Premierele celor mai importanţi regizori de teatru, în cadrul Întâlnirilor Internaţionale de la Cluj
https://www.ziarulmetropolis.ro/premierele-celor-mai-importanti-regizori-de-teatru-in-cadrul-intalnirilor-internationale-de-la-cluj/

Aseară s-a încheiat cea de-a treia ediţie a Întâlnirilor Internaţionale de la Cluj, dedicate anul acesta reputatului teatrolog George Banu. Organizat de Teatrul Naţional Cluj-Napoca şi de Ministerul Culturii, evenimentul a cuprins spectacole de teatru semnate de Silviu Purcărete, Mihai Măniuţiu, Alexandru Dabija, Gábor Tompa, proiecţii de filme, expoziţii şi dezbateri.

Un articol de Adina Scorţescu|7 octombrie 2013

Aseară s-a încheiat cea de-a treia ediție a Întâlnirilor Internaționale de la Cluj, dedicate anul acesta reputatului teatrolog George Banu. Organizat de Teatrul Național Cluj-Napoca și de Ministerul Culturii, evenimentul a cuprins spectacole de teatru semnate de Silviu Purcărete, Mihai Măniuțiu, Alexandru Dabija, Gábor Tompa, proiecții de filme, expoziții și dezbateri.

Deschiderea oficială s-a făcut cu premiera spectacolului „Ce nemaipomenită aiureală!”, de Eugen Ionescu, în regia lui Siviu Purcărete. O poveste despre singurătate, în care personajul principal (jucat de Cornel Răileanu), care se numește „Personajul”, se confruntă cu aparițiile unor oameni cu identitate incertă. Muzica e semnată de Vasile Şirli, iar scenografia de Dragoș Buhagiar.

Scenă din spectacolul Ce nemaipomenită aiureală! de Silviu Purcărete

Scenă din spectacolul Ce nemaipomenită aiureală! de Silviu Purcărete

Vineri seară, la Teatrul Maghiar de Stat, a avut loc premiera spectacolului „Plugarul și moartea” de Johannes von Tepl, în regia lui Mihai Măniuțiu. Iar sâmbătă, Teatrul Național Cluj a prezentat „Trilogia Aureliu Manea” (Penelopa rămâne îngândurată, Repetiția de teatru, Zâna de la răsărit), în regia lui Gábor Tompa. Aureliu Manea (născut în 1945) este considerat unul dintre cei mai talentați regizori ai generației sale. Din motive de sănătate, s-a retras din activitate la începutul anilor ’90.

„Scrieri fără vârstă, care vin de undeva de departe, din atemporal. Și totuși ne impresionează nu prin neobișnuitul lor, ci prin directețea lor zguduitoare”, spune András Visky, dramaturgul spectacolului, despre textele lui Manea.

Întâlnirile Internaționale de la Cluj s-au încheiat cu premiera spectacolului „Sânziana și Pepelea” de Vasile Alecsandri, în regia lui Alexandru Dabija.

Scenă din spectacolul Sânziana și Pepelea, regia Alexandru Dabija

Scenă din spectacolul Sânziana și Pepelea, regia Alexandru Dabija

Textul declamat (pe moldovenește) și cântat (pe muzică de Ada Milea) este o explozie de bucurie și o dovadă a energiei și talentului trupei de actori tineri ai Naționalului clujean. Un spectacol cu zâne și babe, zmei și împărați, la care s-a venit cu copiii și s-a râs cu poftă.

Concluzia? La Cluj se face teatru bun. Iar, de câțiva ani buni, „drumurile nu se mai măsoară de la București la Cluj”, după cum spunea acum câteva zile Mihai Măniuțiu, managerul Teatrului Național Cluj.

Foto: Nicu Cherciu



27
/03
/17

Astăzi, 27 martie, cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului, Casa de Producţie TVR a programat pe TVR 2 la ora 20:10, „Unchiul Vanea”, de Cehov, în regia lui Yury Kordonsky. Spectacolul va fi difuzat ca parte a Campaniei „Artiști pentru artiști”, iar pe durata lui pe ecran vor apărea conturile în care pot fi făcute donațiile

27
/03
/17

Într-o zi de 27 martie era înfiinţat, la Moscova, ’’Balşoi Teatr’’, Societatea Academică Română devenea, prin decret regal, "Academia Română", se năștea regizorul american Quentin Tarantino și se stingea din viață George Pruteanu, cunoscut pentru emisiunea TV “Doar o vorbă să-ţi mai spun” şi pentru ”Legea Pruteanu” (folosirea limbii române în locuri, relaţii şi instituţii publice).

26
/03
/17

„S-a furat mireasa!”, după textul și în regia lui Radu Popescu, e o comedie despre o tânără corporatistă ruptă între logodna călduță cu Mihai, șeful ei, și iubirea cu aer de libertate a lui Andrei, fost iubit și alpinist.

26
/03
/17

Muzeul Național de Artă al României, în parteneriat cu Institutul Francez, vă invită marți, 28 martie 2017, orele 18.30, la conferința „Victor Brauner, pictopoet și iluminator”, susținută de Mihaela Petrov, critic și istoric de artă. Conferința face parte din seria de evenimente ce marchează luna martie ca lună a Francofoniei.

25
/03
/17

CRONICĂ DE FILM Despre „Fata necunoscută”, noul film - o dramă socială și morală - al fraților belgieni Jean-Pierre și Luc Dardenne. Și despre „(M)ucenicul” (al rusului Kirill Serebrennikov), cu un tânăr care, cu Biblia în mână, se tranformă într-un fanatic religios. Două filme de Cannes, acum în cinematografe.

25
/03
/17

Realizat de Radu Mocanu și Mihai Dragolea și disponibil acum pe platforma gratuită Cinepub, „Roboțelul de aur” a fost unul dintre cele mai de succes documentare românești din 2015. Povestea emoționantă a boxeriței Steluța Duță, crescută la orfelinat.

24
/03
/17

“Nu sunt sigur dacă sunt un actor care participă la curse de maşini sau un şofer de curse care face actorie.” - Steve McQueen. Într-o zi de 24 martie (1930) se năștea unul dintre cei mai îndrăgiți actori americani. Numit „King of Cool” pentru modul nonşalant în care şi-a interpretat personajele, Steve McQueen a debutat în 1956 cu un rol în „Cineva acolo sus mă iubeşte”.