Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu, luni seara la European Heritage Awards Ceremony în Praga
https://www.ziarulmetropolis.ro/premiu-europa-nostra-2022-acordat-muzeului-atelier-scoala-de-la-piscu-luni-seara-la-european-heritage-awards-ceremony-in-praga/

Muzeul-Atelier Școala de la Piscu, un proiect care valorifică inteligent patrimoniul local, iniţiat de Virgil Scripcariu (sculptor) şi Adriana Scripcariu (istoric de artă), se află printre câştigătorii premiilor European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2022, cele mai de seamă distincţii pentru profesioniştii patrimoniului cultural european, în cadrul secţiunii „Educaţie, Formare şi Meşteşug”.

Un articol de Petre Ivan|29 septembrie 2022

Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea câștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.

Asociaţia Gaspar, Baltasar & Melchior / Școala de la Piscu a fost premiată pentru proiectul Muzeul-Atelier Școala de la Piscu, care s-a remarcat prin reactivarea meșteșugului olăritului, la Piscu, un fost sat de olari, cu implicarea comunității locale, conectarea generației tinere cu patrimoniul local dar și cu arta contemporană. Totodată, juriul a premiat activitatea educațională mai extinsă a asociație care cuprinde și realizarea de cărți despre patrimoniul cultural din România și alte resurse online (Lecția de patrimoniu).

Echipa Muzeului-Atelier Școala de la Piscu dedică acest premiu tuturor celor care au participat la realizarea proiectului, tuturor inițiativelor culturale independente și generației tinere din România.

Muzeul-Atelier Școala de la Piscu, ridicat în fostul sat de olari din apropierea Bucureștiului, aduce laolaltă ceramică țărănească și arta contemporană, într-o pledoarie vizuală pentru patrimoniul cultural. Locul a devenit un hub cultural, de creație și de educație. Se organizează ateliere și școli de vară, iar vizitatorii pot participa la ateliere de meșteșug, active în muzeu. La muzeul de la Piscu stau alături: colecția de artefacte etnografice dedicată memoriei comunității locale, rezultate din cercetarea antropologică a satului, o expunere de ceramică țărănească din spațiul

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.