Premianții Un Certain Regard vin la Les Films de Cannes à Bucarest
https://www.ziarulmetropolis.ro/premiantii-un-certain-regard-vin-la-les-films-de-cannes-a-bucarest/

O poveste de dragoste cu un soţ fantomă, iubiri interzise, mentalităţi distructive, căutători de comori şi drame de conştiinţă – cinci dintre filmele premiate la Festivalul de la Cannes, în secţiunea Un Certain Regard, vor fi proiectate la cea de-a şasea ediţie a Les Films de Cannes à Bucarest, care va avea loc între 23 şi 29 octombrie la Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco şi CinemaPRO.

Un articol de Petre Ivan|18 Septembrie 2015

Trei dintre filmele distinse cu trofeele Un Certain Regard vor rula în premieră în România: The High Sun/ Zvizdan (Premiul Juriului), Journey to the Shore (Premiul de regie) și Masaan (Premiul Tânără Speranță).

Propunerea Croației la Oscar 2016, The High Sun va fi proiectat la București în prezența regizorului Dalibor Matanić, unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați cineaști croați.

Primul film croat selecționat la Cannes după câștigarea independenței țării, în 1991, The High Sun a câștigat Premiul Juriului Un Certain Regard, prezidat de Isabella Rosellini.

The High Sun urmărește trei povești de dragoste interetnice, în contextul conflictului sârbo-croat. Sunt plasate în același loc idilic, însă în trei perioade diferite, 1991, 2001, 2011, pentru a puncta cât de dezastruoase sunt consecințele anumitor mentalități.

Imaginile superbe din film îți taie răsuflarea, nota „Variety” la Cannes. Dalibor Matanić este scenarist și regizor, autor a nouă lungmetraje premiate, printre care The Cashier Wants to Go to the Seaside (2000), debutul său, un succes de casă și de critică, și Fine Dead Girls (2002). A regizat și scurtmetraje, piese de teatru, reclame și este membru al Academiei Europene de Film.

Despre mentalități distructive vorbește și Masaan, în regia lui Neeraj Ghaywan, câștigătorul Premiului Tânără Speranță Un Certain Regard, ex aequo cu Nahid, de Ida Panahandeh. Pasionantul Masaan anunță un nume promițător, aflat la debut, consideră „India Express”, lăudând abilitatea tânărului regizor de a încrucișa destinele unor oameni influențați de sistemul de caste din India și de a sublinia felul în care generația Facebook încearcă să se desprindă de el.

În memorabilul Masaan – în traducere, crematoriu – soarta personajelor gravitează în jurul Gangelui și al locului sfânt unde se ard cadavrele hindușilor, într-un oraș corupt și decăzut.

Premiul pentru regie Un Certain Regard i-a revenit cineastului japonez Kiyoshi Kurosawa, care suprapune cu naturalețe lumea celor morți peste lumea celor vii în Journey to the Shore/ Kishibe no tabi.

Într-o zi, soțul mort în urmă cu trei ani revine acasă și-și invită soția într-o călătorie prin satele pe care le-a văzut înainte de a se îneca.

Un film delicat și emoționant semnat de una dintre vocile puternice ale cinema-ului japonez de azi. Kiyoshi Kurosawa a regizat peste 15 filme și câștigat numeroase premii în marile festivaluri, inclusiv Marele Premiu Un Certain Regard, cu Tokyo Sonata (2008).

La Oscarul pentru Cel mai bun străin va concura, de data aceasta din partea Islandei, și multi-premiatul Rams/ Hrutar, regizat de Grímur Hákonarson, „o poveste excepțională despre o încăpățânare ieșită din comun”, cum titrează TwitchFilm.

Emoționanta dramă a doi frați care locuiesc unul lângă altul, dar pe care-i despart 40 ani de tăcere, și-a început cariera cu Marele Premiu Un Certain Regard la Cannes. Când o boală incurabilă e în pericol să lovească tot ce au ei mai de preț – turmele de oi – cei doi sunt nevoiți să-și unească forțele.

Spectatorii vor avea ocazia să (re)vadă la Les Films de Cannes à Bucarest și Comoara, filmul lui Corneliu Porumboiu distins cu premiul Un Certain Talent, acordat întregii distribuții, în aceeași secțiune.

Aventura amuzantă a unor căutători de comori este inspirată de o poveste reală, ale cărei detalii vor fi dezvăluite în premieră la Les Films de Cannes à Bucarest, în cadrul unui eveniment special ce va fi anunțat în curând.

De neratat, din selecția Un Certain Regard, este filmul lui Radu Muntean, Un etaj mai jos, elogiat de presa internațională. Filmul spune povestea unui bărbat care, după ce are ghinionul de a fi unicul martor la o altercaţie domestică ce se sfârşeşte cu o crimă, trebuie să înfrunte doi „vecini” foarte apropiaţi: unul este ucigaşul, celălalt este propria sa conştiinţă.

