Premiile Gopo 2015: 81 de filme româneşti, eligibile pentru nominalizări
https://www.ziarulmetropolis.ro/premiile-gopo-2015-81-de-filme-romanesti-eligibile-pentru-nominalizari/

Peste 80 de filme româneşti lansate în cinematografe şi în festivaluri în 2014 intră în cursa pentru nominalizări la cea de-a noua ediţie a galei premiilor Gopo – trofeele care recompensează realizările anuale ale cinematografiei autohtone -, care va avea loc pe 30 martie, în Bucureşti.

Un articol de Petre Ivan|19 februarie 2015

Astfel, 21 de lungmetraje, 14 documentare, 13 scurtmetraje documentare şi 33 de scurtmetraje de ficţiune sunt înscrise la ediţia din acest an.

De asemenea, alte peste 40 de producţii proiectate pe marile ecrane din România în 2014 concurează pentru o nominalizare în categoria „cel mai bun film european”.

Printre titlurile înscrise la categoria „cel mai bun lungmetraj” se regăsesc cele mai titrate filme de ficţiune ale anului, „Closer to the Moon”, de Nae Caranfil, şi „Q.E.D.”, de Andrei Grusznizky, dar şi „Selfie”, de Cristina Iacob, producţia românească aflată în fruntea clasamentului în ceea ce priveşte succesul în box-office.

Lor li se adaugă trei lungmetraje documentare – „Al doilea joc”, de Corneliu Porumboiu, „Bucureşti, unde eşti?”, de Vlad Petri, şi „Paşaport de Germania”, de Răzvan Georgescu.

Ana Ularu, la Premiile Gopo

Ana Ularu, la Premiile Gopo

Pe lângă cele trei filme lansate în circuitul cinematografic, în lista celor 14 documentare eligibile figurează şi alte titluri cu rezonanţă în spaţiul festivalier internaţional: „Toto şi surorile lui”, de Alexander Nanau, „În numele primarului”, de Anca Hirte, şi „Pădurea”, de Sinişa Dragin.

Lista filmelor care vor concura pentru o nominalizare în categoria „cel mai bun scurtmetraj ale anului” cuprinde titluri de ficţiune, dar şi producţii de animaţie prezentate în premieră în circuitul festivalier competitiv naţional şi internaţional al anului trecut.

Printre cele 33 de producţii înscrise se regăsesc premiatele „Arta”, de Adrian Sitaru, „Cai putere”, de Daniel Sandu, „Kowalski”, de Andrei Creţulescu, „Să mori de dragoste rănită”, de Iulia Rugină, şi „Trece şi prin perete”, de Radu Jude, dar şi multe alte scurtmetraje cu selecţii festivaliere importante.

Nominalizările pentru toate cele 20 de categorii vor fi anunţate la începutul lunii martie, iar juriul din acest an este compus din regizorul Tudor Cristian Jurgiu, actorul Vlad Ivanov, producătorul Constantin Popescu, directorul de imagine Marius Iacob, scenaristul Alex Baciu, monteurul Mircea Ciocâltei şi criticii de film Mihai Chirilov, Magda Mihăilescu, Iulia Blaga, Florin Barbu şi Ada Maria Ichim.

Foto: Premiile Gopo 2015 – cinemagia

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.