Premieră în teatrul estic – Noi practici în artele spectacolului din Europa de Est
https://www.ziarulmetropolis.ro/premiera-in-teatrul-estic-noi-practici-in-artele-spectacolului-din-europa-de-est/

Miercuri, 18 iunie, de la ora 18.00, la Green Hours (Cafe Calea Victoriei nr. 120) va fi lansată prima carte Prima carte dedicată teatrului estic publicată în România. Invitaţi: Ioana Mălău, Iulia Popovici, Vava Ştefănescu; Moderator: Vasile Ernu

Un articol de Petre Ivan|16 iunie 2014

Noi practici în artele spectacolului din Europa de Est / New Performing Arts Practices in Eastern Europe e un tablou complex și uneori contradictoriu al felului în care teatrul și dansul din statele fostului Bloc Estic și-au negociat relația cu mereu schimbătoarele condiții politice și sociale locale.

Plasându-se echilibrat între abordarea istorică și cea teoretică, cartea – al cărei editor este criticul Iulia Popovici – tratează artele spectacolului din această parte a Europei din perspectivă regională, încercând să găsească numitorul comun și diferențele specifice, ceea ce ne leagă și ceea ce ne desparte, pe terenul creației performative.

Noi practici în artele  spectacolului din Europa de Est

Noi practici în artele spectacolului din Europa de Est

Comisionată de Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), Noi practici în artele spectacolului din Europa de Est cuprinde eseuri și interviuri cu artiști din zece țări – Bulgaria, Cehia, Croația, Moldova, Polonia, România, Rusia, Slovacia, Slovenia și Ungaria – și un dialog despre situația actuală a teatrului într-o Ucraină aflată în conflic civil.

De la evoluția teatrului independent din Ungaria la negocierea artistică a identității naționale poloneze și de la efervescența noii dramaturgii ruse la schimbările de paradigmă ale dansului sloven, volumul e o călătorie profundă și pasionantă în ceea ce înseamnă aproape necunoscuta scenă est-europeană.

Noi practici în artele spectacolului… a apărut la Editura Cartier și face parte din Colecția Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, coordonată de Ioana Mălău.

Foto cu teatrul estic şi Noi practici în artele  spectacolului din Europa de Est – Editura Cartier

03
/12
/19

Librăria Humanitas de la Cișmigiu vă invită miercuri, 4 decembrie, ora 19.00, la lansarea volumului bilingv Opere scelte / Opere alese de Ugo Foscolo, apărut recent la Editura Humanitas, în colecția „Biblioteca Italiană“, în traducerea Smarandei Bratu Elian şi a lui Cornel Mihai Ionescu, cu o prefaţă de Giulio Ferroni.

29
/11
/19

La 8 ani după primul volum, Bucătăria Hoinară se întoarce într-un nou album de fotografie savuros, purtând semnătura lui Răzvan Voiculescu. Evenimentul de lansare va avea loc luni, 2 decembrie, de la ora 19:00, la JW Marriott București, în sala Grand Ballroom.

27
/11
/19

Joi, 28 noiembrie, ora 19.00, la Librăria Humanitas Kretzulescu din București (Calea Victoriei 45), va avea loc o întâlnire cu scriitoarea Ana Maria Sandu, cu prilejul lansării volumului „Mama îmi spune că am o viață frumoasă”, apărut de curând în colecția „Ego-grafii” a Editurii Polirom. Invitați, alături de autoare, vor fi Marius Chivu și Maurice Munteanu.

25
/11
/19

În marginea cărții „Tot ce este”, de James Salter, publicată recent la editura Humanitas Fiction, în traducerea lui Radu Paraschivescu.

22
/11
/19

Duminică, 24 noiembrie, de la ora 14.30, Gaudeamul 2019 găzduiește, la standul editurilor Brumar&Hyperliteratura (standul 127), lansarea volumului „In.Fuzion#Ispita”, în prezența scriitorilor și artiștilor care au participat la acest proiect inovator.

20
/11
/19

Editura Litera vă așteaptă, între 20 și 24 noiembrie, în cadrul unei noi ediții a Târgului de carte Gaudeamus, la Pavilionul B2 Romexpo.