Premiile primului concurs naţional de design de carte merg la Editurile Atelierul de Grafică şi Curtea Veche
https://www.ziarulmetropolis.ro/premiile-primului-concurs-national-de-design-de-carte-merg-la-editurile-atelierul-de-grafica-si-curtea-veche/

Editurile Atelierul de Grafică şi Curtea Veche se numără printre premianţii primului concurs naţional de design de carte. Ceremonia de premiere a avut loc la UNA Galeria din Bucureşti, luni seară. Premiul I i-a revenit Alexandrei Cor, pentru volumul „Kitsch” (Atelierul de Grafică), premiul al II-lea, lui George Anghelescu, pentru volumul „De-a avangarda”, iar premiul […]

Un articol de |30 octombrie 2012

Editurile Atelierul de Grafică şi Curtea Veche se numără printre premianţii primului concurs naţional de design de carte.

Ceremonia de premiere a avut loc la UNA Galeria din Bucureşti, luni seară.

Premiul I i-a revenit Alexandrei Cor, pentru volumul „Kitsch” (Atelierul de Grafică), premiul al II-lea, lui George Anghelescu, pentru volumul „De-a avangarda”, iar premiul al III-lea îl împart Reszegh Botond (pentru volumele „Családfa”, de Piero Bianconi, „Holtak szigete”, de Gerhard Meier, şi „A kék szifon”, de Urs Widmer, de la Bookart Kiadó) şi cei de la Griffon & Swans (pentru volumele „Prieten drag, tovarăş al răposatului”, de Andrei Kurkov, şi „Fiesta în bârlog”, de Juan Pablo Villalobos, ambele apărute la Curtea Veche Publishing House).

Premiul de încurajare pentru un tânăr grafician i-a revenit Andreei Mihaiu, pentru volumul „Evangheliar”.

„Premiile au fost acordate unor cărţi echilibrate în ce priveşte designul, în raport cu conţinutul şi modul de procesare a informaţiei. Selecţia juriului punctează o dată în plus cartea ca obiect, scopul designului de a fi fidel conţinutului, de a-l face cât mai lizibil. Premiul de încurajare pentru un tânăr grafician a punctat sensibilitatea şi originalitatea ilustraţiei, o bună abordare a tipografiei (în sens de «typography»), într-o ediţie bibliofilă a cărţii cărţilor”, a declarat Adina Paşca, de la Asociaţia pentru Performanţă şi Cultură, iniţiatoarea acestui proiect.

În cadrul evenimentului de luni a avut loc şi vernisajul expoziţiei „Cele mai frumoase cărţi din România”, al cărei curator a fost Matei Câlţia. Cele 32 de titluri finaliste ale concursului sunt expuse la UNA Galeria şi pot fi răsfoite până pe 2 noiembrie.

Odată cu anunţarea câştigătorilor concursului de design de carte şi expoziţia de la Bucureşti se încheie, practic, prima ediţie a proiectului „Cele mai frumoase cărţi din România”. Masterclass-ul susţinut de Uta Schneider şi expoziţia de la Târgul de Carte de la Frankfurt de anul acesta sunt celelalte două evenimente importante ale proiectului.

Proiectul „Cele mai frumoase cărţi din România” este realizat cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional (AFCN).

Sursa: Mediafax

24
/07
/17

În perioada 25 iulie - 3 august, Radio România Muzical transmite în direct șapte spectacole din cadrul Festivalului “Richard Wagner” de la Bayreuth, unul dintre cele mai importante festivaluri de operă din lume şi un punct de referinţă pentru toţi iubitorii muzicii lui Wagner. Transmisiunile directe pot fi ascultate și la Radio România Cultural.

24
/07
/17

În această seară (24 iulie), de la ora 21.10, iubitorii teatrului pot vedea ”Năpasta” de I.L. Caragiale, în regia lui Miron Niculescu. Spectacolul a fost difuzat In Memoriam Emil Bota (15 septembrie 1911 - 24 iulie 1977), în anul 1970, chiar în ziua în care, acum 40 de ani, poetul, prozatorul și îndrăgitul actor - aici în rolul „Ion” – se stingea din viață.

23
/07
/17

Cine nu s-a bucurat în copilărie de minunata „Lorelei” sau de extraordinarele povești din „La Medeleni”? Lumile lui Ionel Teodoreanu, un scriitor de o sensibilitate aparte, care ne-a fermecat pe toți cu „Ulița copilăriei” și care s-a stins brusc, la vârsta de 58 de ani…

22
/07
/17

„Toate aceste nopți albe / All These Sleepless Nights”, „filmul documentar deghizat în ficțiune, teribil de sexy și năucitor în aparenta lui frivolitate”, după cum îl descrie Mihai Chirilov, directorul artistic al Festivalului Internațional de Film Transilvania, va intra în cinematografe vineri, 28 iulie.

22
/07
/17

Într-un spațiu cu o istorie tulbure precum cea a Balcanilor, unde în loc de „casă, dulce casă” zici „butoi cu pulbere”, totul se schimbă, chiar și iubirea. De care te bucuri unde, când și cum poți, chiar și pe drum. Pătimașe și variate, poveștile de amor balcanic au prins viață în filme care te însoțesc asemeni celor mai dulci amintiri ale iubirilor de-o vară.

21
/07
/17

Bogdan-Alexandru Stănescu (BAS) coordonează colecția „Biblioteca Polirom”. BAS (39 de ani) este poet și, din acest an, romancier. Cartea sa „Copilăria lui Kaspar Hauser” a fost primită cu entuziasm, primind elogii peste elogii. Ne-am întâlnit să stăm un pic de vorbă despre cărți, nu neapărat ale noastre. A reieșit că situația nu e deloc roz. Iată.

21
/07
/17

Toys este o experienţă teatrală radicală, venită din Los Angeles, unde piesa autoarei Saviana Stănescu a fost pusă în scenă cu două stagiuni în urmă de Gábor Tompa. Acesta a încadrat textul într-o oră, cu o mare economie de cuvinte, un text plin de elipse şi întreruperi. Ca urmare, această sumbră poveste cu zâne nu se pierde în psihologizarea interminabilă a personajelor, cu atât mai puţin în amânarea narcotică a unui final. O concizie rar întâlnită în ziua de azi.

21
/07
/17

Chester Bennington, solistul celebrei trupe americane Linkin Park, s-a sinucis. Cântărețul, în vârstă de 41 de ani, s-a spânzurat în ziua în care prietenul lui, Chris Cornell, de la Soundgarden - care s-a sinucis la rândul lui în luna mai - ar fi împlinit 53 de ani. Solistul trupei Linkin Park i-a scris atunci lui Cornell o scrisoare prin care rememorează ce a însemnat prietenia lor.