Premii pentru Întreaga Activitate la Gala Gopo 2018: actrița Sanda Toma și directorul de imagine Ion Marinescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/premii-pentru-intreaga-activitate-la-gala-gopo-2018-actrita-sanda-toma-si-directorul-de-imagine-ion-marinescu/

În cadrul celei de a 12-a ediţii a Galei Premiilor Gopo, care va avea loc pe 27 martie, la Teatrul Naţional din Bucureşti, actriţa Sanda Toma şi directorul de imagine Ion Marinescu vor fi omagiaţi cu Premiul pentru Întreaga Activitate. Gala va fi transmisă live pe TVR 2, Cinepub şi premiilegopo.ro începând cu ora 20.00.

Un articol de Liliana Matei|20 martie 2018

Născută pe 27 octombrie 1934, în București, Sanda Toma a urmat cursurile Institutului de Teatru “I.L. Caragiale”, la clasa profesoarei Aura Buzescu, iar în anii terminali, la clasa profesorului Nicolae Băltățeanu.

Deși în adolescență visa să ajungă geolog, iar pentru câteva săptămâni a urmat cursurile facultății de  „Constructii de mașini agricole”, Sanda Toma a absolvit Institutul de Teatru “I.L. Caragiale”. Prima experiență cinematografică a venit în 1960, cu rolul Luciettei din “Bădăranii”, filmul spectacol turnat după piesa lui Carlo Goldoni, iar adevăratul debut pe marile ecrane s-a întâmplat doi ani mai târziu, în “Celebrul 702”, în regia lui Mihai Iacob. Un rol de excepție, rămas în memoria cinefililor, este cel din filmul Letiției Popa, “Zestrea”, unde Sanda Toma joacă alături de Margareta Pogonat și Victor Rebengiuc.

În teatru, Sanda Toma a desfășurat o bogată activitate, jucând la Teatrul Național din Craiova, Teatrul de Comedie din București și Teatrul Național din București.

Pentru cariera sa impresionantă, actrița Sanda Toma va fi omagiată în 2018 cu Premiul Gopo pentru Întreaga Activitate. Premiul este oferit de Apa Nova București.

De asemenea, organizatorii Galei Premiilor Gopo vor acorda Premiul pentru Întreaga Activitate directorului de imagine Ion Marinescu.

Ion Marinescu s-a născut în 1948 la Ghergani, Dâmbovița, și a făcut parte din promoția 1970 a Institutului de Teatru “I.L. Caragiale”, alături de Mircea Veroiu, Dan Pița, Stere Gulea, Dinu Tănase și Nicolae Mărgineanu. Este considerat unul dintre cei mai prolifici directori de imagine din România, semnând imaginea a peste 90 de filme, și a colaborat cu renumiți regizori români și străini: Mircea Daneliuc (Proba de microfon”), Mircea Moldovan (“Pintea”), Elisabeta Bostan (“Saltimbancii”, Ma-ma”, Promisiuni”), Mircea Mureșan (“Ion, blestemul pământului, blestemul iubirii”), Dinu Cocea (“Stejar – extremă urgență”), Mircea Moldovan (“Iarna bobocilor”), Radu Gabrea (“Mănuși Roșii”), Raúl Ruiz (“The Lost Domain”, “A Place Among The Living”) sau Gérard Cuq (“Țăcăniții”). La începutul anilor ’90, Ion Marinescu a înființat casa de producție Atlantis Film. A produs, în calitate de producător executiv sau asociat, mai multe filme românești și franceze.

Gala Premiilor Gopo 2018 – ediția a 12-a este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Teatrului Național București, Babel Communications și Ministerului Culturii și Identității Naționale.

01
/03
/15

Gina Patrichi, Silvia Popovici, George Motoi, Amza Pellea, Costel Constantin, Dan Nuţu, Tora Vasilescu, Victor Rebengiuc, Gheorghe Dinică, Mariana Mihuţ, Petre Gheorghiu şi mulţi alţi actori îndrăgiţi vor putea fi revăzuţi, astăzi, în trei filme importante ale cinematografiei româneşti, la duminica "Duminica filmului românesc".

28
/02
/15

Regizorul Ken Loach se întoarce pe marile ecrane cu un nou film istoric despre războiul civil din Irlanda. Jimmy’s Hall / Salonul lui Jimmy este povestea lui Jimmy Gralton, un activist irlandez care a trăit în comitatul Leitrim, Irlanda începutului de secol. Filmul, care a participat anul trecut în Competiţia Oficială Cannes 2014, va avea premiera în România în 6 martie.

28
/02
/15

Actorul american Leonard Nimoy, cunoscut pentru rolul comandantului Spock din serialul "Star Trek", a murit vineri la vârsta de 83. Nimoy a fost internat în spital, săptămâna trecută, după ce s-a plâns de "dureri severe în zona pieptului". El suferea de boala pulmonară obstructivă cronică care duce la insuficienţă respiratorie.

27
/02
/15

Cea mai importantă competiție de scurtmetraj din România, o selecție unică de filme, masterclass-uri, workshop-uri și petreceri îi așteaptă pe spectatori la cea de-a 9-a ediție a Festivalului Internațional de Film NexT, care va avea loc între 15 și 19 aprilie 2015, la Cinema Studio, Elvira Popescu, CinemaPRO și într-o serie de locuri neconvenționale.

27
/02
/15

"Aferim!", lungmetrajul pentru care cineastul Radu Jude a primit Ursul de Argint pentru regie la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin 2015, va putea fi vizionat în avanpremieră, pe 5 martie, în reţeaua naţională de cinematografe Cinema City.

26
/02
/15

MARI FILME ROMÂNEȘTI UITATE Un film, cu siguranță, subapreciat. Sau, mai exact, privit de sus ca fiind o simplă operă burlescă. „S-a furat o bombă” (1961), scris și regizat de Ion Popescu-Gopo, este însă mai mult decât atât.

26
/02
/15

"Niciodată nu se știe ce e aia "generația de aur". Pentru George Vraca, de pildă, George Constantin nu făcea parte din nicio generație de aur, era un tânăr care juca și el teatru binișor, dar pentru George Constantin generația de aur era Vraca, dar Vraca pentru Nottara nu era generație de aur, și uite așa, când actorul ajunge la vârsta maturității, nu a vieții, a maturității sale artistice, conform destinului, putinței, talentului (...) devine un actor important al teatrului unde este, al teatrului românesc, al locului unde este proțăpit de soartă și devine și el un metal prețios." - Alexandru Repan