Premieră la Teatrul Țăndărică: Festivalul SALT
https://www.ziarulmetropolis.ro/premiera-la-teatrul-tandarica-festivalul-salt/

Primăria Municipiului Bucureşti prin Teatrul Țăndărică anunţă un nou festival dedicat copiilor dar şi adolescenţilor şi adulţilor în perioada 25-28 februarie 2019.

Un articol de Petre Ivan|18 februarie 2019

Prima ediție a festivalului se bazează pe platforma originală SALT, un concurs unic de proiecte dedicat artiștilor emergenți din domeniul teatrului de animație și vizual  – actori, actori păpușari, regizori, scenografi, coregrafi, ventriloci, mimi, scenariști, artiști plastici, susținuți de Teatrul de Animație Țăndărică în realizarea și producția de la idee la spectacol a proiectelor propuse. Printre proiectele  câștigătoare ale celor trei ediții de până acum se numără spectacolul pentru adulți “Regele Moare”, în regia Elizei Păuna, “Apolodor”, în regia Silviei Roman, ”Matiaș Gâscarul”, în regia lui Baczo Tunde dar și workshop-ul interactiv ce îmbină tehnologia cu arta păpușăriei ”Micul prinț – o întâmplare”, experiment performativ coordonat de Mona Toncu și Raluca Rădulescu.

Festivalul SALT propune un program bogat în evenimente culturale dedicate copiilor, adolescenților, adulților dar și specialiștilor din domeniu, în care sunt prezentate producțiile câștigătoare ale proiectului cu același nume,  producții din străinătate și întâlniri dedicate profesioniștilor. În cadrul Festivalului SALT Teatrul Țăndărică va prezenta în data de  28 februarie, la Sala Mare a Teatrului Țăndărică, conceptul de #FreeStyle Puppetry – animație liberă, momente scurte de improvizație cu marionete / păpuși / obiecte, pe teme la alegere. #FreeStyle Puppetry reprezintă o oportunitate pentru tinerii păpușari să prezinte o idee, un concept sau un stil de animație, cu momente ce pot fi selecții din lucrări în desfășurare sau de sine stătătoare cu o durată de maxim 7 minute.

Programul Festivalului SALT:

Luni, 25 februarie 2019

10:00; 18:00 Apolodor, Teatrul de Animație Țăndărică, 4+, 60 min. (Sala Țăndărică)

Regie: Silvia Roman

Scenografie: Iuliana Vîlsan

Muzică: Bogdan Balea

Video: Dilmana Yordanova / KOTI Visuals

Mișcare scenică: Andreea Belu

Distribuție: Olga Bela, Ana Maria Bălescu, Mona Toncu, George Simian, Ștefan Craiu, Robert Trifan, Florin Mititelu, Dan Codreanu

16:00 Workshop Micul prinț – o întâmplare

20:00 Casele Clovnilor (foto jos), Teatrul de Păpuși Merlin, Grecia, 15+, 70 min. (Anima Studio Țăndărică)

Regie: Dimitris Stamou

Scenografie: Teatrul de Păpuși Merlin

Muzică: Schiles Charmpilas

Distribuție: Demi Papada, Dimitris Stamou

Marți, 26 februarie 2019

16:00 Workshop Micul prinț – o întâmplare

18:00 Regele moare, Teatrul de Animație Țăndărică, 14+, 60 min. (Anima Studio Țăndărică)

De Eugène Ionesco

Adaptare și regie: Eliza Păuna

Scenografie: Sabina Veșteman și Bianca Veșteman

Construcție păpuși: Daniel Stamate

Muzică: Bobo Burlăcianu

Foto: Andrei Roșianu

Distribuția: Ioan Brancu, Liliana Gavrilescu, Cristina Țane, Mona Toncu, George Simian, Ștefan Craiu

20:00 Noone`s land, Teatrul de Păpuși Merlin Grecia, 10+, 45 min. (Sala Țăndărică)

