniri cu nume mari din lumea filmului și peste 8000 de bilete vândute deja la proiecțiile din festival – acesta este bilanțul primelor zile la Les Films de Cannes à Bucarest. Datorită cererii mari de bilete, au fost programate două proiecții suplimentare pentru filmele Leviathan și The Tribe

27
/10
/14

Câștigătorul Ursului de Argint pentru cel mai bun scenariu și al Premiului Juriului Ecumenic din cadrul Festivalului Internațional de la Berlin 2014, “Patimile Mariei / Stations of the Cross / Kreuzweg” în regia lui Dietrich Brüggemann are avanpremiera în cadrul Zilelor Filmului German, organizate de Goethe-Institut la București.

27
/10
/14

CRONICĂ DE FILM Inspirat de povestiri ale lui Cehov, „Winter Sleep” (Palme d`Or la Cannes) este, probabil, filmul lui Nuri Bilge Ceylan în care se vorbeşte cel mai mult. Este o uşoară schimbare de accent, pentru că precedentele sale şase opere privilegiau tăcerile, cadrele lungi şi contemplative, imaginile poetice, natura.

27
/10
/14

"Kowalski", de Andrei Creţulescu, a primit premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la ediţia de anul acesta a Festivalului de Film de la Zagreb, care a avut loc în perioada 19 - 26 octombrie. Potrivit juriului regizorul român a câştigat premiul Căruciorul de Aur pentru "15 minute de plăcere pură a unui superb dialog, a unei interpretări şi regii mari. Şi pentru demonstrarea faptului că cinema-ul românesc este încă viu şi la înălţime".

24
/10
/14

CRONICĂ DE FILM Pentru un film care se vrea o comedie de succes, „Cuscrii”, de Radu Potcoavă, mizează prea puţin pe regie şi prea mult pe reflexele actorilor. Însă nici potenţialul comic al interpreţilor nu este fructificat la un nivel satisfăcător, din cauza scenariului rudimentar și a execuției lipsite de creativitate.