Premiera oficială Don Juan Inferno la ARCUB
https://www.ziarulmetropolis.ro/premiera-oficiala-don-juan-inferno-la-arcub/

Duminică, 18 octombrie, de la ora 20:00, are loc premiera oficială a spectacolului DON JUAN INFERNO – un poem teatral-coregrafic, care prezintă povestea infernului acestui binecunoscut aventurier. Organizat de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, spectacolul se va juca la Sala ARCUB din Batişte nr. 14.

Un articol de Liliana Matei|15 octombrie 2015

Realizat după ideea originală a coregrafei Maria Popa și conceput pornind de la poezia lui Charles Baudelaire, „Don Juan aux enfers”, DON JUAN INFERNO este un spectacol inspirat, de asemenea, de opera unor scriitori ca Molière, Tirso di Molina, Byron şi Puşkin, Max Frisch sau Lucian Blaga. Scenariul și regia artistică sunt realizate Anda Tăbăcaru Hogea, iar coordonarea artistică, scenografia, proiecțiile și lighting design-ul poartă semnătura arh. Cătălin I. Arbore.

În rolul principal al unui Don Juan obosit de păcat îl veți putea admira pe Claudiu Bleonț, iar Comandorul/Umbra lui Don Juan va fi interpretat de balerinul Marian Horhotă. Iubirile lui Don Juan vor prinde formă prin grațioasele prezențe ale balerinelor: Diana Bejan (Donna Elvira), Galea Bobeicu (Donna Ana), Simona Dabija (Celestina) și Georgiana Ursachi (Miranda).

Acțiunea spectacolului se desfășoară în drumul pe care Don Juan îl parcurge către Infern. Supliciul său începe în momentul în care Comandorul îl prinde de mână pentru a-i fi călăuză în marea călătorie de dincolo. Pentru Don Juan, călătoria este chinuitoare. Spiritele femeilor pe care le-a trădat în timpul vieții își fac simțită prezența și îl chinuie, la rândul lor.

Comandorul, devenit judecătorul suprem, dorește întoarcerea lui Don Juan la reguli și principii. Din acest punct începe o luptă fantastică, plină de voluptate, energie și mister. Penitența trebuie săvârșită. Acel ”odor di femmina” și iubitele înșelate îl urmăresc pe Don Juan, asemenea ielelor care deșiră firul vieții și aleg momentul tăierii acestuia.

„M-am săturat de mlaștina stărilor mele sufletești”, declară Don Juan în acest spectacol ce reunește teatrul, poezia, muzica și dansul. O artă se contopește în cealaltă, iar toate la un loc relevă frământările dintre lumina și umbra sufletului omenesc. Don Juan Inferno este un poem teatral-coregrafic născut din idei și confruntări, din mărturisiri și căutări ale artistului de azi care se zbuciumă în lumea de azi și are totuși puterea de a spune „Spre soare râd!” (Anda Tăbăcaru Hogea – Regizor)

Don Juan Inferno5

INFO

Biletele pot fi achiziţionate de la Casa de Bilete ARCUB (Str. Batişte nr. 14) şi online pe bilete.arcub.ro.

Preţ: 35 lei (Categoria I) şi de 25 lei (Categoria II). Elevii şi studenţii care se prezintă la Casa de bilete ARCUB cu legitimaţiile pot achiziţiona bilete la preţul de 15 lei.

30
/04
/24

Violoncelistul de talie internațională Andrei Ioniță va cânta la Iași în cadrul seriei concertelor organizate de Fundația Culturală Gaudium Animae. Recitalul va avea loc joi, 9 mai 2024, ora 19.00, în sala Henri Coandă de la Palatul Culturii Iași.

30
/04
/24

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București, prin Departamentul de Cercetare, Dezvoltare, Inovare, și Centrul de Teatru Educațional Replika desfășoarpă, în perioada 27 mai-1 iunie 2024, evenimentul care încheie proiectul european TabThePAST. Taboo History. Fill the Past to Sense the Present (Istoria Tabu. Umple golurile din trecut pentru a percepe prezentul).

30
/04
/24

Luni, pe 29 aprilie, la Teatrului Național ,,I. L. Caragiale’’ din București, a avut loc cea de-a 18-a ediție a Galei Premiilor Gopo, în cadrul căreia au fost celebrate performanțele înregistrate de cinematografia română în ultimii ani.

30
/04
/24

În pofida starturilor false, primăvara pare a se fi împământenit. Asta mai ales dacă te iei după lumina care se filtrează printre copaci. Pare greu de crezut, iar oamenii de la meteo sunt fiecare un soi de Cassandra care a tot strigat „lup” până a rămas fără voce. Dar e suficient să tragem adânc aer în plămâni și, printre moleculele de îndoială își va face loc și aerul proaspăt. În întâmpinarea căldurii, acum că am trecut de cea mai crudă dintre luni, Vanner Collective invită publicul la trei spectacole dezghețate.

30
/04
/24

Galeria Jecza din Timișoara alături de Fundația Interart Triade magnetizează publicul din Veneția cu o expoziție în premieră în orașul celebrei Bienale de Artă, redeschizând vizitatorilor, după un deceniu un spațiu vechi de peste 900 de ani, cu o expoziție intens apreciată de critici, colecționari și iubitori de artă.

29
/04
/24

După „MANual”, spectacolul care a umplut sala la fiecare reprezentație de la Centrul Național al Dansului București (CNDB), Sergiu Diță, un coregraf în plină ascensiune, revine cu o nouă premieră. Publicul este invitat la „Memetics”, un spectacol de dans contemporan inspirat din cultura digitală, în 11 și 12 mai. Un spectacol care va ajunge viral, însă nu pe Internet, ci pe scenă.

29
/04
/24

Tuturor ne place să călătorim. În locuri exotice, în orașe aglomerate, la capătul lumii sau la doi pași de casă. Dar există și locuri unde poți călători în timp. Iar Râșnov este locul ideal pentru o astfel de experiență.

29
/04
/24

Romanul „Părinți” al Dianei Bădica este romanul unei generații. Este acel moment din proza noastră contemporană în care simți respirația unei scriitoare cu totul speciale, care reușește să surprindă suflul și sufletul unei generații în care s-au întâlnit și s-au ciocnit toate tranzițiile ultimelor decenii.

29
/04
/24

Timp de 12 zile, în perioada 17 mai – 9 iunie, copiii sunt așteptați, alături de părinții lor, la cea de-a opta ediție a Festivalului Opera Copiilor, unde vor fi întâmpinați cu surprize și activități distractive, desfășurate în locurile binecunoscute, dar și în spații recente deschise publicului.