Un spectacol de Dimitris Stamou și Demi Papada

Miercuri, 27 februarie 2019

12:00 Workshop dedicat profesioniștilor susținut de Dimitris Stamou și Demi Papada, Teatrul de Păpuși Merlin, Grecia (Anima Studio Țăndărică)

16:00 Workshop Micul prinț – o întâmplare

Joi 28 februarie 2019

16:00 FreeStyle Puppetry (Sala Țăndărică)

18:00 Spectacol – Micul prinț – o întâmplare. Experiment performativ cu marionete, Teatrul de Animație Țăndărică

Traducere, adaptare text, regie: Mona Toncu, Raluca Rădulescu

Creative technologist: Profenza George

Programator tranziții: Jessica In

Scenograf 3D: Matei Neagoe

Coordonator proiect: Gabriel Apostol

,,SALT’’ –  un festival fără limită de vârstă, nou la Teatrul Țăndărică.

#salt #independent #festival  #event  #puppeteer  #TandaricaInMiscare

21
/06
/23

A zecea ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara va celebra cinematografia norvegiană printr-un focus organizat în parteneriat cu Festivalul Internaţional de Film de la Bergen (BIFF). Secţiunea va cuprinde un cineconcert cu o capodoperă a cinematografiei mute, o serie de filme recente şi clasice, precum şi întâlniri cu cineaşti şi experţi norvegieni.

21
/06
/23

Duminică seară, 3200 de spectatori au urmărit filmul Asteroid City (r. Wes Anderson, 2023) în Piața Unirii din Cluj-Napoca, marcând astfel finalul unei noi ediții spectaculoase a Festivalului Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie)

20
/06
/23

Spectacolul are la bază textul „Exit, Pursued by a Bear“ al scriitoarei americane Lauren Gunderson, unul din cei mai jucați dramaturgi contemporani americani. Piesa este o comedie neagră, iar adaptarea românească, sub regia lui Laurențiu Rusescu, conține și o serie de date referitoare la violența asupra femeilor în familiile din România, adăugând o dimensiune serioasă poveștii, devenind astfel și un manifest împotriva violenței domestice.

20
/06
/23

Pe 21 iunie, Women in Music Romania dă startul unei noi serii de evenimente la Cărturești Modul (strada Acedmiei, nr. 18-29). Seria HerStory, își propune să aducă în prim plan poveștile unor femei de succes din industria muzicală din România. Prima invitată este Olga Juverdeanu - Director General Global Records, în prezent cea mai mare casă de discuri independentă din Europa Centrală și de Est. Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile.

20
/06
/23

Opera Națională București în parteneriat cu Fundația Art Production, cu sprijinul JTI, prezintă vineri, 23 iunie, ora 17:00, pe scena Centrului Cultural „Ion Besoiu” în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu spectacolele „jocNjoc” - un performance susținut de coregraful Gigi Căciuleanu și „Altitza” - un spectacol de dans de Gigi Căciuleanu pe muzica de Dan Dediu, prezentat de Baletul Operei Naționale București.

20
/06
/23

Spectacolul „Lumea lui Frank” după textul dramaturgului Alexandru Popa, pus în scenă de Vlad Zamfirescu, la Teatrul Metropolis, propune un joc ușor terifiant, pe de o parte eliberator, care la final te așază față în față cu propria realitate, cu propriile întrebări despre realitate, despre adevărul lumii tale.

19
/06
/23

Vineri, 23 iunie 2023, stagiunea de concerte de la Sala Radio se încheie cu un eveniment special: trei dintre ansamblurile instituției - ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO, CORUL ACADEMIC RADIO (pregătit de dirijorul CIPRIAN ȚUȚU) și CORUL DE COPII RADIO (pregătit de RĂZVAN RĂDOS) - vor interpreta Simfonia nr. 3 în re minor de MAHLER, cea mai lungă simfonie din repertoriul clasic.