Muntean și Porumboiu se vor întâlni cu spectatorii la proiecțiile filmelor lor.

Între 23 și 29 octombrie, Les Films de Cannes à Bucarest va aduce zeci de filme în premieră absolută în România, în peste 100 de proiecții, unele programate în prezența cineaștilor, masterclass-uri, mese rotunde, retrospective și alte evenimente speciale.

Dheepan, în regia lui Jacques Audiard, distins cu Palme d’Or și elogiat de presa internațională, va fi proiectat în premieră în România în festival. Filmul este distribuit de Independența Film.

Foto: Un Certain Regard – filmedefestival.ro

19
/04
/19

Realizarea unui film necesită timp și mulți bani. Doar o nevoie interioară de nestăpânit ar trebui să împingă pe cineva la un efort atât de mare. Însă două filme românești recente, lansate într-un trist anonimat, arată că nu trebuie să ai talent şi nici măcar meșteșug pentru a te pretinde cineast.

18
/04
/19

Lungmetraje regizate de cineaşti precum Jim Jarmusch, Pedro Almodóvar, Ken Loach şi fraţii Dardenne au fost selectate în competiţia oficială a celei de-a 72-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes. România este reprezentată în cursa pentru Palme d'Or de „La Gomera”, de Corneliu Porumboiu, ]n timp ce Alain Delon va primi un Palme d'Or onorific.

18
/04
/19

„La Gomera / The Whistlers”, cel mai recent lungmetraj semnat de regizorul Corneliu Porumboiu, va avea premiera mondială în cadrul celei de-a 72-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Cannes. Filmul a fost inclus în competiția oficială a prestigiosului eveniment care se va desfășura luna viitoare, în perioada 14-25 mai 2019.

16
/04
/19

"Nu sunt nostalgică, obişnuiesc să privesc înainte, dar îmi e dor de momentele magice petrecute cu Visconti şi Fellini." - Claudia Cardinale. Celebra actriţă italiană a împlinit 81 de ani.

15
/04
/19

Independența Film anunță lansarea în cinematografele din România, din 26 aprilie, a neo-noir-lui regizat de David Robert Mitchell: Under the Silver Lake. Filmul a fost prezentat în competiția oficială a Festivalului de la Cannes 2018, unde a atras atenția criticilor de film și cinefililor prin originalitatea sa, regie, soundtrack și imagine.

14
/04
/19

CRONICĂ DE FILM Vara anului 1981, URSS – un cântăreț de rock consacrat și îndrăgit, Mike Naumenko, și soția sa Natalia îl întâlnesc pe Viktor Țoi, care va deveni o vedetă a muzicii underground sovietice din anii `80. Este punctul de pornire din „Leto” (2018), noul film al regizorului rus Kirill Serebrennikov.

12
/04
/19

Competiția celei de-a opta ediții a Festivalului Internațional de Film Cinepolitica (18 – 21 aprilie, București) reunește cele mai noi și premiate filme cu temă politică. Printre ele și Omul Roșu - regizat de Mugur Vărzariu - ce spune povestea lui Petre Ignatencu, canoist de performanță și șofer de taxi în anii ‘60, care crede cu tărie că prăbușirea comunismului în decembrie ‘89 a fost o uriașă greșeală a istoriei. 

12
/04
/19

A treia ediție a American Independent Film Festival începe vineri 12 aprilie la Cinema PRO cu Gala de deschiderea a festivalului, urmată de proiecția în premieră, de la ora 20:00 a filmului The Sisters Brothers, în prezența regizorului Jacques Audiard, unul dintre invitații speciali ai festivalului.

11
/04
/19

INTERVIU „Nu a existat o singură direcție „autoritară” în selecție. Ne-am ghidat după anumite titluri pe care am simțit nevoia să le arătăm, titluri care ne-au plăcut foarte mult și reprezentau mai multe fațete al cinema-ului american contemporan”, spune Andrei Tănăsescu, curatorul AIFF (12-18 aprilie).

11
/04
/19

Proiecțiile de film din cadrul Documentary Mondays și Fiction Tuesdays continuă, zilele de luni şi marţi stând sub semnul imaginației ca refugiu și mijloc de evadare dintr-o realitate opresivă. Pe 15 aprilie, de la ora 20:00, veţi putea vedea documentarul Soviet Hippies, care ilustrează subcultura hippie din Uniunea Sovietică, iar pe 16 aprilie, de la aceeași oră, filmul Baron Prášil, care ne propune o călătorie fantastică prin timp și spațiu.

10
/04
/19

Șapte dintre cele mai noi și apreciate filme cu temă politică se regăsesc în competiția Festivalului Internațional de Film Cinepolitica 2019, care va avea loc între 18 – 21 aprilie, la Cinema Elvire Popesco. Campania electorală din Franța, activismul social, justiția oarbă și deportările în URSS sunt temele abordate în patru dintre cele șapte filme din competiție.

Page 1 of 23312345...102030...Last »