Premiile Gopo 2021: apel de înscrieri pentru categoriile de documentar și scurtmetraj
https://www.ziarulmetropolis.ro/premiile-gopo-2021-apel-de-inscrieri-pentru-categoriile-de-documentar-si-scurtmetraj/

Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment care aduce anual în faţa publicului şi a industriei realizările cinematografiei româneşti, anunţă apelul de înscrieri pentru categoriile de documentar şi scurtmetraj ale ediţiei cu numărul 15.

Un articol de Liliana Matei|18 martie 2021

Data limită a înscrierii: 9 aprilie 2021. Nominalizările vor fi anunțate în luna mai.
Gala Premiilor Gopo 2021 va avea loc în luna iunie.

13 lungmetraje, de ficțiune și documentare, lansate în cinema în cursul anului 2020 sunt eligible pentru a fi jurizate și nominalizate la Premiile Gopo 2021. Filmelele româneşti produse în țara noastră sau realizate în regim de coproducție, dar cu participare majoritar românească, care au avut premiera națională în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie şi care au beneficiat de cel puţin o săptămână de difuzare în săli de cinema, cu acces pe bază de bilet, precum și cele care au avut premiera pe o platformă VOD, sunt producțiile pe care juriul le va lua în considerare pentru nominalizare.

Filme prezentate și premiate în marile festivaluri și apreciate de public se regăsesc printre producțiile eligible pentru titlul de Cel mai bun film românesc. Documentarele „colectiv”, nominalizat la două categorii la Oscar 2021 (Cel mai bun film străin și Cel mai bun film documentar) și care a avut premiera internațională la Festivalul de Film de la Veneţia, „Acasă”, a cărui premiera internațională a avut loc la Sundance și care a câștigat peste 25 de premii, printre care Premiul Zilele Filmului Românesc la TIFF, alături de filme de ficțiune precum „Tipografic majuscul”, ce a avut premiera în secțiunea Forum în cadrul Berlinalei 2020, „Urma”, câștigător al Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Debut la TIFF 2020, „5 minute” sau „Ivana cea groaznică sunt doar câteva dintre acestea.

Lista filmelor de lungmetraj eligibile care vor fi luate în considerare pentru nominalizările la Premiile Gopo 2021 este disponibilă mai jos.

Înscriere filme documentare și de scurtmetraj

Pentru categoria Cel mai bun film documentar (doar în cazul filmelor care nu au beneficiat de proiecții în cinema mai mult de o săptămână) este necesară înscrierea filmelor românești care au avut premiera în cursul anului 2020 și care nu au beneficiat de difuzare în circuitul cinematografic, dar au fost prezentate la TV sau în circuitul festivalier (naţional sau internaţional). Pentru categoria film documentar nu sunt eligibile reportajele de televiziune.

Pentru categoria Cel mai bun scurtmetraj sunt eligibile producţiile româneşti care au fost prezentate în premieră pe marile ecrane, la TV sau în cel puţin un festival competitiv (naţional sau internaţional) în cursul anului 2020. Pentru ca acestea să fie luate în considerare de către juriul care va decide nominalizările, este obligatorie înscrierea de către producători.

Înscrierile au loc în perioada 18 martie 2021 – 9 aprilie 2021.

Producătorii şi realizatorii de film din România sunt invitaţi să completeze fișa tehnică disponibilă aici.

Regulamentul Premiilor Gopo este disponibil pe site-ul oficial.

Nominalizările la toate categoriile vor fi stabilite în luna mai de un juriu de preselecţie format din 11 profesioniști din domeniul cinematografic. După anunţul nominalizărilor, peste 650 de profesionişti activi din toate domeniile industriei de film româneşti vor fi invitaţi să voteze pentru desemnarea câştigătorilor trofeelor Gopo 2021, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de prestigioasa firmă de audit şi consultanţă PwC România, cu care organizatorii Premiilor Gopo au demarat un parteneriat încă din 2011.

Gala Premiilor Gopo 2021 este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc împreună cu Asociația Film și Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei și Babel Communications.

Detalii pe Website, Facebook | Instagram | YouTube

FILME ELIGIBILE LA PREMIILE GOPO 2021 (care au beneficiat de proiecții în circuitul cinematografic sau pe platforme VOD)

30 DE ANI ȘI 15 MINUTE

Regia: Ștefan Mandachi

 

5 MINUTE

Regia: Dan Chișu

 

ACASĂ

Regia: Radu Ciorniciuc

 

COLECTIV

Regia: Alexander Nanau

 

DRAGOSTE 2. AMERICA

Regia: Florin Șerban

 

GRANIȚA MORȚII

Regia: Cătălin Apostol

 

IVANA CEA GROAZNICĂ

Regia: Ivana Mladenovic

 

MIAMI BICI

Regia: Jesús del Cerro

 

NOUĂ POVEȘTI DE DRAGOSTE ȘI URĂ ÎN IZOLARE

Regia: Dan Chișu

 

SUPERHOMBRE

Regia: Lucian Mircu, Mircea Gherase

 

TIPOGRAFIC MAJUSCUL

Regia: Radu Jude

 

TOTUL NU VA FI BINE

Regia: Adrian Pîrvu, Helena Maksyom

 

URMA

Regia: Dorian Boguță

18
/01
/24

CRONICĂ DE FILM Bizară, dar şi simptomatică decizia realizatorilor filmului "Klaus & Barroso" de a semna cu "regie colectivă", nenumită. Asta ar putea sugera că toţi cei trei scenarişti - Adrian Nicolae, Cosmin "Micutzu" Nedelcu şi Bogdan Theodor Olteanu -, dintre care primii doi sunt şi actori în roluri centrale, s-au ocupat de regie.

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.